0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Május közepéig kellemes kora nyári időjárás uralkodott hazánkban; a nappali maximumhőmérsékletek rendszeresen meghaladták a 20 °C-ot, míg éjszaka sem süllyedt a hőmérséklet 10 °C alá. Csapadék csupán néhány milliméter hullott, az is szórványosan, szeszélyes eloszlásban, így az alacsony páratartalom és nedvességborítás kevésbé kedvezett a kórokozóknak, a kártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Külön ki kell emelni a levéltetvek gradációját, mely szinte minden növénykultúrára jellemző.

Az almaféléken is tömegesen jelen levő levéltetvek a hajtásvégek mintegy 30%-án fertőzik a növényeket,

a kedvezően párás és meleg idő hatására gyorsan képződnek a kolóniák, amit a hajtásvégek besodródása is jelez. A kiválasztott mézharmaton tömegesen jelen vannak a hangyák is. A korábbi időszakhoz képest felgyorsult az almamoly rajzása is, a heti fogás helyenként eléri a 30 darabot csapdánként. Erősödik az almafa-vértetvek kolóniaképződése is, fokozatosan terjednek a friss hajtások irányába. Az almafalisztharmat-fertőzés szekunder tünetei tovább erősödtek, egyes, fogékony fajtákon a beteg hajtások aránya eléri a 30-40%-ot. A körte-levélbolhák felszaporodása folyamatos, és a terméskezdeményeken megfigyelhető a körtevarasodás első tünete is.

Az ervíniás tűzelhalás fertőzésveszélye most kissé alacsonyabb a szárazabb időjárási periódus miatt, de ez a helyzet bármikor megváltozhat.

 

Kajszin és szilván aggasztóan magas a levéltetűfertőzés, a szívogatott hajtásvégek aránya olykor meghaladja a 25-40%-ot is. Emelkedik a keleti gyümölcsmolyok és a szilvamolyok száma a feromoncsapdákban.

Érdemes figyelni a rajzáscsúcsot a védekezés helyes időzítése miatt.

A csonthéjasok sztigminás fertőzöttsége most alig változott a korábbi időszakhoz képest.

A szőlőültetvényekben a tarka szőlőmoly rajzása erősödő tendenciát mutat, a heti fogás csapdánként 45-100 darab. Nem láthatók még lisztharmattünetek a növényeken, de az időjárási körülmények kedveznek a kórokozó megjelenésének. Egyes, érzékeny fajtákon gyakori a szőlő-gubacsatka a leveleken, a további fertőzés csökkentése érdekében ott érdemes védekezni. Most sok helyen károsítják a szivarsodró eszelények is a leveleket, de gazdasági jelentősége ennek alig van.

A burgonyabogarak egyre nagyobb számban telepednek be, emellett intenzíven rakják a tojásaikat is, az első lárvák kelése a napokban várható. Házikertekben a kiültetett padlizsán szintén veszélyben van.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet