Back to top

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

A római iskolák diákjai már több napja barátkozhatnak a kijevi fogásokkal.  Minden nap felszolgálnak ukrán eredetű menüket a római iskolákban és óvodákban, ez a rendelet 2022. május 2-án lépett hatályba.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta már több mint százezer ukrán menekült érkezett Olaszországba, többségük főként Milánóba, Bolognába, Nápolyba - és természetesen Rómába él jelenleg.

Az olaszok nemzeti étele, a pizza
Az olaszok nemzeti étele, a pizza

A háború elől menekülő ukránok több, mint egyharmada gyermek, akik a helyi iskolákban folytatják tanulmányaikat, hogy az oktatásuk üteme a lehető legkevésbé szenvedjen csorbát. Fontosnak tartják, hogy ne veszítsék el a kapcsolatot társaikkal., és azt is, hogy a gyerekek pszichésen legalább bizonyos mértékig kiheverjék az őket ért háborús traumákat.

A római hatóságok úgy döntöttek, hogy még inkább megkönnyítik az ukrán diákok számára az új élethez való alkalmazkodást, ezért bevezették,  hogy a római közintézmények étkezdéiben minden nap felszolgálnak egy hagyományos ukrán ételt.

A menüben megjelennek olyan fogások, amelyeket  minden ukrán gyermek jól ismer otthonról. A római hatóságok rendelete az állami általános és középiskolákra, valamint az óvodákra vonatkozik.

A kezdeményezés további célja, hogy az olasz tanulók megismerjék annak a kultúrának az elemeit, ahonnan új társaik érkeznek.

Az ötlet szerzői úgy vélik, hogy semmi sem hozhat jobban össze két teljesen különböző kultúrát olyan hatékonyan, mint a közös étkezés.
Pirog - az ukrán gyerekek Rómában is megtalálják a hazai ízeket
Pirog - az ukrán gyerekek Rómában is megtalálják a hazai ízeket

Claudia Pratelli oktatásért felelős római biztos az Ansa olasz hírügynökségnek elmondta: -Ez az egyszerű ötlet két városrész tanácsosainak kezdeményezéséből született, majd az egész városra kiterjedt. Lényege, hogy a messziről érkezők otthon érezzék magukat, és egyúttal minden fiú és lány megismerkedjen egy olyan ország kultúrájával, amelyről eddig csak a háborúról szóló médiaüzenetekből hallottak.

Az egyik legnépszerűbb ukrán (és orosz) étel, a pirog, amelyet a pizza mellett most megtalálhatnak az iskolai ebéd alkalmával az olasz gyerekek.

A pirog töltött kelt tészta, amelyet készítenek sósan és édesen is.

A sós változat tölteléke lehet szinte bármilyen zöldség,  például káposzta, gomba, burgonya, illetve különféle húsok.  Ha édesen készítik, akkor gyümölcsöket tesznek bele, főként málnát, szedret, szamócát, ribizlit, barackot vagy almát.  A töltött tésztabucikat  megkenik tojássárgájával és olajban vagy sütőben kisütik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.