Back to top

Kertöntözés hagyományosan: tömlő, gyorscsatlakozó, szórófej…

Napjainkban a vezérelt automata öntözőrendszerek világában is van létjogosultsága még az öntözőtömlőnek, a gyorscsatlakozóknak és a szórófejeknek. Nem is baj, ha néha ott állunk a cső végén, és addig is kikapcsolunk kicsit amíg az automata rendszerek helyett mi magunk gondoskodunk kerti növényeink vízpótlásáról.

Az öntözési szezon kezdetén megkönnyíthetjük munkánkat, ha beszerzünk a „locsolótömlő” mellé egy szerelvény-garnitúrát is, ezzel könnyedén kapcsolhatjuk össze a tömlőket. Segítségükkel egy mozdulattal csatlakozhatunk a kerti csapra, vagy ugyanilyen könnyen cserélhetjük ki az öntözőfejeket.

Tömlőre szerelt gyorscsatlakozó
Tömlőre szerelt gyorscsatlakozó
Fotó: wikipedia
Gyorscsatlakozókkal könnyű a toldás

Az ideális öntözőcső a kert minden pontjáig elér, de nem biztos, hogy úgy a legpraktikusabb, ha mindez egy darabban van, hiszen ennek mozgatása nem egyszerű a növények között. A kertek többségében nincs kiépítve több vízvételi lehetőség, tehát a kerti csap, vagy a szivattyúval felszerelt fúrt kút helye már adott a területen, és onnan kell eljuttatni a vizet az összes növényhez.

Az öntözőcsövet amennyiben dobra feltekerve tároljuk, akkor nem törik meg, és mindig csak a megfelelő hosszúságú vezetéket kell letekernünk használatakor.

Ha több, rövidebb öntözőcsővel rendelkezünk, azokat a hagyományos módszerrel elég körülményes volt korábban összetoldani. Régebben egy fémcsövet kellett belehelyezni mindkét slag végébe, majd bilincsekkel rászorítani a tömlőt a csőre. Amikor a méret nem passzolt eléggé, akkor melegíteni kellett a tömlőt, hogy hőtágulása folytán rámenjen a fémcsőre.

Ezeket a módszereket mára felváltották a gyorscsatlakozók, toldó-elemek, amelyek egyszerűen felszerelhetők az öntözőcsőre. Ezt követően pedig egy mozdulattal összecsatlakoztathatjuk, vagy ugyanilyen egyszerűen oldhatjuk a tömlők közötti kötést. Gyorscsatlakozók óriási választékban kaphatók már a gazdaboltokban és a barkácsáruházakban, melyek ára márkájuktól függően a néhány százforintostól párezerig terjedhet.

Kiválasztásukkor elsődlegesen arra figyeljünk, hogy milyen átmérőjű tömlőhöz vásároljuk. Találhatunk közöttük szűkítős és bővítős megoldásokat, amelyeknek köszönhetően különböző átmérőjű csövek is összeköthetők velük.

Felszerelésük nagyon egyszerű: először ráhúzzuk a csőre a szorítócsavart, majd a tömlőt behelyezzük a számára kialakított nyílásba, végül pedig a szorítót rátekerjük. Miután mindkét összekapcsolandó csőnél ezzel végeztünk, egy kattintással össze is illeszthetők az elemek.

Óvjuk e szerelvényeket, mert könnyen meghibásodhatnak, ha összekapcsoláskor sár kerül a szerkezetbe, az rövid idő alatt kikoptatja az alkatrészeket. Ez egyszerűen elkerülhető, ha összekapcsolás előtt leöblítjük a földön húzva beszennyeződött alkatrészeket.

A túl könnyen összenyomható, vékony falú tömlő, hamar megtörik majd és nem lesz tartós
A túl könnyen összenyomható, vékony falú tömlő, hamar megtörik majd és nem lesz tartós
Fotó: wikipedia
A tömlő átmérője is fontos

Az öntözőtömlő kiválasztásánál is érdemes néhány szempontot mérlegelni, az áron kívül is. Ezeknél a termékeknél elég nagy árkülönbségek tapasztalhatók, és az olcsóság gyakran a minőséggel kapcsolatos kompromisszumokkal jár együtt.

A legolcsóbb csövek a fél colosak, de ezek vékonyak, kevés víz jön ki rajtuk. Ezért érdemes kertek öntözésére, legalább háromnegyed-, vagy egycolos átmérőjű tömlőt választanunk. Az öntözőcső vastagságának összhangban kell lennie a víz nyomásával.

Ha a vezetékes vízhálózatról öntözünk, annak nyomása miatt vékonyabb csővel is dolgozhatunk, de szivattyús vízellátású öntözéskor inkább vastagabb tömlőt szerezzünk be. A vékonyabb tömlő csőellenállása nagy, és ha nagyon hosszú, akkor a hálózatra (szivattyúra) csatlakozó végénél túl nagy nyomás jöhet létre, ez szétveti a csatlakozókat.

A tömlők oldalerősítését és anyagvastagságát is érdemes megnézzük a vásárlás előtt. Az olcsó tömlők általában vékony anyagúak, könnyen összenyomhatók, így öntözés közben gyakran a megtört részeket kell majd széthajtogatnunk, hogy azokon újra átfolyhasson a víz.

A helyesen tárolt tömlő hosszabb élettartamú lesz
A helyesen tárolt tömlő hosszabb élettartamú lesz
Fotó: wikipedia
Nagy a választék szórófejből

Az öntözőcső végére legjobb állítható porlasztású szórófejet választanunk, így az öntözési célt figyelembe véve végezhetjük munkánkat: ezzel elvégezhető az árasztó öntözés, de az esőztető jellegű is. Beállításának a függvényében a vizet akár permet-szerűen porlaszthatjuk is, ami jót tesz a páraigényes növényeknek.

A vetést is apró cseppmérettel kell öntözni így a víz nem veri ki a magokat a földből. A fák tányérjainak öntözésekor pedig a legnagyobb vízhozamra állítva az öntözőfejet egy sugárban áramlik ki a víz.
meg, hogy mekkora nyomáshatárok között működnek megfelelően.

Olyan szórófejeket is vásárolhatunk a tömlő végére, melyek kerekeken, vagy szánkószerű talpakon húzhatók, így működés közben is megoldhatjuk a helyének a változtatását.

Szivattyúnál egy időkapcsoló, vagy egy vízhálózati csapra szerelhető kis automatika segítségével az öntözés ideje is megadható, és az emberi jelenlét is nélkülözhető még tömlős öntözési megoldásoknál is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.