Back to top

A Rovardóm nyerte a Planet Z Ötletpályázatot

A méhek, mint elsődleges beporzó rovarok, a világ legfontosabb fajai közé tartoznak. Méltán ünnepeljük hazánkban 1994 óta a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án a méhek napját, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pedig 2018-ban választotta május 20-át a méhek világnapjává.

Ökoszisztémánk tartópillérei ők, nélkülük nem létezne az általunk ismert élet. A Zöld Követ Egyesület, mint a környezetvédelem iránt elkötelezett civil szervezet ezért is éltette, hogy a Planet Z Ötletpályázaton Butter Kitti Rovardóm pályázata nyerte el az I. helyezést. A fődíj 1 000 000 forintos ösztöndíj és szakmai támogatás, mellyel innovatív környezetvédelmi elképzelését elindíthatja a megvalósítás útján, felhívva a figyelmet a beporzó rovarok, köztük a méhek természetben betöltött kulcsfontosságú szerepére, védelmük kiemelt fontosságára.

A 2022. május 16-án délelőtt zajlott Planet Z Ötletpályázat döntőjén, a legjobb 12 pályázat és ötletgazdáik szakmai zsűri előtt mérkőztek meg értékes díjakért. A 2 300 000 Ft összdíjazású országos ösztöndíjpályázaton egy első helyezettet hirdettek egymillió forinttal, két második helyezettet 500 – 500 ezer forinttal és három harmadik helyezettet 100 – 100 ezer forinttal. Az eseményt izgatott várakozás és felkészülés előzte meg, mely a záró rendezvényen érte el tetőpontját.

“Körülbelül egy évvel ezelőtt találtuk ki a kollégáimmal, hogy hirdessünk egy ötletpályázatot, mozgassuk meg a fiatalokat és gyűjtsük be azokat az ötleteket, amelyek a fejükben járnak környezetvédelem és fenntarthatóság témakörben” - mondta el Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

"Nagyon örülünk annak, hogy a fiatalok ennyire aktívak. Ők azok, akik igazán meg tudják majd határozni, hogy Magyarország zöld területen milyen irányba menjen. Nagy szerepünk van abban, hogy ezt a tudást és kreativitást, ami bennük megvan, tovább vigyék és minél több társukat, barátjukat bevonzzák ebbe a témába" - tette hozzá.

A zsűri egymillió forintos első díját elnyerő Butter Kitti rovardómja a városokban segítené a beporzó állatok (többek között a méhek) védelmét.

Hazánkban jelenleg 109 fajról tudunk, de világszerte több, mint 16.000 méhfélét ismer a tudomány. Ha eltűnnének, hatalmas árat kellene fizetnünk. Albert Einstein mondta egyszer, hogy ha ez megtörténne, az emberiség mindössze négy évvel élné túl őket.

A mezőgazdaság mai formája a méhek beporzó tevékenységéhez társulva alakulhatott ki. Az, hogy biztosan kerüljön étel az asztalunkra, nagy részben a méhektől függ. Az élelmiszerek 30%-a, azaz tányérunkon minden harmadik falat közvetlen az ő beporzásuknak köszönhető, nélkülük több növény termesztése lehetetlen volna.

A méhek beporzó rendszere időtlen idők óta létezik, jól bevált és tökéletes összhangban van a természettel. Követendő példa, hogy mi, emberek is újra a természet nézőpontjából tekintsünk magunkra, és egyensúlyba kerüljünk környezetünkkel, így a méhekkel is.

„A pályázatomban a beporzó rovarok védelmével foglalkoztam, és egy olyan kültéri installációt terveztem, ami egyszerre nyújt menedéket, táplálékot és ivóvizet a rovaroknak” – mondta el Kitti, akinek már arra is van terve, hogy mire költi az egymillió forintos ösztöndíjat.

„A következő lépés az lesz, hogy pontosan meg kell tervezni az installációt az utolsó csavarig. Ezután ellenőriztetem még egy szakemberrel. Majd szeretnék legyártani belőle egy prototípust, és azt kihelyezni egy közterületre valamelyik önkormányzat segítségével” – árulta el a terveit a fiatal környezetvédő.

