Back to top

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.

Európa fő dinnyetermelői – a felület szerinti csökkenő sorrendben - Spanyol-, Olasz- és Görögország. Mind a három országban csökkentették a görögdinnye területét a termesztési költségek növekedése, valamint a tavalyi kereskedelmi gondok miatt. Elsősorban fólia alagutas és szabadföldi állományokból lesz kevesebb, tudtuk meg Sándor Lászlótól, a Nunhems értékesítési specialistájától.

Spanyolországban a tavalyi 23 ezer hektár helyett idén csak mintegy 21 ezer hektáron terem görögdinnye, Ráadásul a márciusi szárazság, és homokviharok, majd áprilisban a szakadatlan eső miatt a fajták ültetése csúszott. Aztán a párás idő kötődési gondokat okozott.  

A szokásos május eleje helyett így az első szedésekre május 10. körül került sor az almeríai fóliasátrakban, és a hozamok, valamint a minőség is alacsonyabbak a várttól.

A fóliás spanyol dinnye is késett
A fóliás spanyol dinnye is késett

A termelők idén a hektáronkénti 30-40 tonnával is elégedettek, holott annak a kétszeresét szokták betakarítani. Az almeriai fóliás dinnyét várhatóan május végéig szedik. Ebben a térségben van a spanyol dinnyefelület harmada. Azt júniustól a Campo de Cartagena, majd a Murcia környékén fóliaalagutakban termesztett dinnyék követik. 

A spanyolok továbbra is magnélküli és mini fajtákat termesztenek.

A görögök a Peloponnészoszi-félszigeten kezdik a betakarítást 5-7 nappal később, mint Almeriában. A hűvös április miatt az ottani termés is csúszik, egy-másfél hetet. Görögországban a tavalyi 12 000 hektár termőterület legalább 3000 hektárral lett kisebb. Elsősorban a szabadföldi termesztés zsugorodott, a csökkenés tehát a júliusi-augusztusi szedésű dinnyék kínálatát érinti.

Görögországban nem történt meg a fajtaváltás,főként magvas, tartályládás dinnyét termesztenek. Elsősorban a helyi turizmusra alapozzák az értékesítést, de szállítanak mindenhová, ahol szeretik a nagy dinnyéket, így hazánkba is.

Olaszországban a tavalyi 16 000 hektárnál 13-14%-kal kisebb a dinnyefelület. Náluk is az alagutas és a szabadföldi dinnyéből lesz kevesebb. A szezonnyitás Szicíliában körülbelül az almeriai és péloponnészoszi szedések kezdetével esik egy időbe. A szicíliai fóliaházakban azonban szinte csak minidinnyéket termesztenek bel- és külpiacokra egyaránt. Az ország más térségeiben termesztenek hosszúkás magvas dinnyéket is legföljebb 10-12 kilogrammig.

Európában Németország a legnagyobb dinnyepiac, és a szállítási költségek megugrása miatt az ottani áruházláncok újra érdeklődnek a magyar dinnye iránt. 

Ez jó hír, a gond csak az, hogy a tavalyi 3500 hektár helyett már csak 3000 hektáron termesztjük a görögdinnyét, így várhatóan annyi termés lesz, ami a belföldi igényeket kielégíti.

Áprilisban nálunk is hideg volt, az abból eredő lemaradáson azonban ledolgozott a verőfényes, napos május, így május 20. körül már az alagutas dinnyék is virágoztak, tehát rá egy hónapra indulhat a szedés a saját gyökerű növényekről. Az oltottakról pedig szűk egy héttel később.

Ha az időjárás nem csúfol meg bennünket, a tavalyinál korábban lesz hazai dinnye. Itthon a nagyobb termések termesztése mozdultak el a gazdák.

(Az európai dinnyetermesztésről és a piac változásáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 2022. 21. számában írunk. )

A nagyobb termések felé mozdultak el a magyar termelők
A nagyobb termések felé mozdultak el a magyar termelők
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.