Back to top

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Fiatal gazdák ma – mi kell a sikeres generációváltáshoz? | Papp Zsolt György (AM) | MMG-Direkt

 

Az MMG Direkt legutóbbi adásában Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárt, a MAGOSZ Országos Ifjú Gazda Tagozatának elnökét kérdezte a generációváltásról és a fiatal gazdák lehetőségeiről Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Hazánk agrártársadalmának nagyobb része a nyugdíjkorhatárhoz közelít. Bár bizonyára van olyan, aki élete végéig nem hagyja abba a munkát, szükség van a fiatalokra, egy váltógenerációra. A gazdálkodó apákat és utódaikat a MAGOSZ tömöríti, mert a húszas-harmincas éveikben járó gazdálkodók, akik többnyire családi gazdaságban dolgoznak, és akik előbb-utóbb átveszik azt, a szervezet Országos Ifjú Gazda Tagozatának a tagjai.

A támogatási rendszerben megjelenő „fiatal gazda” fogalom azokat a 18 évesnél idősebb, de 41. életévüket még nem betöltött, nemcsak szakirányú végzettséggel, hanem valóban mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodókat jelenti.

„Fiatal gazda az, aki a terület alapú támogatás mellett kiegészítő támogatást is kap, az is, aki újonnan indított agrárvállalkozása beruházásához kap támogatást, és azt is fiatal gazdának nevezzük, aki a kora alapján kap többlettámogatást egy beruházási támogatás mellé” – mondja Papp Zsolt. Utóbbihoz egyébként nem feltétlenül van szükség agrárvégzettségre, ez esetben csak az számít, hogy az igénylő 5 évnél nem régebben kezdett mezőgazdasági tevékenységbe.

A 2014-ben indított Vidékfejlesztési Program 2020. decemberében véget ért. Az új KAP-ciklus két éves átmeneti szabályozás után, 2023. január 1-jén kezdődik. Az új szabályozásban kiemelt figyelmet fordít az EU a fiatal gazdákra, és az új támogatási konstrukcióban megduplázódik a korosztály által elérhető összeg.

Nem önmagában a fiatal gazdák támogatásáról akarunk gondoskodni, hanem a nemzedékváltás részévé akarjuk tenni a fiatal gazdák támogatását, összekapcsolva a különböző generációkat.

A gazdaság átvevőjét és átadóját is a gazdaságátadásban, a generációváltásban kívánjuk támogatni. Emellett, természetesen, már megismert módon működik majd a fiatal gazda támogatás. Így segíthetjük az agráriumban szükséges megújulást.

A január 1-én hatályba lépő „gazdaságátadási” törvény lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók „egyetlen papíron” átadhassák utódjuknak a földtulajdont, a haszonbérletet, a különböző szerződéseket és hatósági engedélyeket, mi több, ugyanez a szerződés a támogatási jogosultságok és más szerzett jogosultságok átírását is lehetővé teszi. Az új szerződésforma a gazdaság átadása mellett a tudásátadást is gördülékenyebbé teheti. Ugyanis nemcsak pénzügyi és jogi átadásra van szükség, hisz a gazdaságátadó birtokában lévő tudás, tapasztalatok és kapcsolatrendszer óriási érték.

- Ehhez olyan együttműködési feltételrendszert kívánunk kialakítani, ami a két fél együttműködésén alapul.

Hosszú távon, akár több éven keresztül együtt gondolkodva és együtt munkálkodva tudja átadni a tulajdonos a gazdaságot akár egyenes ági leszármazottjának, akár más, több éve vele dolgozó munkatársnak, az általa szerzett tudással, tapasztalatokkal és kapcsolatrendszerrel együtt

– mondta el Papp Zsolt.

A MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata 2018 óta foglalkozik a generációváltással, számos felmérést és fórumot tartottak a témában. Javaslataik hozzájárultak az őstermelői és a gazdaságátadási törvény létrejöttéhez. Emellett a digitalizációtól az adminisztráción át a fogyasztói szokások változásáig számos aktuális témával foglalkoznak. A megyei ifjúgazda-szervezetek tagjai rendszeresen felkeresik egymás üzemeit és megosztják tapasztalataikat.

- Nem kell nagy hívószavakat közzétenni ahhoz, hogy asztalhoz tudjunk ülni egy jó szakmai beszélgetésre, ahol mindenki bátran megosztja az utóbbi időszakban szerzett tudását, tapasztalatait, legyen az akár hazai, akár külföldi tapasztalat vagy bevált gyakorlat. Számos rendezvényünk végén a résztvevők döntötték el, hogy a következő milyen témában legyen – csak lehetőleg minél hamarabb.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Nagy érdeklődés övezte a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázatot

A Vidékfejlesztési Program meghirdetett felhívási közül az egyik legsikeresebbnek a 2022. május 31-én lezárult, adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő, mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázati konstrukció bizonyult.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.