Back to top

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Bennet története ideális esetben a xenotranszplantációk új korszakát - amikor a donor és a recipiens különböző fajokhoz tartozik - meghirdető sikertörténet lett volna. Ehelyett azonban egy sor olyan kérdést vetett fel az eljárási és etikai kérdésektől kezdve, amelyekre a helyes válaszok megtalálásához mélyre kell ásni. 

Fotó: pixabay.com

Hogyan nem fedezték fel a vírust? 

A technológia mögött álló cég, a Revivicor nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a donorszervet ne lökje ki a gazdaszervezet immunrendszere. Eljárása magában foglalja több mint 10 gén szerkesztését, amelyek eltávolítják a sertés eredetének nyomait, és olyan elemeket adnak hozzá, amelyek az immunsejtek számára emberibbé teszik a szervet. 

Mindezen részletek közepette azonban a vállalat nyilvánvalóan nem vizsgálta meg alaposan a sertés cytomegalovírust. Joachin Denner, a Berlini Szabadegyetem munkatársa, aki részt vett a transzplantációban, az MIT Tech Review-nak elmondta, hogy

a vírus látens és nehezen kimutatható, de egy alapos vizsgálat képes lett volna kimutatni, még a transzplantáció előtt. 

A transzplantáció után Bennetet megfigyelés alatt tartották a kórházban, és egy sor vizsgálatnak vetették alá. Az egyik ilyen vizsgálat több száz baktériumot és vírust vizsgált a vérében, és itt mutatták ki először a citomegalovírust. A kimutatott szintek elég alacsonyak voltak ahhoz, hogy ne okozzanak riadalmat, de a vizsgálat elvégzése 10 napig tartott. 

Miért halt meg a beteg?

Egy nap Bennet egy fertőzésre utaló nyilvánvaló jelekkel ébredt fel, amiről akkor az orvosok még nem tudták, hogy pontosan melyik. A transzplantált betegek immunrendszerét legyengítik, hogy csökkentsék a szervkilökődés esélyét, ugyanakkor ez megnehezíti a fertőzésekkel való küzdelmet is.

Az orvosok ekkor még nem tudták a fertőzés valódi mértékét, és korábban senki sem kezelte a sertésvírust emberi betegnél.

Az orvosok az immunrendszer gyengesége miatt a cidofovirt, az általában végső megoldásként alkalmazott vírusellenes szereket és véradókból származó antitesteket használták. 24 órával később Bennet állapota javult, de a szíve végül feladta a harcot.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.