Megvédenek a betegségektől
A gomba egy kiváló étrendi D-vitaminforrás, amely segíthet a csontritkulás, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében. A D-vitamint általában a napfényhez kötjük, de különböző táplálékból is hozzájuthatunk – a gomba pedig egyike a kevés növényi eredetű D-vitamin-forrásnak.
Erősítik az immunrendszert
A D-glükánokkal, béta-glikozidokkal, magnéziummal, cinkkel és még sok mással teli gombák nagyszerűek az immunrendszer számára.
A shiitake gomba például javíthatja az immunrendszer működését azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, és segít a szervezetnek a betolakodó mikrobák elleni küzdelemben.
Elősegíthetik a jóllakottság érzést
A portobello gomba gyakran kerül a grillre, mégpedig azért, mert erőteljes ízének és hatalmas méretének köszönhetően remek alternatívája a húsnak is, de emellett számtalan módon elkészíthető, glutén érzékenyek számára akár pizzaként is.
Ráadásul magas a rosttartalmuk is közrejátszik abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.
Fenntarthatóak
A gombát az egyik leginkább fenntartható módon előállított élelmiszernek tartják az Egyesült Államokban. Ezek a zöldségek kevesebb ásványi anyagot, vizet és energiát igényelnek, mint más típusú növények.