0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Bizonyos szénhidrátok fogyasztása lehet az egyik fő oka a szervezetben lévő nagyfokú gyulladásnak – és ezzel együtt a súlygyarapodásnak is. Richards három konkrét szénhidrátot emelt ki, amelyek fogyasztását érdemes abbahagyni, ha el akarjuk kerülni a gyulladásokat és gyorsabban szeretnénk fogyni. Ezek a fehér kenyér, a tészták és a magas cukortartalmú gabonafélék.

Fehér kenyér

Amennyiben a fehér kenyeret választjuk a teljes kiőrlésű kenyér helyett, van egy rossz hírünk: ez az étel igen ártalmas lehet az egészségére. Ugyanis ez az egyik olyan étel, amely könnyedén gyulladásokhoz és súlygyarapodáshoz vezethet, ha mérték nélkül fogyasztjuk. „A fehér kenyér finomított szénhidrátokból készül, és hiányzik belőle a rost és más hasznos tápanyagok” – jegyzi meg Richards. Ezek a finomított szénhidrátok könnyedén káros hatással lehetnek az egészségügyi állapotunkra;

Richards szerint rendkívül gyulladáskeltők, és „gyorsan cukorrá alakulnak, ami gyors glükózszint-emelkedést okoz”.

„A finomított szénhidrátok alacsony szintű gyulladásos állapotot hoznak létre a szervezetben, ami számos egészségügyi problémát okoz, beleértve a fáradtságot és a csökkent kognitív funkciókat is” – mondja Richards. A fehér kenyér pedig különösen rossz választás, ha fogyni próbálunk. Ez azért van, mert a finomított szénhidrátok gyorsan lebomlanak, és a szervezetünk zsírként raktározza őket.

Tészta

A tészta egy másik olyan magas szénhidráttartalmú élelmiszer, amely gyulladást és súlygyarapodást okozhat vagy súlyosbíthatja azt. Richards szerint a mai standard étrendünk több szénhidrátot tartalmaz, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van – és ezek a szénhidrátok legtöbbször olyan többszörösen feldolgozott élelmiszerekből származnak, mint a tészta.

„Manapság sok tészta nemcsak feldolgozott, de dúsított is, ami gyulladást, gyomor-bélrendszeri problémákat és végső soron súlygyarapodást okozhat” – figyelmeztet.

Richard szerint a fogyasztóknak óvakodniuk kell a teljes kiőrlésű gabonából vagy rizsből készült, úgynevezett „egészséges” tészták mérték nélküli fogyasztásától is, mivel nagy mennyiségben ezek is gyulladást és ezzel kapcsolatos egészségügyi problémákat okozhatnak. Végeredményben a tészta valószínűleg nem jó választás, ha valaki el akarja kerülni a gyulladást vagy fogyni szeretne.

Magas cukortartalmú reggeliző pelyhek

A magas cukortartalmú gabonafélék fogyasztása jelentős egészségügyi komplikációkhoz, többek között gyulladásokhoz vezethetnek. Emiatt jó ötlet lehet, ha kivesszük ezeket a reggeli ételeket az étrendünkből. „Sok [gabonaféle] finomított szénhidrátokból készül, amelyek erősen gyulladáskeltőek, és a szervezetben gyorsan cukorrá alakulnak” – magyarázza Richards. Ezért azt javasolja, hogy mindig ellenőrizzük az összetevőket, és olyat válasszunk, amely nem tartalmaz dúsított lisztet vagy cukrokat, amelyek HFCS, fruktóz, szacharóz, karamell, ricinuscukor, cirokszirup, invertcukor, párolt nádlé vagy agavé nektár néven szerepelhetnek a listán.

„A finomított cukor is erősen gyulladáskeltő, és üres kalóriaforrás, amely akadályozhatja az egészségügyi céljaink elérését” – figyelmeztet.

Végső soron egyetlen diéta sem tökéletes, de ha komolyan gondoljuk, hogy el akarjuk kerülni a gyulladást és ragaszkodunk a diétás céljainkhoz, akkor lehet, hogy a legjobb, ha ezeknek a szénhidrátoknak a fogyasztását elkerüljük.

Forrás: shefinds.com