Back to top

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Egy biztos: érdemes már pénteken érkezni – a boros, verses estre és kis létszámú kóstolókra –, és szombaton is időben elindulni, hogy legyen időnk mindent felfedezni!

Szombaton már délután 1-kor elkezdődik az esemény: megéri egész napra jönni, kiélvezni a piknik hangulatot, nekivágni a hegynek. „Szeretnénk, hogy a vendégek mozgásban legyenek, bejárják a környéket, minél több helyen kóstoljanak.

Idén túrákat is szervezünk: a turnusok a Lengyel-kápolnától indulnak és oda térnek vissza, séta közben a hegy geológiájával, történelmével ismerkedhetnek a résztvevők.

A naplemente után a csillagos égben lehet elveszni, a helyszínek éjjel 1-ig tartanak nyitva” – mondta a tájékoztatón Budavári Dóra, az esemény főszervezője.

Pénteken, a nulladik napon több borászat készül kis létszámú kóstolóval, a Nyári Pince kuriózumokat sorakoztat fel, a Borbolt a völgyben vinotéka verses estet tart. Szombaton közel 20 helyszín nyit ki, mindenhol lesznek borok és harapnivaló, sok helyen élőzene is.

Az időpont választása nem véletlen: pár nappal a rendezvény után telihold lesz, így remélhetőleg már szombat éjjel tiszta, csillagos égben, és a Balatonban tükröződő holdban gyönyörködhetünk. „Ez egy hegyi barangolás, kicsi és nagy borászatok is részt vesznek benne – teljesen egyedi, hogy ki mivel készül. Az időzítésben úgy gondolkodtunk, hogy legyen ez egy szezonnyitó esemény, vezessen át a tavaszból a nyárba” – hangsúlyozta Szászi Endre, aki pincészetével a kezdettől részt vesz az eseményben. A diófa alatt egész nap szól majd a zene, Hangácsi Márton koncertje előtt és után Mil & Robyk dj szettje adja majd a hangulatot.

„Rendkívül sokarcú hegy, csodálatos panorámával, kilátással a Badacsonyra. Megőrizte a tradíciót, sok a kis pincészet, magas a kézműves borászatok, őstermelők száma”

– mondta Hóbor József, a Hóbor Pincészettől, ahol akusztikus koncerttel is készülnek. Horváth Árpád családjának már akkor volt a Szent György-hegyen szőlője, amikor ő megszületett. „Én már ebbe nőttem bele, sokat voltunk itt gyermekkoromban is. Számomra a világ közepe, egy örök szerelem, a nyugalom” – tette hozzá. Náluk egy gitáros-énekes duó kezd, majd pörgősebb zenére váltanak. A debütáló „Már vártunk” Sauvignon blanc-t és a pörköltet nem érdemes kihagyni. A Nyári Pincénél bensőséges, családias hangulat és Magyar Katalin & Kardos Dániel koncertje várja a betérőket. „Gyakorlatilag az életem 70%-át itt töltöttem, 1978-tól vagyunk a hegyen. Édesapám kezdte el itt a szőlőművelést, aztán én vettem át tőle, teljesen bevonzott a hegy” – meséli Nyári Ödön. A 2HA Szőlőbirtok lovardának indult, de borászat lett belőle. A mediterrán, olíva fás szőlőligetben kóstolható Török Csaba Sangiovese szőlőből készült vörösbora (is), lesz pét-nat, DJ Szita Viktor zenél és a Parázsló csapata isteni grill ételeket készít.

A felújított Tarányi 1780 előtti piknik placcot a Lengyel-kápolna és a kilátás keretezi, a poharakba Szent György-hegyi borok, a tányérokba ropogós, frissen sült kemencés csirke kerül, közben zongora szól, Dörnyei Roland játszik.

A Napvirág Pince kemencés langallóval készül, itt Emmer Péter zenél majd. „Kiváltságos állapot itt borászkodni, spirituális utazás a hegy lelkének megértéséhez” – vallja a tulajdonos, Nagy Attila.

