0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A méhek a lényeg – bábelőadás közvetlen és közvetett közönségnek

Az elmúlt hetekben meghívást kaptam, nézzek meg egy óvisoknak szóló bábelőadást. Az előadás nem csak remek volt, de úgy hiszem, az élményen túl minden szempontból csak tanulni lehet belőle.

Az előadás hátterében álló módszertan tulajdonképpen az, hogy a gyermekeken keresztül a felnőttek is érintve érezzék magukat. A módszertan komplex tudásanyagot dolgoz fel a gyermekek nyelvére lefordítva, amely a környezettudatosság témáját alapjaiban és összefüggéseiben vizsgálja,

a cél egy ökocentrikus generáció nevelése, mely a szülők és a környezetükben élő felnőttek figyelmét is jobban  a természetre, a kialakult problémák mérséklésére, kezelésére tudják irányítani.

A módszertannal a tudásanyagot egyszerűen, interaktívan, sok mesével és játékkal, élvezhető módon adják át a színészek.

Az előadás hátterében álló koncepció alapján egy didaktikus előadásra számíthatna a néző, de a bábelőadás „drámai feszültségei” nagyon a helyükön voltak, mint ahogy a méhészeti szempontok is. A darab és az előadásmód érdekes és izgalmas volt.

Elviekben a kétszereplős bábjáték − a programleírás szerint − kültéri helyszínen, lehetőség szerint egy réten játszódik. A borús idő miatt viszont ez alkalommal az egyik teremben került bemutatásra, ahová az ovisok közé én magam is beültem és hasonló módon elvarázsolódottam, mint a minden érzékszervükkel és egész lényükkel a lelkes előadókra és játékukra figyelő gyerekek.

Az óvodások a darab folyamán megismerkedtek a beporzás és mézkészítés folyamatával, a méhek mindennapi életével és azzal a ténnyel, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a méhek az emberiség életében.

A gyerekeket bevonta a méhecskék története. Úgy tűnt, készültek is az előadásra, hiszen sok mindent már tudtak a méhekről, és egy-két méhecskés témájú rajz, báb is volt a teremben, melyeket saját kezűleg készítettek az előző hetekben.

Az előadást követően egy méhésszel folytatott beszélgetésre is sor került. Weiner-Sennyey Tibor költő-méhész, a darab szakmai tanácsadója, aki a beltérre való tekintettel nem gyújtotta meg a méhészfüstölőjét, válaszolt illetve kérdezett a gyerekektől, és ettől még inkább interaktív lett az előadás.

Ennek a bábelőadásnak ott a helye minden óvodában és alsós osztályban, a gyerekek biztosan szeretni fogják!  

A méhek a lényeg, írta: Gévai Csilla, szakmai tanácsadó Weiner Sennyey Tibor, előadók: Gévai Csilla, Benkő Bence,  Producer: Kórodi Eszter

Ajánljuk még:

Méhészjáték az oktatásban -interjú egy méhész-tanárral

 

 

Forrás: magyarmezogazdaasag.hu