Back to top

Milyen volt Kleopátra illata?

A tudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy már több ezer évvel ezelőtt élt emberek illatát is érezhetjük. A Kleopátra projektben részt vevő kutatók megpróbálták rekonstruálni a híres ókori királynő parfümjét.

Kleopátra nemcsak politikai eredményei, hanem híres kapcsolatai miatt is a történelem leghíresebb alakjai közé tartozik. Természetesen Kleopátra életének más aspektusai is voltak, de lehetetlen figyelmen kívül hagyni azt a karaktert, akibe Julius Caesar és Marcus Antonius is beleszeretett.

Bár a híres királynő szépsége nem lehetett vita tárgya, de a férfiak számára az intelligenciája, ravaszsága no és a parfümjének illata legalább olyan vonzó volt.

Annál is inkább, mert az ókori Egyiptom híres volt az illatokról. Az egyiptomiaknak már Kleopátra életében is legalább 3000 éves tapasztalatuk volt a parfümök előállításában, és kétségtelenül kiválóak voltak ebben a műfajban. Nem sokkal a királynő halála után előkerültek feljegyzések, amelyek állítólag Kleopátrához köthető recepteket tartalmaztak.  Most a tudósoknak sikerült újraalkotniuk az akkori recepteket, hasonló módszerekkel, mint kétezer évvel korábban.

A tudós-kutató csoport tagjai a Near Eastern Archaeology című folyóiratban ismertették eredményeiket. Az egész projektet Dora Goldsmith a Berlini Szabadegyetem és Sean Coughlin a berlini Humboldt Egyetem munkatársa irányította. Az ő vezetésük alatt sikerült a történelmi feljegyzések és a kémiai ismeretek ötvözésével olyan parfümöt előállítani, amely megegyezhet azzal, amelyet Kleopátra használhatott.

A tudósok tudják, hogy a parfümök és parfümolajok alapját akkoriban növényi olaj vagy állati zsír képezte. Az illatanyagokat illatos gyanták, fakéreg és gyógynövények égetése során vagy gyanták, virágok, gyógynövények, fűszerek dörzsölésével nyerték. A probléma az volt, hogy a receptek megörökítésére használt hieroglifák egy része a több ezer év során kissé elmosódtak. A görög és római feljegyzéseket könnyebb lefordítani, de kevésbé tűnnek megbízhatónak, mivel szerzőik nem voltak parfümkészítők.

Az egyik legnagyobb rejtély a leírásokban szereplő az úgynevezett parfümdió-olaj maradt.

Az egyiptomi illatszerek kérdésében komoly áttörést hozott egy parfümgyár felfedezése az Alsó-Egyiptomban
 A szomáliai balzsamfából (Commiphora myrrha) előállított szirupot mirhának, ennek illóolaját mirhaolajnak nevezik.
A szomáliai balzsamfából (Commiphora myrrha) előállított szirupot mirhának, ennek illóolaját mirhaolajnak nevezik.
található Thmuis ókori városban.

A helyszínen talált, illatszerek tárolására használt kerámiaedényekről kiderült, hogy olyan nagy számban vannak, hogy nehéz elhinni, hogy nem tömeggyártásra, hanem személyes használatra szánták őket.

A kutatók a röntgen fluoreszcencia felhasználva azonosítani tudták a parfüm előállításához felhasznált egyes összetevőket és magukat a tartályokat is.

 A kutatócsoport tagjai a kétezer évvel ezelőtti illatok rekonstruálására tett kísérletük során számos lehetőséget teszteltek.

Különös hangsúlyt fektettek a frissen őrölt mirha és fahéj elegyének vizsgálatára, mert szerintük ez állhat legközelebb ahhoz, amit Kleopátra használt.

A belőle készült parfüm  fűszeres alapjegyét az édesség kíséri, az illata pedig a kutatók szerint nagyon kellemes.  Emellett nagyon tartós, tapasztalatuk egybeesik az egyiptomi parfümökről szóló jelentésekkel, amelyek szerint az illat a hosszú szállítás során is megmarad, nem veszít intenzitásából.   Valószínűleg soha nem leszünk biztosak abban, hogy Kleopátra pontosan ilyen parfümöt használt-e,  kétségtelenül figyelemre méltó érdekesség.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.