0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.

A spanyol fokhagymaágazat azt kéri Brüsszeltől, hogy vessen véget a kínai termék dömpingjének, és ellenőrizzék a nagyon alacsony importvámmal Kínából érkező fagyasztott fokhagymát. 

Azt ugyanis ahelyett, hogy ténylegesen lefagyasztanák, konténerekben szállítják mínusz 4°C-on és frissen, az európai önköltségi ár alatt értékesítik, állítják felháborodottan a spanyol termelők.

Ez ellehetetleníti az európai termelőket, mert a fokhagyma fagyasztása nekik körülbelül 4 euróba kerül, Kína pedig 1 euróért exportálhatja,

A téma szóba került a következő, május 31-re tervezett zöldség-gyümölcs vegyes bizottsági ülést előkészítő találkozón is, ahol képviseltette magát Spanyolország, Olaszország és Franciaország mezőgazdasági minisztériuma is.. A következtetéseket pedig továbbítják az Európai Bizottságnak.

De további aggodalmai is vannak a három ország termelőinek. A fokhagyma-termesztésben használható növényvédő készítmények körének leszűkítésével például szinte lehetetlenné vált az állományok gyomirtása. A megbeszélésen megállapodtak abban, hogy elviszik Brüsszelbe azokat a készítményeket, amikre mindenképpen szükségük volna, jól tudva azt is, hogy ezek egy része például Franciaországban engedélyezett, de Spanyolországban nem.

Az értékesítésben is vannak gondok. Nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy egyes eladók, szupermarketek módosítják a címkéken a fokhagyma származási helyét, Például olasz vagy spanyol áruként kínálják a fokhagymát, holott az valójában Kínából érkezett.

A csalás leleplezésére az ágazat spanyolországi és franciaországi laboratóriumokat kért fel, hogy állapítsák meg az árusítóhelyeken lévő fokhagyma eredetét.

A betakarítás előtt derűlátók a spanyol fokhagyma-termelők, a minőség jónak ígérkezik, ha csak nem hátráltatja a szedést eső. A jelenlegi árak elfogadhatóak, hiszen van kereslet, és a három országban szinte nincs készlet. A spanyol fokhagyma tanács alelnöke azonban csak visszafogottan elégedett, hiszen minden attól függ, hogy Kína milyen árakkal jelenik meg a piacon, hiszen a világon termesztett fokhagyma 83 százaléka onnan származik, olvasható a freshplaza.fr oldalon.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu