Back to top

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – június 1-2.

Idén is közösen rendezi meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). A programról Győrffy Balázst, a NAK elnökét kérdeztük.

Mikor lesznek idén a NAK Szántóföldi Napok?

Június 1-2-án rendezzük meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t, a Fejér megyei Mezőfalván, a település melletti 42 hektáros területen. Hagyományosan ez az ország legnagyobb szántóföldi rendezvénye.

Mi az idei kiállítás témája, milyen gondolatot állítottak a középpontba?

A fókuszban az innováció áll; fontosnak tartjuk a fiatalabb generáció részvételét is, valamint kiemelt téma lesz a fenntartható gazdálkodás.

Lassan hagyományosnak nevezhetjük a rendezvényt. Mik a tapasztalatok?

Az első NAK Szántóföldi Napokat 2017-ben rendeztük meg, az elmúlt években rendre 15-20 ezer szakmai érdeklődő látogatott ki a rendezvényre. Annak ismeretében különösen nagy siker ez, hogy nem családi programról van szó, hanem teljesen szakmairól.

Éppen ezért a rendezvényt – ahogy korábban is – most is szándékosan nem hétvégére időzítettük, hanem szerdai és csütörtöki napra, kifejezetten a szakmai közönséget megcélozva.

Miért érdemes kilátogatni június 1-2-án a NAK Szántóföldi Napokra?

Ez a nagyszabású rendezvény évről évre széles körű tájékozódási pont a gazdálkodóknak, és a gépbemutatók mellett az évszaknak megfelelő fajtabemutatókkal, termesztéstechnológiai újdonságokkal is várjuk őket.

A rendezvény mindkét napján bemutatjuk a gyakorlatban a legújabb nemesítési és kutatási eredményeket, valamint a Szántóföldi Gépshow keretében a legújabb technológiákat.

A kilátogató termelők, szakemberek időt, energiát és pénzt megtakarítva, egy szabadtéri helyszínen tekinthetik meg az elmúlt időszak újdonságait és fejlesztéseit.

Szántóföldi Napok 2022.

Különlegessége szokott lenni a rendezvénynek, hogy a gyakorlatban is megnézhetők, kipróbálhatók a kiállított gépek. Idén is így lesz?

A NAK Szántóföldi Napok több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata látható, szántóföldi környezetben.

Az állógépes kiállításon — közel egyhektáros területen — a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát képviselő cégek mutatják be gépeiket, eszközeiket, amelyeket hétköznapi, szántóföldi körülmények között, „akció” közben is meg lehet tekinteni, a mintegy másfél hektáros demópályán.

Ezúttal is ingyenes lesz a belépés?

Igen, idén is ingyenes a belépés és a parkolás is. (x)

További információk: https://szantofoldinapok.hu/

Forrás: 
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.