Back to top

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Kilőtt a búza ára, miután India múlt hét végén betiltotta a gabonaexportot. A chicagói árutőzsdén 5,9 százalékos emelkedést regisztráltak hétfőn, amivel két hónapos csúcsra, 12,47 dollárra emelkedett a búza ára vékánként (kb. 36,35 liter) – írja a hvg.hu a Financial Times-ra hivatkozva. A gabona ára elsősorban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt – a két ország a világ búzatermelésének harmadát adja – összességében 60 százalékkal emelkedett idén. A harcban álló felek részben korlátozták a búzaexportot, illetve logisztikai problémák miatt akadoznak a szállítások.

Eddig India – amely a második legnagyobb búzatermelő a világon Kína után – képes volt pótolni a harcok miatt kieső búzamennyiséget, nem kis mértékben a tavalyi hétmillió tonnás rekordtermésnek köszönhetően.

Az ország vezetése egy darabig tagadta, hogy exporttilalomra készül, ám végül, miután a hazai infláció nyolcéves csúcsra ugrott az élelmiszerárak emelkedése miatt, mégis meglépték.

Az indiai kormány jelezte, lesz kivétel a tilalom alól annak érdekében, hogy a hazai ellátásbiztonság fenntartása mellett a szomszédos és rászoruló országok se szenvedjenek hiányt. A tilalom a lap által idézett szakértők szerint az afrikai és közel-keleti fejlődő piacokat érintheti igazán érzékenyen.

Indiát rendkívüli hőhullám sújtja ezekben a hetekben, 45 Celsius-fokot is mértek a búzatermelő térségekben, és még messze van a várhatóan enyhülést hozó monszun. Vagyis van miért aggódni az idei terméssel kapcsolatban.

A Financial Times emlékeztetett arra is, hogy az amerikai földművelésügyi minisztérium pár napja figyelmeztetett: az előző négy évben tapasztalt növekedéssel szemben 2022-23-ban csökkenő búzatermésre lehet számítani.

Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.