Back to top

Rendszeres visszatérők a külhoni magyarok

Több mint 500 külföldit vonzott Hódmezővásárhelyre a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, ahol a nemzetközi sátorban külhoni magyarok is beszélgettek a hazai gazdákkal. Szotyori Zoltán Erdélyből, míg Balog Anita a Vajdaságból érkezett a rendezvényre.

Fotó: Dudás Ágnes
Mindketten visszajáró vendégek, a baráti beszélgetések mellett a partneri kapcsolattartás és nem utolsósorban az állatok iránti érdeklődés miatt tértek vissza Hódmezővásárhelyre.

Balog Anita 7 éve az Észak Vajdasági Földműves Egyesület elnöke, illetve a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdásza immár 10 éve. Családja korábban zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozott, ő pedig a kertészmérnöki pályát választotta. Később a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mesterszakán végzett vidékfejlesztési agrármérnökként, ami releváns végzettséget adott jelenlegi munkaköréhez.

A 2006 óta működő vajdasági falugazdász-hálózatban az adminisztratív tevékenységek – mint a gazdaságok, változások bejegyzése, támogatások igénylése – mellett szakmai előadásokat és kirándulásokat, tanulmányutakat szervez a gazdák részére.

– Télen a heti rendszerességű előadásokkal főként a bajmoki és palicsi, valamint a környező településeken élő gazdák szakmai fejlődését és a kapcsolatépítését lehetőségeit kívánjuk megteremteni – mondja Balog Anita. Mindezek mellett a helyi termelők kézműves termékeik felkutatását és népszerűsítését is fontosnak tartja, amihez külön rendezvényt is szervez.

Szotyori Zoltán a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros, Fehér és Szeben megyei elnöke. Évtizedek óta visszajár a hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokra, de más magyar agrárrendezvénynek, mint például a Bábolnai Gazdanapoknak is rendszeres résztvevője. Ám nemcsak résztvevő, de a körzeteihez tarozó gazdák kézműves termékeinek (festett torockói bútorok, vesszőből és gyékényből fonott kerti bútorok, korondi cserepek) is segít megjelenési lehetőséget biztosítani ezeken a szakmai eseményeken.

Fotó: Dudás Ágnes

Szotyori Zoltán a Magyar Agrárminisztérium által működtetett falugazdász programban is részt vesz, ennek égisze alatt szakemberek bevonásával előadás-sorozatokat szervez a Maros, Szeben és Fehér megyei gazdáknak különféle témákban: növénytermesztés, állattenyésztés, precíziós gazdálkodás, gépkarbantartás stb.

Sőt a hagyományőrzést is fontosnak tartja, ezért egyebek mellett az erdélyi tradicionális disznóvágásokról is átfogó előadásokat szervez. Továbbá szakmai kirándulásokat bonyolít le, erdőtelepítési programot irányít, és szaktanácsadással is foglalkozik. A helyi gazdáknak beszerzi az éppen szükséges anyagokat, eszközöket, hogy a lehető leggördülékenyebben és eredményesebben gazdálkodhassanak.

Mindezek mellett, az erdélyi turizmus fejlesztése érdekében, faluturizmussal is foglalkozik: szállást foglal a kirándulóknak, megmutatja a helyi nevezettségeket, akárcsak egy túravezető. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.