Back to top

Kína ritka, 66 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz embriókat fedezett fel

Dinoszaurusz tojások a világ minden táján megtalálhatók, de az embriókat hordozó tojások rendkívül ritkák. Ez nagymértékben korlátozza a dinoszauruszok fejlődéséről alkotott képünket, ezért van annyi rejtély, amit a paleontológusoknak meg kell fejteniük.

Ebben segíthet egy új dinoszaurusz embriófosszília, amelyet Kína déli Csianghszi tartományában tártak fel.

A Fujian Tudományos és Technológiai Múzeum és a Kínai Földtudományi Egyetem tudósai 2022. május 8-án a BMC Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmányban rántották le a leplet a felfedezésről, amelynek társszerzői kínai és kanadai szakértők voltak.

Fotó: pixabay.com

Hadroszaurusz embriót fedeztek fel Kínában

A kutatók jellemzői alapján úgy vélik, hogy a fosszília a hadroszaurusz fajhoz, más néven kacsacsőrű dinoszauruszokhoz tartozik. Ez egy olyan óriás növényevő dinoszauruszfajta, amely a dinoszauruszok korszakának vége felé élt, és

bár nem ez az első eset, hogy ilyen embriót fedeztek fel, a Ying Baby messze az eddigi legjobban megőrzött példány.

A kutatók azt írták, hogy nemrégiben egy építkezéshez szükséges robbantás során fedeztek fel egy gömbölyded dinoszaurusz tojásokból álló fürtöt a Ganzhou-medence felső kréta kori vörös rétegében (Hekou Formáció), Jiangxi tartományban, Kínában. "A tojások közül legalább kettő azonosítható hadroszauroid embriókat tartalmaz, amelyeket itt írtak le először" - írták a kutatók a tanulmányban.

A kelet-kínai Fujian tartományban található Yingliang Stone Természettudományi Múzeum, ahol az embriót jelenleg őrzik, "Ying-babának" nevezte el a példányt, a tojás pedig egy ellipszoid, amelynek átmérője körülbelül 9 centiméter.

Az egyik legfontosabb új információ, amelyet ez a felfedezés a dinoszauruszok fejlődésével kapcsolatban nyújt, az, hogy mind a tojás, mind az embrió apró mérete arra utal, hogy a kacsacsőrű dinoszauruszok őseredeti jellemzője a kis tojás és a késői testfejlődés volt.

Még 2021 decemberében ugyanez a csapat embriókövületek egy ágát tárta fel, köztük egy oviraptoroszaurusz embriókövületet. Ahogy a kutatók tovább vizsgálják az embriófosszíliákat, amelyek hihetetlenül ritka leletek, mivel a legtöbbjük elhalványul a tojáshéjban, értékes információkkal szolgálhatnak a mintegy 66 millió évvel ezelőtt kihalt dinoszauruszok szaporodási fejlődésének, viselkedésének, evolúciójának és paleoökológiájának tanulmányozásához. A több mint 700 elismert kihalt dinoszauruszfaj esetében még sok felfedezni való van.

 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.