Back to top

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök és a zöldségek jobbak az egészségünknek, mert több tápanyagot tartalmaznak, mint egy sajtburger, de sokan hajlamosak vagyunk a könnyebb utat választani.

A COVID-19 járvány kezdete óta jelentősen megnőtt a házhozszállítási szolgáltatások igénybevétele, de az emberek nem csak az ételrendelést választották, hanem az élelmiszer beszerzés könnyebb módját is. Az élelmiszerkiszállítások 113 százalékkal nőttek annak köszönhetően, hogy a legfrissebb gyümölcsöket és zöldségeket már könnyedén meg lehet rendelni.

Használhatunk drága krémeket, és befektethetünk népszerű kezelésekbe, de ha az étrendünk nem egészséges, az meg fog látszani az arcbőrünkön.

A Healthline szerint a táplálkozás kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából, és hatással van arra is, hogyan öregszik a bőrünk. Hozzáteszik, hogy komoly kapcsolat van az étkezésünk és az egészségünk között, ami a bőrünk megjelenését is befolyásolja. Legközelebb, amikor boltban járunk, vagy élelmiszert rendelünk házhoz, tegyünk a kosarunkba néhányat ezekből a bőr egészségét támogató élelmiszerekből.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök ízletesek és pozitív hatással vannak a bőrünk megjelenésére. A legtöbb bogyós gyümölcs, mint például az áfonya és a szeder, rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és megvédik a szabad gyököktől, valamint újjáépítik és helyreállítják az egészségünket, ami végső soron a bőrünkön is megmutatkozik. Rachel Maiman, a Marmur Medical kozmetikai és általános bőrgyógyász szakorvosa elmondta:

"Úgy tűnik, hogy az ellaginsav az az antioxidáns, amely ebben az élelmiszercsoportban elterjedt, és ami a bőrrel kapcsolatos előnyök egy részéért is felelős".

Továbbá Natalie Aguilar, bőrgyógyász elmondta: "Mindig arra kérem az ügyfeleimet, hogy naponta három adag bőrtápláló ételt fogyasszanak, lehetőleg bogyós gyümölcsöket.” Mivel a bogyósok antioxidánsokban és C-vitaminban gazdagok, segítenek a fényvédelemben és a bőrfelszínt javító tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egészséges zsírok

Köztudott, hogy nem minden zsír ártalmas. Egyes egészséges zsírok, mint például, ami az avokádóban található, jót tesz az egészségünknek és a bőrnek. Az avokádó egészséges olajokban és E-vitaminban gazdag, ami segít a bőr hidratálásában. Egy másik nagyszerű példa a dió. Dr. Maiman elmondta: "A dió gazdagabb omega-3 zsírsavakban, mint a többi csonthéjas", amelynek köszönhetően segít fenntartani a bőrgát olajosságát, amivel megelőzhető a bőr kiszáradása.

Ráadásul az omega-3 gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az elmúlt években óriási kereslet mutatkozott a koreai és japán szépségápolás iránt. A National Library for Medicine című szaklapban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy azoknak a japán nőknek, akik étrendjükbe olyan egészséges zsírokat építettek be, mint az avokádó, "rugalmasabb, és ruganyosabb volt a bőrük.” Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az avokádó segítheti a bőrt a nap okozta károsodástól, ami idő előtti öregedéshez vezethet.

Probiotikumok

Sokan szednek probiotikus kiegészítőket a bélrendszer egészsége érdekében, de kevesen tudják, hogy a probiotikumok apró mikroorganizmusok. A probiotikumokban általában a Lactobacillus és a Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok vannak, amelyek a káros sejtek elpusztításával segítik az emésztést, és ezáltal a bélrendszerünk egészségét.

Vizsgálataik azt is kimutatták, hogy a probiotikus baktériumterápia segíthet olyan bőrproblémákon, mint az ekcéma, a pattanások és a gyulladások.

Dr. Whitney Bowe elmondta: "Azt szoktam mondani, hogy a gyulladt bélrendszer gyulladt bőrt is jelent. A bélrendszerünk meggyógyítása az első lépés a bőrünk gyógyulásához." Ő a savanyított ételeket és az élő kultúrákkal készült joghurtot ajánlja, hogy megkapjuk az egészséges probiotikum adagunkat, ugyanis amit a testünkbe viszünk, az a bőrünkön is meglátszik. Válasszuk a kimchit vagy a kombuchát, mert ezek az erjesztett élelmiszerek, segítik a bél mikroflórát, ami közrejátszik a bőrgát erősítésében.

A fent említett élelmiszerek magas antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, segítenek a bélrendszernek, valamint hidratáltan és egészségesen tartják a bőrt, ezért érdemes a mindennapi tápanyagaink részévé tenni őket.

Forrás: 
thelist.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.