Back to top

Harminc éve sörszövetségben

Stílusosan a zugligeti lóvasút-végállomásán tartotta jubileumi kerekasztal beszélgetését a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Az eseményre a 30- évfordulóját ünneplő szervezet a négy legnagyobb sörgyártó – Borsodi Sörgyár Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., Carlsberg Hungary kft. - mellett az Európai Sörgyártók Szövetségének főtitkárát is meghívta.

Az eltelt három évtized hatalmas változásokat hozott az iparágban. Míg a Szövetség indulásakor az alapító gyárak fő célkitűzése a területalapú ellátás volt, napjainkban már országosan is elérhető minőségi termékeket kínálnak.

„Az elmúlt időszakban végrehajtott termék- és technológiai fejlesztésnek köszönhetően a magyar sörgyárak kínálati skálája jelentősen kiszélesedett”

- magyarázta Kántos Sándor, a Szövetség igazgatója. A hagyományos alsóerjesztésű sörök mellett megjelentek a hazai gyártású, felsőerjesztésű és ízesített termékek, valamint a különleges igényeket kielégítő sörspecialitások. Általánosan elérhetővé váltak az alkoholmentes termékek.

Fotó: viniczai

A termelés mellett a kulturált és felelős sörfogyasztás terén is meghatározó szerepet vállaltak az alapítók. A 18 éven felüli fiatalokat célzó, ittas vezetés elleni kampányukat 2005-ben indították JÓFEJ – Józan Felelős Járművezető – néven. A program sikerén felbuzdulva csatlakoztak az elmúlt évek sörforradalmához, az általuk alapított „Sör Mi Több” kezdeményezéssel, amely a felelős alkoholfogyasztás és a hazai sörkultúra fejlesztése mellett a sör modern gasztronómiában betöltött szerepének megismertetését tűzte zászlajára. A hazai Returpack Kft. szabadalmán alapuló italdoboz-visszaváltási rendszerüket 2010-ben indították, aminek köszönhetően a magyar sörgyárak évi 100 millió sörösdobozt gyűjtenek össze.

Bár az alapítást követő 8 év alatt 100-ról 80-ra, napjainkra pedig 64 literre csökkent a magyar sörfogyasztás, az ágazat költségvetési hozzájárulása az ezredfordulón jegyzett 45 milliárd forintról 2021-re 78 milliárdra nőtt.

Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetsége főtitkára, Nikos Zois, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója, Kántor Sándor, a Szövetség igazgatója, Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft.ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója, Marcin Burdach, a
Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetsége főtitkára, Nikos Zois, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója, Kántor Sándor, a Szövetség igazgatója, Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft.ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója, Marcin Burdach, a
Fotó: viniczai

A kerekasztal beszélgetésen résztvevők – Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetsége főtitkára, Nikos Zois, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója, Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft.ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója, Marcin Burdach, a Carlsberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója – kiemelték, az elmúlt időszak óriási változásokat hozott az iparág életében. Az input anyagok területén tapasztalt bizonytalanság rövid távú tervezésre kényszeríti a résztvevőket. Van olyan beszállítójuk, amely nem tudja biztosítani az alapanyagot, más szállít, csak az árat nem tudja garantálni. Bár a válság nem jó, de dinamikára, új gondolkodásra, innovatív megoldásokra kényszeríti a szereplőket.

Míg korábban egy vállalati vezetői megbeszélésen a piaci helyzet volt a legfontosabb kérdés, mára a beszerzés körüli bonyodalmak vették át a helyét.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fontolgatja a csokoládés tej betiltását az iskolai étkezdékben

Az iskolai étkeztetésre vonatkozó új szabályok megállapításakor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ízesített tej - beleértve a csokoládés, epres és más fajtákat - betiltását javasolja az általános és középiskolákban, mivel aggályosnak tartja a hozzáadott cukrok mennyiségét, ami a gyerekekre kifejezetten káros.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.

Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta programban

A Szupermenta program legújabb tesztjén mikrozöldeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A borsó és retek mikrozöldeket – helyszíni ellenőrzéssel egybekötve – 11 termőhelyről gyűjtötték be a hatósági felügyelők.

Medvecukor helyett glicirrizint az édesgyökérből!

Magyar termesztés- és gyártástechnológiára alapozva hoz létre egy magyar-üzbég vegyesvállalat édesgyökér-feldolgozó üzemet Üzbegisztánban. A lassan befejezéshez közeledő projektben három magyar vállalkozás érdekelt, a technológiát pedig a MATE kutatói szállítják.

Élelmiszer tiszta forrásból

Mindenkinek szüksége van egy menedékre, és nemcsak nekünk, embereknek, hanem a minket körülvevő élőlényeknek is, különösen manapság, amikor egyre kevesebb élőhely marad nekik. A mi menedékünket másokkal is szeretnénk megosztani, azáltal, hogy tiszta forrásból származó valódi élelmiszereket készítünk – mondta tudósítónknak Farkas Richárd Márk, megfogalmazva a Menedék Ökokert mottóját.