Back to top

Növényorvos a közterületen: vadgesztenye, dió, alma

Április 5-én kihelyeztük a csapdákat; Budapesten, Siklóson, Debrecenben, Maroslelén és Tanakajdon követjük a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását. Már az első hetek számai is azt mutatták, hogy a hideg, szeles időjárás ellenére nagy intenzitással indultak meg a molyok. Április végén még nagyon eltérő fejlettségűek voltak a fák, remélem, hogy május elejére „összeérnek”, kiterülnek a leveleik, és indíthatjuk a permetezéseket.

A csapdára repülő hím vadgesztenyelevél-aknázómoly április 6-án
A csapdára repülő hím vadgesztenyelevél-aknázómoly április 6-án
Az injektálásokat elkezdték a kollégák, folyamatosan haladnak a munkával. Az injektálásnál felhasznált növényvédő szerre a vállalkozóknak szükséghelyzeti engedélyt kell kérniük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól. Csak az ilyen engedéllyel rendelkező cégek, vállalkozók végezhetik ezt a munkát.

Szponzoraink segítségével felállítottuk azokat az előrejelző eszközöket is, melyekkel a legjelentősebb gyümölcskártevők rajzását követjük. Munkatársaink keddenként küldik a fogási számokat Budapestről, Budakalászról, Debrecenből, Siklósról, Marosleléről és Győrből. Az adatokat szerdánként táblázatos formában feltesszük a www.zsigogyorgy.hu oldalra és a szponzoraink honlapjára is.

A magyar kertek kedvelt fája a dió. Az elmúlt években néhol 100%-os kárt okozott a nálunk 2012-ben megjelent nyugati dióburok-fúrólégy.

Kétségbeesett levelek, hívások érkeztek a növényorvosokhoz, sokan már a fák kivágásán gondolkodtak. Az idei tavaszra talán megszületett a megoldás, kialakult a védekezés technológiája. Előadásokon, cikkekben ismertettük a bárki által megvásárolható csalogatóanyagot és úgy látom, hogy ezzel párhuzamosan az utcai diófák és azok az egyéb fafajok is az érdeklődés középpontjába kerültek, melyekről atkák, rovarok és gombák terjedhetnek be a közeli kertekbe.

Miért permetezzek, ha az utcáról újra bejön a károsító? – kérdezik tőlem gyakran, és ez a probléma további kérdéseket is felvet.

A díszalma múmiáján a termesztett alma kórokozói is megtalálhatók
A díszalma múmiáján a termesztett alma kórokozói is megtalálhatók
Először is, hogy milyen fajt, fajtát válasszunk a közterületre telepítésnél. Talán segít a www.diszkerteszek.hu oldalon is megtalálható Közterületi sorfák jegyzéke 2022 táblázat, melyben minden növénynél feltüntettük egy külön oszlopban, hogy a kertészeti termesztésben is gondot okozó valamely károsítónak gazdanövénye-e. Érdemes tovább folytatni a böngészést az oldalon, mert sok kiváló szakmai anyagot tartalmaz.

Kérdés az is, hogy ki permetezheti le a már termőkorban lévő utcai gyümölcsfákat. Kinek a kötelessége a növényvédelmi kezelés?

Nincs az egész országra egységesen érvényes válasz. A jog nem követeli meg a növényorvos jelenlétét, amennyiben az ingatlan tulajdonosa permetez. Ezt nem is lehetne betartani, betartatni. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján létrehozott, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV.23.) FVM rendelet 6. §-ának a közterületi növényvédelemre vonatkozó pontjai a következőket tartalmazzák: közterületen, lakott területrészen, üdülőterületen – ideértve az ott áthaladó vasúti pályatestet is –, közösségi célt szolgáló területen (így különösen oktatási, egész­ség­ügyi, szociális intézmények, vallási közösségek intézményeinek területén), házikertben és jogszabály rendelkezése szerint az ingatlantulajdonos kezelésébe utalt közterületen kizárólag az engedély­okirat szerint, II. vagy III. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek használhatók fel. Közterületen, valamint közösségi célt szolgáló területen közterületi felhasználásra engedélyezett növényvédő szer a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarában tagsággal rendelkező szakirányító irányításával juttatható ki. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a jogszabály rendelkezése szerint az ingatlantulajdonos kezelésébe utalt közterületen végzett kezelésre.

Az utcai díszalmáról a kertekbe is terjedhet a lisztharmat (2022. április 25-i felvétel)
Az utcai díszalmáról a kertekbe is terjedhet a lisztharmat (2022. április 25-i felvétel)

Növényvédő szer közterületen és közösségi célt szolgáló területen történő kijuttatásáról az érintett lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell. Autópálya, autóút, főút besorolású közutak, és vasutak lakott területen kívüli szakaszai bármely forgalmi kategóriájú növényvédő szerrel kezelhetők.

Végül pedig az is kérdés, hogyan lehetne biztosítani azt, hogy a lepermetezett gyümölcsből ne egyenek az arra sétálók. Érdemes lenne kidolgozni egy egyszerű útmutatást arról, hogy milyen gyümölcsfajt milyen szerrel, meddig szabad permetezni. Ugyanis csak a felhasznált növényvédő szerre megállapított élelmezés-egészségügyi várokozási idő letelte után lehetünk biztosak abban, hogy a terményben már nincs káros növényvédőszer-maradvány.

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/18 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A Nádor és a Kondás Martonvásáron

„Az idei őszibúza-fajtabemutató ugyan nem a legszebb, de nem is a legrosszabb a martonvásáriak életében” – így foglalta össze véleményét Vida Gyula, a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet igazgatója június elején, a kis híján Medárd napján tartott bemutatón.