0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

A geocaching egy játék, amelynek a lényege, hogy térkép vagy inkább GPS készülék segítségével kell úgynevezett elrejtett ládákat megtalálni, a megadott koordináták alapján.

A játékos egy felfedezésre érdemes helyen – például várrom, történelmi nevezetesség, hegycsúcs, de bármi más is lehet – elrejt egy dobozt, geoládát, amibe elhelyez saját maga összeállította kincset. Ez lehet akár egy iránytű vagy akár képeslap is az adott helyszínről. Ezután, a rejtekhely koordinátáit rögzíti GPS készülékén, majd ezt az értéket bejegyzi a www.geocaching.hu oldalon is és a geocaching központi honlapjára, hogy mindenki számára elérhető legyen az adat. 

Arról, hogy hazánkban hol találhatók geoládák valamint az eddigi megtalálások, illetve az, hogy hol, mikor, ki vagy kik által történtek ezek a megtalálások, olvashat a geocaching.hu oldalon. A játékban többféle láda is létezik. Van hagyományosan elhelyezett, virtuális láda, mozgó láda és Utazó ügynök is, amely egy kis figura, tárgy, amelyen úgynevezett ”dögcédula” van.

Utazó Ügynökök és Bogarak

A Groundspeak Travel Bug-ok (avagy Bogár) az interneten követhető, a világban vándorló kis „dögcédulák” minimális információkkal. Az úgynevezett Bogarat a ládát elrejtő személy bármilyen Utazó Ügynökre, vagyis a geoládába tett tárgyra rákötheti.

Az Utazó Ügynök elrejtője, akár még feladatot is adhat a Bogárnak. Például azt, hogy elérjen egy adott országba, ilyen esetben a megtalálója köteles tovább utaztatni az Utazó Ügynököt. Az Utazó Ügynökök az interneten regisztrált számuk alapján követhetőek lesznek. 

Gyere fel a Prédikálószékre!

Mozgó geoláda eseménynek is számít a Piliscsabai Természetjáró Egyesület következő túrája. A „Gyere fel a Prédikálószékre” teljesítménytúrát, ami egyben geo-esemény is a Visegrádi-hegység 639 méteres csúcsán rendezik. Találkozás és a láda elhelyezése a Prédikálószéken lesz május 29-én, reggel 9-kor. Utána indulhat a kincskeresés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu