Back to top

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

"A húshelyettesítő termékek növekvő száma ellenére a húsfogyasztás még mindig jelentős. Ebben a tanulmányban azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy vajon az alacsonyabb árakkal több embert lehet-e rávenni arra, hogy a hús helyett a vegetáriánus alternatívákat válassza" - mondta Mitesh Kataria, a Göteborgi Egyetem Gazdaságtudományi, Közgazdasági és Jogi Karának közgazdász docense.

A közlekedés és a lakhatás mellett az élelmiszerek (és különösen a húsfogyasztás) a háztartások az üvegházhatású gázok egyik fő forrása.

Ebben a tanulmányban a kutatók megkérdezték azokat a svédeket, akik általában húst esznek, hogy mennyit lennének hajlandóak fizetni egy étteremben a húsos hamburgerek alternatívájáért. A résztvevőknek három fajtát mutattak be: egy klasszikus zöldséges burgert, egy húshoz hasonló vegetáriánus burgert és egy laboratóriumban előállított húsból készült burgert - írja a Phys.org.

"Azt láttuk, hogy jelentős árkülönbségek szükségesek ahhoz, hogy az emberek a vegetáriánus burgert válasszák" - mondja Mitesh Kataria.

Az alternatívák ismerete fontos tényező

A felmérésben részt vevők közül körülbelül minden harmadik megfontolná a vegetáriánus burgerre való átállást, ha az ára alacsonyabb lenne, mint a hagyományos hamburger árának kétharmada, azaz 100 svéd korona a 150 svéd koronával szemben. Jelentős különbség volt azonban azok között, akik korábban már kipróbálták a vegetáriánus hamburgert, és azok között, akik még nem. 30-40 százalékuk nem tudta, hogy a húspótló termékek milyen ízűek, illatúak, kinézetűek vagy mennyibe kerülnek, ezért kevésbé voltak vevők rá. Az ízre hivatkoztak leggyakrabban, mint a hús kiválasztásának meghatározó tényezőjére.

"Annak ellenére, hogy az emberek tisztában vannak az éghajlati problémával, a kulturális normák erősek. Sokak számára egyszerűen túl sok befektetett energia az étkezési szokásaik megváltoztatása.

Nyilvánvaló, hogy a húsfogyasztás csökkentéséhez sokkal többre van szükség az árak megváltoztatásánál. Folyamatosan jelennek meg új vegetáriánus termékek, amelyek hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok csökkentéséhez, de még mindig nem biztos, hogy az emberek lelkesedni fognak értük" - mondja Mitesh Kataria.

A fiatalabbak és a nők hajlandóbbak változtatni

Azok, akik kevésbé voltak hajlandóak a húst helyettesíteni, főként a 30 év feletti, egyetemi végzettséggel nem rendelkező férfiak és az idősebbek voltak.

A fiatalabbak és a nők között többen voltak, akik már találkoztak hús-alternatívákkal, és gyakrabban is választották azt.

"Egyértelmű összefüggés van a gyermekkori étkezési szokások és az idősebb korban fogyasztott ételek között. Szerintem jó ötlet a fiatalokat célozni, mert itt még hatással tudunk lenni az étkezési szokásokra, részben azért, mert megszokják és továbbra is kevesebb húst esznek, részben pedig azért, mert a szüleiket is taníthatják azzal, hogy például vegetáriánus ételeket szeretnének otthon" - mondja Mitesh Kataria.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.