Back to top

Nagygépek a földeken - nem csak hasznot hoznak

Az egyre nagyobb méretű traktorok, kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépeknek a súlya is tekintélyes. A leghatalmasabbak magasabbak, mint egy afrikai elefánt, és egy terménnyel teli kombájn akár 36 tonnát is nyomhat - ami egy kisebb elefántcsorda súlyának felel meg.

(illusztráció)
(illusztráció)
Fotó: Csatlós Norbert
"Nem vehetjük félvállról a nehézgépeket, mivel súlyos károkat okozhatnak" - mondta Rattan Lal, Az Ohio Állami Egyetem talajokkal foglalkozó tudósa a Science-nek.

Az 1960-as évek óta a traktorok egyre nagyobbak lettek, és mára tízszer olyan nehezek, mint akkor voltak.

A súlyuk meghaladja néhány szauropoda dinoszaursz súlyát is, melyek a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok voltak. Ugyan a nagyobb gépek hatékonyabban is végzik a munkát, ennek azonban nagy ára lehet.

Ahhoz, hogy kiderítsék, hogyan változtak ezek a szerkezetek, és ez milyen hatással vannak a talajra, a Svéd Agrártudományi Egyetem egyik tudósa, Thomas Keller, és a Sivatag Kutató Intézet munkatársa, Dani Or olyan elérhető mezőgépipari adatokat elemzett, melyek 1958-ig nyúlnak vissza. Ezután olyan modelleket hoztak létre, mely szimulálja a gumik által kifejtett nyomást a talaj különböző mélységeiben.

A gépesített mezőgazdasági termelésben a tömörödés már régóta jelen van a talaj felsőbb rétegeiben, maximum 50 centiméter mélységig. Ezért a gazdálkodás során ezt a felső réteget minden évben szántással vagy más módszerekkel fellazítják, így készítve megfelelő magágyat a vetéshez. Ez a gyakorlat a gépek okozta tömörödést úgy tűnik, teljesen kiküszöböli.

A kutatók szerint azonban a probléma sokkal mélyebben jelentkezik, mivel a tömörödés 50 centiméternél mélyebben olyan fokú, hogy az már problémát okoz.

A nyomás hatására a talajrészecskék közti apró rések eltűnnek, így kevesebb víz és levegő juthat a mélyebb rétegekbe. Ez pedig akár 10-20 százalékos terméskiesést is okozhat. Ezek a hatások ráadásul hosszú távúak: évtizedekbe is telhet, mire a giliszták és más talajlakó szervezetek újra fellazítják a mélyebb talajrétegeket.

És nem csak a kombájnok okozzák a gondot. Más mezőgazdasági gépek is, melyeket a szántáshoz, trágyázáshoz használnak, szintén egyre nehezebbek lesznek, mint ahogy az erdészeti gépek is.

A világ mezőgazdasági területeinek nagyjából 20 százalékát érinti az a veszély, hogy a talajok tömörödése terméskiesést okozhat

- írják a szerzők a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos lapban. Ilyen területek például Brazília és Ausztrália füves pusztái, amelyek talajai különösen érzékenyek a nehéz gépekre - és ráadásul ezek fontosak a világ élelmezése szempontjából is.

A mai traktorok nehezebbek, mint néhány szauropoda dinoszaurusz
A mai traktorok nehezebbek, mint néhány szauropoda dinoszaurusz

Thomas Way, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) agrármérnöke szerint több módon is csökkenteni lehet a talaj tömörödését. Az egyik ilyen, hogy ne menjenek rá a területekre nehézgépekkel, amikor azok nedvesek, mert ilyenkor még sérülékenyebbek a talajok. Amikor pedig száraz az idő, GPS segítségével a gazda mindig azokon az útvonalakon maradhat, ahol korábban is járt, így kisebb területen "nyomja agyon" a gép a földet.

A tanulmány ezenkívül felvet még egy kérdést, melyet a szerzők "őskori paradoxnak" neveztek el.

Ha a modern gépek annyira összetömörítik a talajt, hogy az negatív hatással van a növények termőképességére, vajon mi volt a helyzet akkor, amikor dinoszauruszok járták a Földet?

Elképzelhető, hogy a mai vadonélő állatokhoz hasonlóan főleg vadcsapásokon haladtak, vagy a part menti részeken főként vízben gázoltak - legalábbis a tudósok spekulációja szerint. Bármi is a válasz, az biztos, hogy a modern mezőgazdasági gépek tervezésénél figyelembe kell venni a talaj tűrőképességét, különben mi is a dinoszauruszok sorsára jutunk.

Forrás: 
Science

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Terjed az évelő rizs Kínában és Ugandában

Pár évvel ezelőtt sikerült egy bőtermő évelő rizsfajtát létrehoznia az Illinoisi, a Yunnani és a Queenslandi Egyetem közös kutatócsoportjának. A fajta létrehozásához egy háziasított ázsiai egynyári rizst keresztezek egy Afrikából származó, ott vadon élő évelő rizzsel.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.