Back to top

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Fiatal gazdák ma – mi kell a sikeres generációváltáshoz? | Papp Zsolt György (AM) | MMG-Direkt

 

Az MMG Direkt legutóbbi adásában Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárt, a MAGOSZ Országos Ifjú Gazda Tagozatának elnökét kérdezte a generációváltásról és a fiatal gazdák lehetőségeiről Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Hazánk agrártársadalmának nagyobb része a nyugdíjkorhatárhoz közelít. Bár bizonyára van olyan, aki élete végéig nem hagyja abba a munkát, szükség van a fiatalokra, egy váltógenerációra. A gazdálkodó apákat és utódaikat a MAGOSZ tömöríti, mert a húszas-harmincas éveikben járó gazdálkodók, akik többnyire családi gazdaságban dolgoznak, és akik előbb-utóbb átveszik azt, a szervezet Országos Ifjú Gazda Tagozatának a tagjai.

A támogatási rendszerben megjelenő „fiatal gazda” fogalom azokat a 18 évesnél idősebb, de 41. életévüket még nem betöltött, nemcsak szakirányú végzettséggel, hanem valóban mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodókat jelenti.

„Fiatal gazda az, aki a terület alapú támogatás mellett kiegészítő támogatást is kap, az is, aki újonnan indított agrárvállalkozása beruházásához kap támogatást, és azt is fiatal gazdának nevezzük, aki a kora alapján kap többlettámogatást egy beruházási támogatás mellé” – mondja Papp Zsolt. Utóbbihoz egyébként nem feltétlenül van szükség agrárvégzettségre, ez esetben csak az számít, hogy az igénylő 5 évnél nem régebben kezdett mezőgazdasági tevékenységbe.

A 2014-ben indított Vidékfejlesztési Program 2020. decemberében véget ért. Az új KAP-ciklus két éves átmeneti szabályozás után, 2023. január 1-jén kezdődik. Az új szabályozásban kiemelt figyelmet fordít az EU a fiatal gazdákra, és az új támogatási konstrukcióban megduplázódik a korosztály által elérhető összeg.

Nem önmagában a fiatal gazdák támogatásáról akarunk gondoskodni, hanem a nemzedékváltás részévé akarjuk tenni a fiatal gazdák támogatását, összekapcsolva a különböző generációkat.

A gazdaság átvevőjét és átadóját is a gazdaságátadásban, a generációváltásban kívánjuk támogatni. Emellett, természetesen, már megismert módon működik majd a fiatal gazda támogatás. Így segíthetjük az agráriumban szükséges megújulást.

A január 1-én hatályba lépő „gazdaságátadási” törvény lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók „egyetlen papíron” átadhassák utódjuknak a földtulajdont, a haszonbérletet, a különböző szerződéseket és hatósági engedélyeket, mi több, ugyanez a szerződés a támogatási jogosultságok és más szerzett jogosultságok átírását is lehetővé teszi. Az új szerződésforma a gazdaság átadása mellett a tudásátadást is gördülékenyebbé teheti. Ugyanis nemcsak pénzügyi és jogi átadásra van szükség, hisz a gazdaságátadó birtokában lévő tudás, tapasztalatok és kapcsolatrendszer óriási érték.

- Ehhez olyan együttműködési feltételrendszert kívánunk kialakítani, ami a két fél együttműködésén alapul.

Hosszú távon, akár több éven keresztül együtt gondolkodva és együtt munkálkodva tudja átadni a tulajdonos a gazdaságot akár egyenes ági leszármazottjának, akár más, több éve vele dolgozó munkatársnak, az általa szerzett tudással, tapasztalatokkal és kapcsolatrendszerrel együtt

– mondta el Papp Zsolt.

A MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata 2018 óta foglalkozik a generációváltással, számos felmérést és fórumot tartottak a témában. Javaslataik hozzájárultak az őstermelői és a gazdaságátadási törvény létrejöttéhez. Emellett a digitalizációtól az adminisztráción át a fogyasztói szokások változásáig számos aktuális témával foglalkoznak. A megyei ifjúgazda-szervezetek tagjai rendszeresen felkeresik egymás üzemeit és megosztják tapasztalataikat.

- Nem kell nagy hívószavakat közzétenni ahhoz, hogy asztalhoz tudjunk ülni egy jó szakmai beszélgetésre, ahol mindenki bátran megosztja az utóbbi időszakban szerzett tudását, tapasztalatait, legyen az akár hazai, akár külföldi tapasztalat vagy bevált gyakorlat. Számos rendezvényünk végén a résztvevők döntötték el, hogy a következő milyen témában legyen – csak lehetőleg minél hamarabb.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Generációs megújulás támogatása

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében az agrártárca stratégiai célkitűzései között eddig is szerepet kapott egy mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomag kidolgozása és megvalósítása.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.