Back to top

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.

A spanyol fokhagymaágazat azt kéri Brüsszeltől, hogy vessen véget a kínai termék dömpingjének, és ellenőrizzék a nagyon alacsony importvámmal Kínából érkező fagyasztott fokhagymát. 

Azt ugyanis ahelyett, hogy ténylegesen lefagyasztanák, konténerekben szállítják mínusz 4°C-on és frissen, az európai önköltségi ár alatt értékesítik, állítják felháborodottan a spanyol termelők.

Ez ellehetetleníti az európai termelőket, mert a fokhagyma fagyasztása nekik körülbelül 4 euróba kerül, Kína pedig 1 euróért exportálhatja,

A téma szóba került a következő, május 31-re tervezett zöldség-gyümölcs vegyes bizottsági ülést előkészítő találkozón is, ahol képviseltette magát Spanyolország, Olaszország és Franciaország mezőgazdasági minisztériuma is.. A következtetéseket pedig továbbítják az Európai Bizottságnak.

De további aggodalmai is vannak a három ország termelőinek. A fokhagyma-termesztésben használható növényvédő készítmények körének leszűkítésével például szinte lehetetlenné vált az állományok gyomirtása. A megbeszélésen megállapodtak abban, hogy elviszik Brüsszelbe azokat a készítményeket, amikre mindenképpen szükségük volna, jól tudva azt is, hogy ezek egy része például Franciaországban engedélyezett, de Spanyolországban nem.

Az értékesítésben is vannak gondok. Nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy egyes eladók, szupermarketek módosítják a címkéken a fokhagyma származási helyét, Például olasz vagy spanyol áruként kínálják a fokhagymát, holott az valójában Kínából érkezett.

A csalás leleplezésére az ágazat spanyolországi és franciaországi laboratóriumokat kért fel, hogy állapítsák meg az árusítóhelyeken lévő fokhagyma eredetét.

A betakarítás előtt derűlátók a spanyol fokhagyma-termelők, a minőség jónak ígérkezik, ha csak nem hátráltatja a szedést eső. A jelenlegi árak elfogadhatóak, hiszen van kereslet, és a három országban szinte nincs készlet. A spanyol fokhagyma tanács alelnöke azonban csak visszafogottan elégedett, hiszen minden attól függ, hogy Kína milyen árakkal jelenik meg a piacon, hiszen a világon termesztett fokhagyma 83 százaléka onnan származik, olvasható a freshplaza.fr oldalon.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.

34 éve nem drágult ennyire az élet Spanyolországban

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.

A Corteva Agriscience megállapodást írt alá a Biológiai Vezető Symborg felvásárlásáról

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Symborg bejelentette, hogy aláírták a végleges megállapodást, a spanyolországi Murciában működő mikrobiológiai technológiák szakértő vállalatának (Symborg) megvásárlásáról.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.