Back to top

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

A különleges díj a VPI betonmanufaktúra, a Viaplant és Kiss Tamás munkája
A különleges díj a VPI betonmanufaktúra, a Viaplant és Kiss Tamás munkája
A jubileumi, tizedik díjátadó ünnepségre a Tájépítészet hónapja zárórendezvényeként a MATE Budai Campusán április végén, több mint háromszáz érdeklődő részvételével került sor. A díj alapítói, a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata (MÉK-TKT), a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ) és a Semmelrock Stein+ Design Burkolatkő Kft. februárban hirdették meg a pályázatot.

A felhívást követően bárki tehetett javaslatot a leendő díjazott személyére, majd a szakmai zsűri értékelése alapján hivatalosan is felkérték a jelölteket a pályázatuk elkészítésére.

A felkért szakemberek legfeljebb három, ötévesnél nem régebbi munka (terv, megvalósult alkotás, tanulmány, művészeti projekt, kutatás, publikáció stb.) bemutatásán keresztül adtak számot teljesítményükről. Az előzsűrizést követően a pályázatot benyújtott tervezők anyaga nyilvánosan megtekinthető volt az evtajepitesze.hu oldalon és más online felületeken.

A jubileumi év öt döntőse balról jobbra: Vincze Attila és Herczeg Ágnes (Pagony), Báthoryné Nagy Ildikó Réka (MATE), Majoros Csaba és Balogh Andrea (4D), Torma Sarolta (Land-A), illetve Bardóczi Sándor (Budapest főtájépítésze)
A jubileumi év öt döntőse balról jobbra: Vincze Attila és Herczeg Ágnes (Pagony), Báthoryné Nagy Ildikó Réka (MATE), Majoros Csaba és Balogh Andrea (4D), Torma Sarolta (Land-A), illetve Bardóczi Sándor (Budapest főtájépítésze)
Fotó: Deák Szabolcs, Glázer Attila

A pályázatok értékelésében, a végső döntésben a szakmai zsűri mindenkor figyelembe veszi a szakmai innovációt, újítást, újszerűséget, társadalmi hatásosságot, korszerűséget, összegző szemléletmódot, példaértéket, problémamegoldást, kidolgozottságot, színvonalat, prezentációs minőséget, szakmapolitikai eredményt, a hagyományos tájépítészeti értékek érvényesülését. A gálaműsor kere­tében az öt döntős tájépítész pályázati anyagát a szaksajtó előre felkért képviselői laudálták.

A zsűritagok azután többségi szavazással hoztak végső döntést az év tájépítészének személyéről.

Az alapítók minden évben megjelölnek egy külön témát, amelyre az Év Junior Tájépítésze díjra pályázóknak kell elkészíteniük ötletpályázatukat egy tablónyi terjedelemben. A kiválasztott téma 2022-ben egy Budapest hatodik kerületi meghatározott telektömb belső kertjeinek megújítása volt.

Díjazottak

 • Év Junior Tájépítésze, a szakmai zsűri különdíjának nyertese: Szabó Tünde
 • Év Junior Tájépítésze díj nyertese: Tapasztó Lejla
 • Év Tájépítésze 2022 közönségdíjasa: Báthoryné Nagy Ildikó Réka
 • Év Tájépítésze 2022: Bardóczi Sándor

A szakmai zsűri összetétele 2022-ben

 • M. Szilágyi Kinga zsűrielnök, PhD, DLA, tájépítészmérnök, 2021-ben az Ormos Imre-emlékérem díjazottja
 • Elek Attila tájépítészmérnök, a Magyar Tájépítész Szövetség delegáltja
 • Fekete Albert PhD, DLA, tájépítészmérnök, intézetigazgató, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet delegáltja
 • Szabó József, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének delegáltja
 • Anders Larsson, külföldi szakmai meghívott (Svédország)
 • Juhász Gábor, a Semmelrock Kft. delegáltja
 • Tóth Eszter tájépítészmérnök, Dunakeszi főkertésze, a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség delegáltja
 • Kovács Andor Krisztián, a Magyar Építőművészek Szövetségének delegáltja
 • Szemerey Samu, a Kortárs Építészeti Központ delegáltja
 • Vadász Bence DLA, a Magyar Művészeti Akadémia delegáltja

Idén Bardóczi Sándor okleveles tájépítészmérnök, a Budapest Főpolgármesteri Hivatalának Tájépítészeti Osztályát vezető szakember kapta meg tevékenységének elismeréséül az Év Tájépítésze díjat. Zöldi Anna építész, újságíró az Octogon Magazin képviseletében méltatta a díjazott munkásságát; emlékeztetve rá, hogy Bardóczi Sándor hivatali munkájának első éve az addig nem létező tájépítészeti osztály létrehozásával, felépítésével telt. Az új hivatal feladata Budapest zöldfelületi stratégiájának, jövőképének megalkotása és menedzselése. Egy ilyen pozíció a jelenlegi körülmények között sokszorosan igényli mindenekelőtt a türelmet és az eltökéltséget.

Mint fogalmazott, négydimenziós műfajról van szó, ahol a látványos eredmények csak évtizedek után mutatkoznak, ehhez képest abszolút sikerként könyvelhető el az az azonnali dühödt felháborodás, ami az ártatlan méhlegelők megjelenését kísérte.

Az idei díjazott, Bardóczi Sándor feladata volt az eddig nem létező tájépítészeti osztály létrehozása
Az idei díjazott, Bardóczi Sándor feladata volt az eddig nem létező tájépítészeti osztály létrehozása
Bár még alig vagyunk túl a ciklus felén, a stratégiaalkotás gőzerővel tart. Első lépésként a közgyűlés elfogadta a Radó Dezső-tervet, a város 2030-ig megvalósítandó középtávú akciótervét. A gyakorlati eredményekről ki-ki meggyőződhet a saját szemével, legyen szó Stockholm-módszerrel elültetett fákról, biodiverz zöldfelületekről, rakparti fasorról, további zöldterületek védelem alá helyezéséről, vagy a város kiemelt park­jainak részvételi szemléletű tervezéséről. Három nagypark stratégiai terve már elkészült, négy készenlétben áll, tíz közparki rehabilitáció részletes tervei készülnek, hármat pedig már átadtak – és épp a díjátadó napján hirdettek eredményt a Városháza Park tervpályázatán is.

A jubileumi gála rendezvényt ebben az évben szakmai kiállítások, rövid szakmai és szponzori előadások egészítették ki,

valamint bemutatkozott a MÉK Kert- és Tájépítészeti Tagozat új elnöksége, és a vezető magyar parképítő cégek közös részvénytársasága, a Kertész Unió. Tagjai, a Kisvakond-Park Kft., a Garden Kft., a Garden 2000 Kft., a Harappa Kft., a Deep Forest Kft., a Lyra Florae Kft., illetve a Parkertech Kft. gazdasági és érdekvédelmi társulásként képviselik az alapítókat, és az ágazat érdekében is szeretnének fellépni, alkotni.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.