Délutáni chillezésre, társasozásra, családi programhoz is tökéletes a Zöldülő terasz domboldala, Boldizsár Vivien és Tamás helye, ahol saját boraik mellé kültéri vetélkedőkkel is készülnek. Egész nap szól majd a zene a Killer Pince csodás hangulatú, sárga kis pincéjében, ahol a borok mellé borkekszeket is lehet majd kóstolni. A Kiss Pincénél Magyar Bori és Ralph Eimann zenéjére megy le a nap.

A Gilvesy Birtok borponttal vár a hegyen, a pince melletti területen (a kert nem lesz nyitva). Nemesgulácson, a vasútállomás mellett kinyit viszont a Gilvesy B-üzem, ez az egyik pohárpont is, innen 25 perc séta a hegy, de taxival is lehet menni.

Több olyan helyszín is lesz, ami máskor nem, vagy nem rendszeresen látogatható.

Ilyen Budavári Dóra pop-up vinotékája, a Borbolt a völgyben: napközben el lehet heveredni a diófa alatt, délután Magyar Bori és Ralph Eimann duója zenél. Kinyit a Pláne Badacsony borterasz X Földi Bálint helyszíne, ahol este különösen varázslatos a hangulat. „A Szent György-hegyhez kötnek az első, igazán jó élményeim a borvidékkel” – mondja Tóth Ádám, a badacsonyi Pláne Badacsony borterasz tulajdonosa. „Amikor borásznak tanultam, már biztos voltam abban, hogy itt szeretnék birtokot alapítani” – idézi fel Földi Bálint. Borainak zöme a Szent György-hegyen készül, présházában a rendezvény alatt Újvári Vivien borász tételeit is meg lehet kóstolni, lesz raclette, délutáni koncert Noemoval, este pedig tábortűznél Eszter játszik, mint minden évben, ahogy szeretjük.

Hoffmann Györgynél az új évjárattal mangalicazsíros kenyér mellett ismerkedhetünk, a zenéről DJ Progbalu gondoskodik. „Van egy szőlőnk Szigligeten, a vároldalban, egy Badacsonytördemicen, és egy itt, a Szent György-hegyen. A három terület összenézhető innen, gyönyörű a látvány, látszik a Balaton is – emeli ki. A Kiss Borpince teraszán 360 fokos kilátás fogad, a naplemente mellé gitárzene jár. “Kiváló szőlőket érlel a vidék, a borok erősek, testesek. A Szent György-hegy Pincét és Éttermet édesapám, Kiss István 1986-ban nyitotta meg, ugyanúgy szeretem a hegyet, mint ahogy ő szerette” – mondja Kiss-Rába Mónika házigazda. A Molnár család a 80-as évek óta gazdálkodik a hegyen. Lesz élőzene (Pop Seed), a ház borai több évjáratból és lacikonyha minden jóval, na meg családi vendégszeretet. Szabó Tünde és a Bajnóczy Pince idén már Napsárkán Pince néven várja a vendégeket, balkáni grillel, zenével. „A gyökerek ide kötnek, olyan földet művelek, ami 1928 óta a család tulajdonában van. Erős az érzelmi kötődésem, nem is tudnám magam máshol, más szakmában elképzelni” – mondja Tünde. A kápolna alatt a Boksay Pincészet panorámás teraszán bort és borpárlatokat is kínálnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Nyaralás Vlagyimir Putyin nyomában

Az oroszok egy új turisztikai csomagot népszerűsítenek, amely azokat a helyeket, városokat és látnivalókat fűzi fel egy útvonalra, amelyeket Vlagyimir Putyin szívesen látogat meg nyaralásai során.

Károlyi gróf: „Reményeim lassan valóra válnak”

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult a füzérradványi Károlyi-kastély és parkja. A pompásan helyreállított épület és a gyönyörű százhektáros angolpark eredeti jellegét idézve született újjá. A rekonstrukciót Alföldy Gábor tájépítész, kerttörténész könyve dokumentálja, amelynek személyes hangú előszavát maga Károlyi László gróf írta. A nagy idők 91 esztendős tanújával emlékeiről beszélgettünk.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Több mint másfélmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a villányi Bock Borászat Kft.

Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket több mint másfél milliárd forint értékben a villányi Bock Borászat Kft. - tájékoztatta a társaság az MTI-t.