0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) jelentése szerint két madárinfluenzával fertőzött fiatal rókát találtak az ontariói St. Marys-ben. A fertőzött állatok laboratóriumi vizsgálata is megerősítette,

hogy a kölykök a H5N1 magas patogenitású eurázsiai törzsével fertőződtek meg.

Az esetet május 5-én erősítették meg, és a kanadai tisztviselők másnap jelentették az OIE-nek.

Míg

Kanadában ez az első madárinfluenzás eset emlősökben,

a vírust minden kanadai tartományban megtalálták vadmadarakban, a kereskedelmi baromfiállományokban azonban nem minden államban találták meg.

A kanadai Ontarióban, ahol ezeket a rókákat megtalálták, 24 magas patogenitású madárinfluenzás esetet észleltek kereskedelmi és háztáji baromfiállományokban. Bár az összes érintett kereskedelmi baromfiállomány méretét az OIE még nem tette közzé, 2022-ben eddig legalább 258 056 baromfi volt érintett.

Hazánkban ugyanebben az időben Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő baromfitelepeken mutatták ki ugyancsak a madárinfluenza H5N1 törzsét. A kereskedelmi telepek állományát felszámolták.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattpoultry.com