Back to top

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

A május 18-ai Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtti meghallgatáson Nagy István elmondta, az agrártárca joggal nevezhető a természeti erőforrások minisztériumának, ahol a természetvédelem önálló államtitkárságként vesz részt a tárca munkájában.

Várakozása szerint ennek köszönhetően az eddigieknél hatékonyabban tudják érvényesíteni a környezeti szempontokat.

Fotó: Fekete István

Másnap a Mezőgazdasági Bizottság a Parlamentben tartott ülést Nagy István agrárminiszter-jelölt meghallgatásáról, ahol az utóbbi idők megpróbáltatásaival (éghajlatváltozás, koronavírus-járvány, madárinfluenza, ukrán–orosz konfliktus) szembenéző agráriumban dolgozók mindennapi, kemény munkája előtt tisztelgett, amelynek köszönhetően soha nem volt kérdés a termelés fenntartása.

A miniszter kifejtette, az elkövetkező időszakban a magyar agrárium legnagyobb kihívása a szomszédban dúló háborúból eredő élelmiszerpiaci válság hatásainak a leküzdése lesz.  

„Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni” – jelentette ki, és a minisztérium szerkezete is ezt fogja tükrözni.

A jövőbeni fontos feladatok felsorolásában kiemelte a vízgazdálkodás átértékelését, valamennyi agráriumi szerepelő támogatását, élelmiszeripari üzemek építését, tárolókapacitások fejlesztését (élelmiszeralapanyag-kapacitások biztosítása céljából), továbbá a magyar élelmiszerek arányának emelését a belföldi kiskereskedelemben.

Kiemelte az előző ciklusban bevezetett törvények, mint az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, az öntözéses gazdálkodásról, a családi gazdaságok adózásáról, valamint a gazdaságátadásról szóló törvények jelentőségét, amely intézkedésekre pillérekként alapozhat az agrártárca a következő négy évben is.

A klímaváltozás következtében kialakult hektikus csapadékeloszlás kapcsán példaként kiemelte: „Ha a kukoricatermesztésben rosszkor esik az eső, az 100 milliárd forint kiesés, ha jókor esik, az plusz 100 milliárd forint” – indokolva ezzel az öntözésfejlesztés szükségességét.

Megemlítette, hogy „Magyarország szerencsés helyzetben van, több mint 20 millió ember ellátására képes” – ugyanakkor a háború miatt várható élelmiszeralapanyag-hiányt megelőzendőn, pont ezért döntött a kormány a gabonakiviteli bejelentési kötelezettségről.

Fotó: Fekete István

Ezzel az intézkedéssel ugyanis a kormány ellenőrizni tudja a terményexportot, és meg tudja gátolni, hogy a nemzetközi piac vevői kiszippantsák az országból az élelmiszer-tartalékokat.

A források kapcsán elmondta, az uniós vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozási mértékét a magyar kormány 80 százalékra emelte, aminek köszönhetően 3-szor annyi forrás áll majd rendelkezésre, mint a korábbi években.

Nagy István kitért a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) modellváltására, aminek eredményeként 20 százalékkal nőtt az agráriumi képzésekre jelentkezők száma.

Mindezek mellett hangsúlyozta a magyar élelmiszeripar minél sürgetőbb fejlesztését, ami napjainkra nemzetstratégiai kérdéssé vált, továbbá az állattartó telepek higiéniai fejlesztését, korszerűsítését, megakadályozván az újabb és újabb állategészségügyre veszélyes kórok terjedését.

Végezetül kiemelte a magyar gazdák jelenlegi munkáját, amit csak remélni tud, hogy a következő generáció minél több képviselője átvesz elődeiktől – nyomatékosítva: „A magyar mezőgazdaságban továbbra is minden egyes dolgos kézre szükség van”.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.