0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.

A Peter Pane  Németország egyik kedvelt, burgerekre és grill ételekre specializálódott étteremlánca, amely most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy éttermeiben saját indoor farmokat épít.

A rendszert a lübecki éttermükben tesztelték, és a sikeres tesztidőszakot követően most a lipcsei étteremben is elkezdhették az első friss és ropogós zöldségeket betakarítani. A Mana Farms startup céggel együtt emellett mikrozöldek csíráztatására alkalmas rendszert is telepítenek a lipcsei egységben, így a egészséges és finom csírákat közvetlenül a vendégek előtt tudják majd leszedni és tálalni.

Kevesebb vízfogyasztás, kevesebb hulladék, több íz, több tápanyag

A Mana Micro beltéri növénytermesztő rendszert kifejezetten a vendéglátóipar igényeire fejlesztették ki” – fogalmazott Patrick Junge, a Paniceus Gastro Systemzentrale GmbH ügyvezető igazgatója. A vállalkozás nyitott az olyan  új technológiák és innovációk iránt amelyek elősegítik a folyamatok optimalizálását és a fenntarthatóságot. Ennek az új rendszernek köszönhetően, a lipcsei étterem önállóan és helyben tudja megtermelni a a a mikrozöldeket, ráadásul a hidroponiás rendszer kifejezetten víztakarékos.

A tartály körülbelül 50 literes, és csak hetente egyszer kell újratölteni. És mivel a termesztéshez haszálti tálakat nem dobják ki, illetve a vetésre szolgáló magpárnák komposztálhatók így  felesleges hulladék sem keletkezik. Mivel nincs szükség szállításra, ezért az étterem karbonlábnyoma  is jelentősen csökken.  

A ropogós csíranövények teljesen „stresszmentesen” és optimális körülmények között növekednek és igazán intenzív aromájuk van, hiszen a lehető legfrisseben kerülnek a vendégek tányérjára.  Számos tanulmány alátámasztotta, hogy a mikrozöldek akár negyvenszer több tápanyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növények.

Ha a lipcsei étteremben „jól vizsgázik” az új rendszer, hamarosan további Peter Pane egységekben kezdenek el zöldségféléket és mikrozöldeket termeszteni.

Az étteremről készült német nyelvű videót itt tekintheti meg:

youtube://v/8QP9Vpd6NU0

 

 

 

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de