0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kína ritka, 66 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz embriókat fedezett fel

Dinoszaurusz tojások a világ minden táján megtalálhatók, de az embriókat hordozó tojások rendkívül ritkák. Ez nagymértékben korlátozza a dinoszauruszok fejlődéséről alkotott képünket, ezért van annyi rejtély, amit a paleontológusoknak meg kell fejteniük.

Ebben segíthet egy új dinoszaurusz embriófosszília, amelyet Kína déli Csianghszi tartományában tártak fel.

A Fujian Tudományos és Technológiai Múzeum és a Kínai Földtudományi Egyetem tudósai 2022. május 8-án a BMC Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmányban rántották le a leplet a felfedezésről, amelynek társszerzői kínai és kanadai szakértők voltak.

Hadroszaurusz embriót fedeztek fel Kínában

A kutatók jellemzői alapján úgy vélik, hogy a fosszília a hadroszaurusz fajhoz, más néven kacsacsőrű dinoszauruszokhoz tartozik. Ez egy olyan óriás növényevő dinoszauruszfajta, amely a dinoszauruszok korszakának vége felé élt, és

bár nem ez az első eset, hogy ilyen embriót fedeztek fel, a Ying Baby messze az eddigi legjobban megőrzött példány.

A kutatók azt írták, hogy nemrégiben egy építkezéshez szükséges robbantás során fedeztek fel egy gömbölyded dinoszaurusz tojásokból álló fürtöt a Ganzhou-medence felső kréta kori vörös rétegében (Hekou Formáció), Jiangxi tartományban, Kínában. „A tojások közül legalább kettő azonosítható hadroszauroid embriókat tartalmaz, amelyeket itt írtak le először” – írták a kutatók a tanulmányban.

A kelet-kínai Fujian tartományban található Yingliang Stone Természettudományi Múzeum, ahol az embriót jelenleg őrzik, „Ying-babának” nevezte el a példányt, a tojás pedig egy ellipszoid, amelynek átmérője körülbelül 9 centiméter.

Az egyik legfontosabb új információ, amelyet ez a felfedezés a dinoszauruszok fejlődésével kapcsolatban nyújt, az, hogy mind a tojás, mind az embrió apró mérete arra utal, hogy a kacsacsőrű dinoszauruszok őseredeti jellemzője a kis tojás és a késői testfejlődés volt.

Még 2021 decemberében ugyanez a csapat embriókövületek egy ágát tárta fel, köztük egy oviraptoroszaurusz embriókövületet. Ahogy a kutatók tovább vizsgálják az embriófosszíliákat, amelyek hihetetlenül ritka leletek, mivel a legtöbbjük elhalványul a tojáshéjban, értékes információkkal szolgálhatnak a mintegy 66 millió évvel ezelőtt kihalt dinoszauruszok szaporodási fejlődésének, viselkedésének, evolúciójának és paleoökológiájának tanulmányozásához. A több mint 700 elismert kihalt dinoszauruszfaj esetében még sok felfedezni való van.

 

Forrás: interestingengineering.com