0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vetőmag adománnyal segítik a kárpátaljai gazdákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei Szervezete és a Magyar Református Szeretetszolgálat immár negyedik alkalommal szervezett vetőmag gyűjtést a kárpátaljai, nehéz helyzetben lévő gazdálkodók, valamint egyházi intézmények és gyülekezetek támogatására.

A gyűjtés keretén belül a NAK megyei szervezetének tagjaitól, gazdálkodóktól és agrárvállalkozásoktól érkeztek felajánlások. A KITE Zrt. is jelentős értékben adományozott,  amellyel kapcsolatban Guba Sándor a KITE Zrt. igazgatósági elnöke elmondta, a vállalatra és annak minden dolgozójára jellemző társadalmi felelősségvállalás idén is példamutató volt:

16 ukrajnai menekültnek biztosítanak jelenleg is szállást és teljes ellátást és a dolgozók felajánlásainak köszönhetően hetente 2-3 raklapnyi tartós élelmiszert és tisztálkodási szert tudnak eljuttatni a rászorulókhoz.

Dobis- Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs ágazatvezetője
elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetével együttműködve évek óta szívügyüknek tekintik, hogy segítsék a kárpátaljai gazdákat.

Az ukrán válság elmélyülése óta mintegy 300 raklap adományt tudtak eljuttatni Kárpátaljára, amely egyebek mellett a Hajdú-Bihar megyei gazdák vetőmag felajánlásainak köszönhetően a nehéz helyzetben élő határon túli gazdák jövőjét és boldogulását nagyban segítik.

 A NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének tagjaitól a márciusi gyűjtési időszakban mintegy 7,5 tonna vetőmag felajánlás érkezett, 5,3 millió forint értékben, ez jellemzően a tavaszi kultúrákhoz szükséges kukorica, zöldborsó és napraforgó adományokat foglalt magába. A vetőmagon kívül a gazdálkodók és agrárvállalkozások még több mint 1,7 millió forint értékű pénzügyi hozzájárulással, tehát összesen mintegy 7 millió forint értékben támogatták a kárpátaljai gazdatársakat- fogalmazott Szólláth Tibor a NAK megyei elnöke.

 Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke azt is hozzátette, hogy országos szinten a magyar gazdák felajánlásainak köszönhetően összesen 47 millió forint értékű vetőmagadománnyal és további 15 millió forint értékű élelmiszeradománnyal támogatták a kárpátaljai magyar gazdákat.  

A Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, Nagy Béla kiemelte, hogy a kapott segítség rendkívül sokat jelent a jelenlegi helyzetben a kárpátaljai gazdáknak. Az adomány még időben érkezett, a gazdák még el tudták vetni a magokat. Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének az évek során tapasztalt támogatásért, segítségért, azért, hogy közös erővel egy cél érdekében van lehetőségük együtt dolgozni, amellyel könnyebbé teszik a kárpátaljai gazdák és nehéz körülmények között élők életét. Ennek az összefogásnak köszönhetően maradhat fent a kárpátaljai magyarság, és ezen keresztül érezhető hogy az anyaország, a magyar gazdákkal karöltve a határon túl élők gondját is viseli.

A vetőmaggyűjtés során felajánlott hozzájárulást Szólláth Tibor jelképesen átadta Dobos-Lucski Zsófia és Nagy Béla részére. A felajánlásokat a Református Egyházkerület közreműködésével a Magyar Református Szeretetszolgálat juttatta el a rászorulókhoz.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu