Back to top

Az öngondoskodást támogatják - 5000 palántát adományozott a MATE

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is zöldségpalántákat adományozott. A mintegy ötezer darab palántát a Katolikus Karitász közreműködésével rászoruló családok kapják.

Immár a negyedik alkalom ünnepélyes keretek között adták át a Katolikus Karitász részére azt a mintegy ötezer darab, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoportjának budapesti telephelyén nevelt paradicsom-, paprika- és uborkapalántát, amelyeket rászoruló családok kapnak.

Fotó: MATE/Béres Ádám

Az zöldségfajták mindegyike a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. által nemesített, minősített magyar fajta, olyanok, amelyek évtizedek óta bizonyítanak a hazai és nemzetközi kertészeti termelésben.

Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektor kiemelte, hogy a palánta adományozással az öngondoskodás jelentőségére is szeretnék fölhívni a figyelmet.  Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az itt előállított élelmiszerből és élelmiszer-alapanyagból, a hazai szükségletek fedezése mellett exportra is jut, ez pedig hatalmas értéket jelent élelmiszerbiztonsági és nemzetbiztonsági szempontból is.  

A világjárvány és az Ukrajnában zajló konfliktus még tovább erősíti az élelmiszerbiztonság szerepét és jelentőségét, az önellátás és önrendelkezés pedig nemcsak egy ország számára, hanem az egyén számára, a családok számára is kiemelkedően fontossá vált. 

Ezt a fajta öngondoskodást is erősíti az az akció, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem valamint jogelőd intézménye, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ indított néhány évvel ezelőtt, és amelynek célja a rászoruló családok támogatása valamint a  helyi élelmiszer előállítás támogatása. 

felajánlott palántákkal  azokról tudunk gondoskodni, akik Magyarországon is segítségre szorulnak, hiszen miközben a háború elől menekülőket támogatjuk, nem feledkezhetünk  el azokról sem, akik Magyarországon keresik a segítséget

- fogalmazott Szentkirályi Alexandra kormány szóvivő asszony és hozzátette, sok ezren tapasztalhatták meg például ennek az akciónak is köszönhetően azt, mekkora erőforrás és öröm rejlik a saját kéz által megtermelt élelmiszerben. Nagy siker, hogy évről évre egyre többen gondolják úgy, érdemes belevágni a háztáji  kiskertek kialakításába. A rászorulók esetében nagyon komoly segítséget jelent az adomány növény, hiszen sok-sok ezer forintban mérhető értéket képvisel az, hogy a megtermelt zöldségeket nem a boltban kell megvásárolni. 

Fotó: Rass Krisztina

Écsy Gábor a Katolikus Karitász országos elnöke köszönetét fejezte ki nagy értékű adományért. Mint mondta, az akció nagyon jól illeszkedik a Katolikus Karitász közel egy évtizede működő Zöldellő Kertek programjához, amelyben tavasszal vetőmagokat és kerti eszközöket osztanak szét rászoruló családok között, akik vállalják azt, hogy a lakókörnyezetüket, kertjüket megművelik. A palánták hat egyházmegyébe és több száz emberhez jutnak el és nyújtanak segítséget abban hogy minden nap friss, biztonságosan megtermelt zöldségféle kerüljön az asztalukra.

Fotó: MATE/Béres Ádám

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.