Back to top

Tisztújítás a FruitVeB-nél

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttközgyűlése 2026. július 4-ig megerősítette hivatalában a másfél éve működő ügyvezető elnökséget.

A szakmaközi szervezet tagjai, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Tészek és Kereskedők Egyesülete, valamint a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség korábban tartott közgyűlésein megválasztott vezetők és küldöttek kellő számban jelentek meg a május 19-i FruitVeB-közgyűlésen.

Elöljáróban Apáti Ferenc elnök felidézte azt a másfél évvel ezelőtti vállalásukat, mely szerint erősítik a szakmai és szakmapolitikai munkát, stabilizálják a szervezet pénzügyeit, szorosabb viszonyt alakítanak ki más szakmai szervezetekkel és elsősorban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint jobban bevonják a munkába feldolgozóipart, különös tekintettel a komoly problémákkal küzdő alágazatokra. Ezeken a területeken sikerült is előrelépni és nagyon jó, együttműködő csapat alakult ki az elnökségben és a szervezet titkárságán is. Egyedül a kommunikáción kell még javítani, hogy az elért eredmények eljussanak a tágabb vezetéshez és a tagokhoz. Fontos cél, hogy az ágazatban termelők 60%-át összefogva reprezentatív szakmaközi szervezetté váljon a FruitVeB, amire körülbelül két évet szánnak.

A küldöttek újraválasztották Apáti Ferencet a FruitVeB elnökének, a szakmaközi szervezet alelnökei Gubacsi Zoltán, Varga István, Takács Ferenc, Nagypéter Sándor és Sebesta Péter lettek.

fruitveb-elnokseg20220519.jpg

A FruitVeB vezetői: Sebesta Péter, Takács Ferenc, Apáti Ferenc, Varga István, Gubacsi Zoltán, Nagypéter Sándor
A FruitVeB vezetői: Sebesta Péter, Takács Ferenc, Apáti Ferenc, Varga István, Gubacsi Zoltán, Nagypéter Sándor
Fotó: Horváth Csilla
A felügyelőbizottság elnöke Thurn László, tagjai Füredi Gábor, Somfai Sándor, Szukics József és Bíró Imre.

A szervezet elnökségének további tagjai Dorcsinecz Balázs Ákos, Somodi Ferenc, Subicz Ferenc, Családi János, Kálmán András, Sütő Mária, Fülöp Gáborné, Schmidt Szilárd és Tóth László.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a madárinfluenza az oka a magas tojásáraknak

Az élelmiszerüzletekben a tojás ára 2022-ben egész évben emelkedett a tojótyúkok körében kitört magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) miatt - közölték az USDA közgazdászai. "Az év vége felé a szokásosnál alacsonyabb tojáskészletek, valamint az ünnepi sütési szezonból eredő megnövekedett kereslet több egymást követő héten rekordmagas tojásárakat eredményezett".

Melyik a legfagytűrőbb citrusféle?

Mediterrán vagy szubtrópusi éghajlaton érzik magukat a legjobban a citrusfélék, a számos faj, hibrid és fajta közt nagy a különbség abban, hogy mennyire viselik el a hideget. A legellenállóbbak a mínusz 8-10 °C-ot is kibírják rövid ideig. A nálunk is télálló vadcitrom (Poncirus trifoliata) azonban szorosan véve nem tartozik ebbe a csoportba, csak közeli rokona a citrusféléknek.

Dr. Helyes Lajos, az MTA levelező tagja

Újra van a kertészettudományi szakterületről levelező tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. Dr. Helyes Lajos, a MATE professzora december közepén tartotta meg székfoglaló előadását az Abiotikus tényezők hatása a zöldségfajok termésképzésére, különös tekintettel a fitonutriensekre címmel az MTA Agrártudományok Osztálya ülésén.

A 2022-es Év Bejglije - Hagyományos diós és mákos, valamint Ínyenc kategóriában

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.