Back to top

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Bennet története ideális esetben a xenotranszplantációk új korszakát - amikor a donor és a recipiens különböző fajokhoz tartozik - meghirdető sikertörténet lett volna. Ehelyett azonban egy sor olyan kérdést vetett fel az eljárási és etikai kérdésektől kezdve, amelyekre a helyes válaszok megtalálásához mélyre kell ásni. 

Fotó: pixabay.com

Hogyan nem fedezték fel a vírust? 

A technológia mögött álló cég, a Revivicor nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a donorszervet ne lökje ki a gazdaszervezet immunrendszere. Eljárása magában foglalja több mint 10 gén szerkesztését, amelyek eltávolítják a sertés eredetének nyomait, és olyan elemeket adnak hozzá, amelyek az immunsejtek számára emberibbé teszik a szervet. 

Mindezen részletek közepette azonban a vállalat nyilvánvalóan nem vizsgálta meg alaposan a sertés cytomegalovírust. Joachin Denner, a Berlini Szabadegyetem munkatársa, aki részt vett a transzplantációban, az MIT Tech Review-nak elmondta, hogy

a vírus látens és nehezen kimutatható, de egy alapos vizsgálat képes lett volna kimutatni, még a transzplantáció előtt. 

A transzplantáció után Bennetet megfigyelés alatt tartották a kórházban, és egy sor vizsgálatnak vetették alá. Az egyik ilyen vizsgálat több száz baktériumot és vírust vizsgált a vérében, és itt mutatták ki először a citomegalovírust. A kimutatott szintek elég alacsonyak voltak ahhoz, hogy ne okozzanak riadalmat, de a vizsgálat elvégzése 10 napig tartott. 

Miért halt meg a beteg?

Egy nap Bennet egy fertőzésre utaló nyilvánvaló jelekkel ébredt fel, amiről akkor az orvosok még nem tudták, hogy pontosan melyik. A transzplantált betegek immunrendszerét legyengítik, hogy csökkentsék a szervkilökődés esélyét, ugyanakkor ez megnehezíti a fertőzésekkel való küzdelmet is.

Az orvosok ekkor még nem tudták a fertőzés valódi mértékét, és korábban senki sem kezelte a sertésvírust emberi betegnél.

Az orvosok az immunrendszer gyengesége miatt a cidofovirt, az általában végső megoldásként alkalmazott vírusellenes szereket és véradókból származó antitesteket használták. 24 órával később Bennet állapota javult, de a szíve végül feladta a harcot.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehezen ismerjük fel az agressziót a kutyáknál, de még más embereken is

Az emberek, mint faj, folyamatosan figyelik a jeleket, hogy értékeljék a társas helyzeteket, és hogy előre tudják, milyen történés várható a jövőben. Ha képesek vagyunk megmondani hogy a másik, legyen az ember vagy állat, örül-e nekünk, agresszívvá válik-e, vagy éppen figyel-e ránk, az komoly evolúciós előnyökkel járhat.

Helyes a bőgés - miről árulkodik az állatok hangja?

Az emberek a hangok alapján képesek felismerni, ha egy állat izgatott, azonban nehezebben különítik el a pozitív és a negatív érzelmeket.

Kegyetlenül kínozták a viadalka kényszerített kutyákat - Súlyosbították a büntetésük

Súlyosbította a másodfokú bíróság azoknak a vádlottaknak a büntetését, akiket a Nyíregyházi Járásbíróság idén nyáron tiltott állatviadal szervezésében és állatkínzás bűntettében mondott ki bűnösnek - olvasható a Nyíregyházi Törvényszék pénteki közleményében.

Az állatjólét népszerűsítését támogatja az Európai Unió

A kérődző ágazat állatjólétének népszerűsítésére egymillió euró támogatást nyert el az Európai Unió pályázatán a magyar Juh Terméktanács két spanyol szakmai szervezettel közös konzorciuma - hangzott el a projekt online nyitó rendezvényén pénteken.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.