0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kertöntözés hagyományosan: tömlő, gyorscsatlakozó, szórófej…

Napjainkban a vezérelt automata öntözőrendszerek világában is van létjogosultsága még az öntözőtömlőnek, a gyorscsatlakozóknak és a szórófejeknek. Nem is baj, ha néha ott állunk a cső végén, és addig is kikapcsolunk kicsit amíg az automata rendszerek helyett mi magunk gondoskodunk kerti növényeink vízpótlásáról.

Az öntözési szezon kezdetén megkönnyíthetjük munkánkat, ha beszerzünk a „locsolótömlő” mellé egy szerelvény-garnitúrát is, ezzel könnyedén kapcsolhatjuk össze a tömlőket. Segítségükkel egy mozdulattal csatlakozhatunk a kerti csapra, vagy ugyanilyen könnyen cserélhetjük ki az öntözőfejeket.

Gyorscsatlakozókkal könnyű a toldás

Az ideális öntözőcső a kert minden pontjáig elér, de nem biztos, hogy úgy a legpraktikusabb, ha mindez egy darabban van, hiszen ennek mozgatása nem egyszerű a növények között. A kertek többségében nincs kiépítve több vízvételi lehetőség, tehát a kerti csap, vagy a szivattyúval felszerelt fúrt kút helye már adott a területen, és onnan kell eljuttatni a vizet az összes növényhez.

Az öntözőcsövet amennyiben dobra feltekerve tároljuk, akkor nem törik meg, és mindig csak a megfelelő hosszúságú vezetéket kell letekernünk használatakor.

Ha több, rövidebb öntözőcsővel rendelkezünk, azokat a hagyományos módszerrel elég körülményes volt korábban összetoldani. Régebben egy fémcsövet kellett belehelyezni mindkét slag végébe, majd bilincsekkel rászorítani a tömlőt a csőre. Amikor a méret nem passzolt eléggé, akkor melegíteni kellett a tömlőt, hogy hőtágulása folytán rámenjen a fémcsőre.

Ezeket a módszereket mára felváltották a gyorscsatlakozók, toldó-elemek, amelyek egyszerűen felszerelhetők az öntözőcsőre. Ezt követően pedig egy mozdulattal összecsatlakoztathatjuk, vagy ugyanilyen egyszerűen oldhatjuk a tömlők közötti kötést. Gyorscsatlakozók óriási választékban kaphatók már a gazdaboltokban és a barkácsáruházakban, melyek ára márkájuktól függően a néhány százforintostól párezerig terjedhet.

Kiválasztásukkor elsődlegesen arra figyeljünk, hogy milyen átmérőjű tömlőhöz vásároljuk. Találhatunk közöttük szűkítős és bővítős megoldásokat, amelyeknek köszönhetően különböző átmérőjű csövek is összeköthetők velük.

Felszerelésük nagyon egyszerű: először ráhúzzuk a csőre a szorítócsavart, majd a tömlőt behelyezzük a számára kialakított nyílásba, végül pedig a szorítót rátekerjük. Miután mindkét összekapcsolandó csőnél ezzel végeztünk, egy kattintással össze is illeszthetők az elemek.

Óvjuk e szerelvényeket, mert könnyen meghibásodhatnak, ha összekapcsoláskor sár kerül a szerkezetbe, az rövid idő alatt kikoptatja az alkatrészeket. Ez egyszerűen elkerülhető, ha összekapcsolás előtt leöblítjük a földön húzva beszennyeződött alkatrészeket.

A tömlő átmérője is fontos

Az öntözőtömlő kiválasztásánál is érdemes néhány szempontot mérlegelni, az áron kívül is. Ezeknél a termékeknél elég nagy árkülönbségek tapasztalhatók, és az olcsóság gyakran a minőséggel kapcsolatos kompromisszumokkal jár együtt.

A legolcsóbb csövek a fél colosak, de ezek vékonyak, kevés víz jön ki rajtuk. Ezért érdemes kertek öntözésére, legalább háromnegyed-, vagy egycolos átmérőjű tömlőt választanunk. Az öntözőcső vastagságának összhangban kell lennie a víz nyomásával.

Ha a vezetékes vízhálózatról öntözünk, annak nyomása miatt vékonyabb csővel is dolgozhatunk, de szivattyús vízellátású öntözéskor inkább vastagabb tömlőt szerezzünk be. A vékonyabb tömlő csőellenállása nagy, és ha nagyon hosszú, akkor a hálózatra (szivattyúra) csatlakozó végénél túl nagy nyomás jöhet létre, ez szétveti a csatlakozókat.

A tömlők oldalerősítését és anyagvastagságát is érdemes megnézzük a vásárlás előtt. Az olcsó tömlők általában vékony anyagúak, könnyen összenyomhatók, így öntözés közben gyakran a megtört részeket kell majd széthajtogatnunk, hogy azokon újra átfolyhasson a víz.

Nagy a választék szórófejből

Az öntözőcső végére legjobb állítható porlasztású szórófejet választanunk, így az öntözési célt figyelembe véve végezhetjük munkánkat: ezzel elvégezhető az árasztó öntözés, de az esőztető jellegű is. Beállításának a függvényében a vizet akár permet-szerűen porlaszthatjuk is, ami jót tesz a páraigényes növényeknek.

A vetést is apró cseppmérettel kell öntözni így a víz nem veri ki a magokat a földből. A fák tányérjainak öntözésekor pedig a legnagyobb vízhozamra állítva az öntözőfejet egy sugárban áramlik ki a víz.
meg, hogy mekkora nyomáshatárok között működnek megfelelően.

Olyan szórófejeket is vásárolhatunk a tömlő végére, melyek kerekeken, vagy szánkószerű talpakon húzhatók, így működés közben is megoldhatjuk a helyének a változtatását.

Szivattyúnál egy időkapcsoló, vagy egy vízhálózati csapra szerelhető kis automatika segítségével az öntözés ideje is megadható, és az emberi jelenlét is nélkülözhető még tömlős öntözési megoldásoknál is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu