0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

„A húshelyettesítő termékek növekvő száma ellenére a húsfogyasztás még mindig jelentős. Ebben a tanulmányban azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy vajon az alacsonyabb árakkal több embert lehet-e rávenni arra, hogy a hús helyett a vegetáriánus alternatívákat válassza” – mondta Mitesh Kataria, a Göteborgi Egyetem Gazdaságtudományi, Közgazdasági és Jogi Karának közgazdász docense.

A közlekedés és a lakhatás mellett az élelmiszerek (és különösen a húsfogyasztás) a háztartások az üvegházhatású gázok egyik fő forrása.

Ebben a tanulmányban a kutatók megkérdezték azokat a svédeket, akik általában húst esznek, hogy mennyit lennének hajlandóak fizetni egy étteremben a húsos hamburgerek alternatívájáért. A résztvevőknek három fajtát mutattak be: egy klasszikus zöldséges burgert, egy húshoz hasonló vegetáriánus burgert és egy laboratóriumban előállított húsból készült burgert – írja a Phys.org.

„Azt láttuk, hogy jelentős árkülönbségek szükségesek ahhoz, hogy az emberek a vegetáriánus burgert válasszák” – mondja Mitesh Kataria.

Az alternatívák ismerete fontos tényező

A felmérésben részt vevők közül körülbelül minden harmadik megfontolná a vegetáriánus burgerre való átállást, ha az ára alacsonyabb lenne, mint a hagyományos hamburger árának kétharmada, azaz 100 svéd korona a 150 svéd koronával szemben. Jelentős különbség volt azonban azok között, akik korábban már kipróbálták a vegetáriánus hamburgert, és azok között, akik még nem. 30-40 százalékuk nem tudta, hogy a húspótló termékek milyen ízűek, illatúak, kinézetűek vagy mennyibe kerülnek, ezért kevésbé voltak vevők rá. Az ízre hivatkoztak leggyakrabban, mint a hús kiválasztásának meghatározó tényezőjére.

„Annak ellenére, hogy az emberek tisztában vannak az éghajlati problémával, a kulturális normák erősek. Sokak számára egyszerűen túl sok befektetett energia az étkezési szokásaik megváltoztatása.

Nyilvánvaló, hogy a húsfogyasztás csökkentéséhez sokkal többre van szükség az árak megváltoztatásánál. Folyamatosan jelennek meg új vegetáriánus termékek, amelyek hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok csökkentéséhez, de még mindig nem biztos, hogy az emberek lelkesedni fognak értük” – mondja Mitesh Kataria.

A fiatalabbak és a nők hajlandóbbak változtatni

Azok, akik kevésbé voltak hajlandóak a húst helyettesíteni, főként a 30 év feletti, egyetemi végzettséggel nem rendelkező férfiak és az idősebbek voltak.

A fiatalabbak és a nők között többen voltak, akik már találkoztak hús-alternatívákkal, és gyakrabban is választották azt.

„Egyértelmű összefüggés van a gyermekkori étkezési szokások és az idősebb korban fogyasztott ételek között. Szerintem jó ötlet a fiatalokat célozni, mert itt még hatással tudunk lenni az étkezési szokásokra, részben azért, mert megszokják és továbbra is kevesebb húst esznek, részben pedig azért, mert a szüleiket is taníthatják azzal, hogy például vegetáriánus ételeket szeretnének otthon” – mondja Mitesh Kataria.

Forrás: phys.org