Back to top

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

A Reuters idézte az egyik kereskedőt, aki azt mondta, hogy az exportőrök nem tudnak mit kezdeni a kikötőkben rekedt 1,8 millió tonna búzával. "Senki sem gondolta, hogy a kormány hirtelen betiltja az exportot. Ugyanezt a búzát a belföldi piacon már csak nagy veszteséggel tudják értékesíteni a kereskedők" - tette hozzá.

Újdelhi május 14-én tiltotta be a búzaexportot, mivel az országot rövid időn belül már a sokadik hőhullám sújtja, ami miatt csökken a termelés, és a belföldi árak rekordmagasra nőttek.

A hatóságok azt közölték, hogy a tilalom nem érinti a május 13. előtt kiállított akkreditívekkel vagy fizetési garanciákkal biztosított exportot. A gond az, hogy az indiai kikötőkben található nagyjából 2,2 millió tonna búzából a kereskedők csak 400 ezer tonna esetében rendelkeznek akkreditívvel.

Hétfőn a chicagói terménytőzsdén (CBOT) a júliusi búza jegyzése 5,94 százalékkal, 12,47 dollárra, március eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett vékánként (1 véka=36,35 liter). Az Európában irányadó párizsi tőzsdén az ugyancsak júliusi malmi búza ára tonnánként 6 százalék emelkedéssel, 441,50 eurón állt.

A búza ára az év eleje óta már több mint 60 százalékkal nőtt.

A gabona ilyen jelentős drágulásának fő okai között szerepel az Ukrajna mint globálisan is fontos búzaexportőr elleni orosz háború, valamint az, hogy az olyan fontos búzaexportőr országokban, mint az Egyesült Államok és Franciaország, kedvezőtlenül alakul az időjárás.

Múlt szombattól ez a lista bővült ki az indiai búzaexport-tilalommal.

India a világ egyik legnagyobb búzatermelője, exportja azonban jelentősen elmarad Oroszországtól és Ukrajnától, mivel az itt megtermelt búza nagy része a belföldi keresletet elégíti ki. India azonban az egyetlen ország, amely elméletileg ellensúlyozni tudja az orosz és az ukrán gabonaexport visszaesését.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.