0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Málnaszedő robotok az idénymunkások helyett

Egy brit vállalat robotokat fejlesztett ki bogyósgyümölcsök szedésére, hogy pótolja az erre szakosodott, a brexittel „elüldözött” idénymunkások hiányát. A 3D-kamerákat és más érzékelőket gépi tanulással létrehozott mesterséges intelligencia irányítja, így tudja megkülönböztetni az érett gyümölcsöket az éretlentől. Az emberi munkaerő mellett is használható robottal sokat lehet javítani a termelékenységen.

A fejlesztők hosszú távú célja az, hogy a robot naponta több mint 25 ezer szem málnát legyen képes leszedni. A gyakorlott munkások körülbelül 15 ezer bogyót tudnak leszedni a szokásos nyolc órás munkaidő alatt.

A vállalat két rendszert is kifejlesztett, amiket a szoftver algoritmusának és a robotkarok végére szerelt eszközök változtatásával különféle gyümölcsök betakarításához lehet adaptálni.

Az egyik rendszer egy függőleges begyűjtőgép, amit a növény magasságától függően lehet beállítani, a másik pedig egy vízszintes rendszer, ami többféle mezőgazdasági környezetben, növénysorokban is emberi felügyelet nélkül tud gyümölcsöt szedni.

Forrás: thecourier.co.uk/Magyar Mezőgazdaság