„Azután, hogy láttam a többi 11 pályázatot, és lehetőségem volt megnézni mindenkinek a prezentációját, nem számítottam a győzelemre, mert mindegyik nagyon színvonalas volt, és bármelyikünk győzelmének ugyanúgy örültem volna "– tette hozzá meghatódva a nyertes.

A 117 feldolgozott pályázatból rengeteg adatot nyertek ki az egyesület munkatársai. A pályázók 90%-a valamilyen felsőoktatási intézmény hallgatója, összesen 21 különböző egyetem hallgatója indult a pályázaton hazánk minden tájáról, sőt, külön kiemelésre érdemes, hogy a határon túlról is érkeztek ötletek. A legnagyobb szeletet a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatói teszik ki, ebből következően műszaki megoldásokban nem volt hiány.

A legtöbb ötlet a hulladékcsökkentés, zero waste, újrahasznosítás kategóriájában érkezett, ebből is érezhető, hogy ez az egyik leginkább megoldást sürgető probléma a fiatalok szemében. Visszatérő téma volt a természeti környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése, vagy a vízhasználat megreformálása, a vízminőség javítása is.

A megoldási javaslatokból az derült ki, hogy nagyon sokan látják a problémák megoldását valamilyen digitális fejlesztésben, applikációk és videojátékok fejlesztését a pályázók 23%-a tervezi, de ezen felül is felmerült több weboldal, online platform létrehozása.

Az egyesület munkatársai bíznak benne, hogy elindulhat egy olyan folyamat, ami túlmutat a verseny keretein, és hosszabb távon is formálhatja a résztvevő fiatalok pályáját és ötletük utóéletét.

„Ez a 117 pályázat annak bizonyítéka, hogy jó úton járunk, van létjogosultsága egy ilyen típusú nyitott és támogató kommunikációnak a generációk között”- nyilatkozta Király Nóra.

Forrás: 
Zöld Követ Egyesület sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Dinnyebólé mézzel, pezsgővel, nem csak kánikula idején

Meleg van! Mit meleg, forróság! Jól esik hát az árnyékban, a parton, vagy csak otthon a kertben, a nappaliban egy kis jeges italozás, desszertezés. A bólé egyik előnye, hogy italnak és akár desszertnek is tekinthetjük.

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

A méhjólét napjainkra felértékelődött

Az Agrárminisztérium június elején 10 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a méhek állatjóléti támogatását. De vajon miért van szükség ilyen jellegű támogatásra a méhek esetében, illetve hogyan értelmezhető az állatjólét ebben az ágazatban? Ezekre a kérdésekre Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, valamint kiadónk által gondozott Méhészet szaklap főszerkesztője adott választ.

Nagy tavainknál is folytatódik a szúnyogirtás

A következő napokban a Balaton és a Velencei-tó környékén, valamint Győr-Moson-Sopron megyében biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen a szakemberek, a kifejlett szúnyogok ellen pedig 36 ezer hektáron fognak védekezni - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Mától nyílik a méh állatjóléti támogatás

Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium a méhek állatjóléti támogatását – közölte Nagy István tárcavezető.

Virágtrükkök a szaporodás érdekében

Amikor a beporzókról beszélünk, leggyakrabban a házi és vad méhekre, esetleg a pillangókra gondolunk, de számos más nektárfogyasztó rovar is átviszi a virágport egyik virágról a másikra. Ezt a tevékenységet a növények különböző trükkökkel segítik elő. A virágok és rovarok egymáshoz igazított fejlődése bámulatos mechanizmusokhoz, szoros egymásra utaltsághoz vezetett.

Napelemek és méhek egy helyen: mindenki nyer

Egy olyan hely, ahol a méhek, a növények, az állatok és a fotovoltaikus panelek együtt élnek és virágoznak, nagyon is megvalósítható.