Back to top

Kína ritka, 66 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz embriókat fedezett fel

Dinoszaurusz tojások a világ minden táján megtalálhatók, de az embriókat hordozó tojások rendkívül ritkák. Ez nagymértékben korlátozza a dinoszauruszok fejlődéséről alkotott képünket, ezért van annyi rejtély, amit a paleontológusoknak meg kell fejteniük.

Ebben segíthet egy új dinoszaurusz embriófosszília, amelyet Kína déli Csianghszi tartományában tártak fel.

A Fujian Tudományos és Technológiai Múzeum és a Kínai Földtudományi Egyetem tudósai 2022. május 8-án a BMC Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmányban rántották le a leplet a felfedezésről, amelynek társszerzői kínai és kanadai szakértők voltak.

Fotó: pixabay.com

Hadroszaurusz embriót fedeztek fel Kínában

A kutatók jellemzői alapján úgy vélik, hogy a fosszília a hadroszaurusz fajhoz, más néven kacsacsőrű dinoszauruszokhoz tartozik. Ez egy olyan óriás növényevő dinoszauruszfajta, amely a dinoszauruszok korszakának vége felé élt, és

bár nem ez az első eset, hogy ilyen embriót fedeztek fel, a Ying Baby messze az eddigi legjobban megőrzött példány.

A kutatók azt írták, hogy nemrégiben egy építkezéshez szükséges robbantás során fedeztek fel egy gömbölyded dinoszaurusz tojásokból álló fürtöt a Ganzhou-medence felső kréta kori vörös rétegében (Hekou Formáció), Jiangxi tartományban, Kínában. "A tojások közül legalább kettő azonosítható hadroszauroid embriókat tartalmaz, amelyeket itt írtak le először" - írták a kutatók a tanulmányban.

A kelet-kínai Fujian tartományban található Yingliang Stone Természettudományi Múzeum, ahol az embriót jelenleg őrzik, "Ying-babának" nevezte el a példányt, a tojás pedig egy ellipszoid, amelynek átmérője körülbelül 9 centiméter.

Az egyik legfontosabb új információ, amelyet ez a felfedezés a dinoszauruszok fejlődésével kapcsolatban nyújt, az, hogy mind a tojás, mind az embrió apró mérete arra utal, hogy a kacsacsőrű dinoszauruszok őseredeti jellemzője a kis tojás és a késői testfejlődés volt.

Még 2021 decemberében ugyanez a csapat embriókövületek egy ágát tárta fel, köztük egy oviraptoroszaurusz embriókövületet. Ahogy a kutatók tovább vizsgálják az embriófosszíliákat, amelyek hihetetlenül ritka leletek, mivel a legtöbbjük elhalványul a tojáshéjban, értékes információkkal szolgálhatnak a mintegy 66 millió évvel ezelőtt kihalt dinoszauruszok szaporodási fejlődésének, viselkedésének, evolúciójának és paleoökológiájának tanulmányozásához. A több mint 700 elismert kihalt dinoszauruszfaj esetében még sok felfedezni való van.

 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehezen ismerjük fel az agressziót a kutyáknál, de még más embereken is

Az emberek, mint faj, folyamatosan figyelik a jeleket, hogy értékeljék a társas helyzeteket, és hogy előre tudják, milyen történés várható a jövőben. Ha képesek vagyunk megmondani hogy a másik, legyen az ember vagy állat, örül-e nekünk, agresszívvá válik-e, vagy éppen figyel-e ránk, az komoly evolúciós előnyökkel járhat.

Helyes a bőgés - miről árulkodik az állatok hangja?

Az emberek a hangok alapján képesek felismerni, ha egy állat izgatott, azonban nehezebben különítik el a pozitív és a negatív érzelmeket.

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.