Back to top

A Digitális Bemutató Gazdaság díj meghirdetése és a Digitális Szolgáltatók Adatbázisának létrehozása az agráriumban

Új állomásához érkezett a Digitális Agrárakadémia megvalósítása. A Kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS), melyben meghatározásra került a Digitális Agrárakadémia. A Digitális Agrárakadémia célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, a termelők felkészítése a precíziós agrár-megoldások, a precíziós eszközök és szolgáltatások felhasználására.

A DAS elfogadása óta a COVID-19 járvány és a háborús körülmények is igazolták, hogy a hazai mezőgazdaságban a hatékonyság javítása céljából minél előbb alkalmazni kell a precíziós és digitális eszközöket, valamint át kell térni az adat alapú döntéshozásra.

A Digitális Agrárakadémia program keretében összegyűjtésre kerültek a mezőgazdasági termelésre vonatkozó legfontosabb tudáselemek a digitális megoldások alkalmazásához. Elkészült és a www.digitalisagrarakademai.hu oldalon elérhető 30 tananyag, melyek a tudásbázist és a közszolgáltatás területén elérhető digitális szolgáltatások adatbázisát képezik.

A 2021-ben kiválasztásra került 20 digitális bemutató gazdaságban a gazdák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzésein vettek részt, ahol működés közben ismerhették meg a digitális megoldásokat, eszközöket, alkalmazásokat.

A gazdaságok vezetői elmondták saját tapasztalataikat, javaslataikat, illetve lehetőség volt személyes tapasztalatcserére is.

Illusztráció
Illusztráció

Az érdeklődésre való tekintettel - a Digitális Agrárakadémiát megvalósító konzorcium döntése alapján - hamarosan újabb digitális bemutató gazdaságok kerülnek kiválasztásra. A Digitális Bemutató Gazdaságok, megfelelő költségtérítés mellett, fogadhatják a gazdákat és bemutathatják saját sikereiket, tapasztalataikat.

A Digitális Agrárakadémia fejlesztések irányítására 2021. április 1-jén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Széchenyi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. részvételével irányító Konzorcium alakult.

A Digitális Agrárakadémia Konzorcium továbbá megalapította a Digitális Bemutató Gazdaság díjat, kidolgozta a díj odaítéléséhez szükséges minősítési rendszert.

Illusztráció
Illusztráció
A digitális megoldásokat alkalmazó gazdaságoknak három kategóriában van lehetőségük pályázni a Digitális Bemutató Gazdaság díjra, a Digitális Agrárakadémia portálján közzétett jelentkezési sablon kitöltésével. A jelentkezés határideje 2022. június 10. A DAA Konzorcium által felkért szakmai bizottság értékeli a jelentkezéseket és javaslatot tesz a díjazottakra. A Digitális Bemutató Gazdaság díj odaítéléséről a döntést a Digitális Agrárakadémia Konzorcium tagjai hozzák meg.

A Digitális Agrárakadémia célja, hogy a mezőgazdasági üzemek minél nagyobb arányban használják a digitális megoldásokat, a digitális eszközökből származó adatokat a gazdaság hatékonyságának javítása érdekében. A tudáselemek és a képzések mellett létrehozza a piacon elérhető digitális megoldások, eszközök, szolgáltatások és szállítók adatbázisát.

A Digitális Szolgáltatók Adatbázisába minden digitális megoldást szállító, szolgáltató vállalkozás, szervezet bekerülhet, térítésmentesen, amely vállalja az adatok feltöltését a strukturált adatbázisba.

Az első kitöltési határidő 2022. június 15. Az adatbázis ezt követően folyamatosan frissül, bármikor lehet csatlakozni, illetve az adatbázisba feltöltött adatokat, információkat a vállalkozások módosíthatják. Az adatbázis mindenki számára nyilvános, elérhető lesz, mely segítséget nyújt a termelőknek a piacon elérhető szolgáltatások, eszközök, megoldások területén való eligazodásban.

Forrás: 
MATE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Újabb cégek csatlakoznak a duális képzéshez

A MATE Kaposvári Campusa tovább bővíti a duális képzésben részt vevő cégek körét. A tavaly ősszel indult műszaki képzés népszerűsége miatt az egyetem fontosnak tartja, hogy újabb gyakorlati lehetőségek nyíljanak meg a hallgatók előtt. Az egyeztetések már zajlanak, Vörös Péter campus-főigazgató és Huszti Gábor, a megyei közgyűlési alelnöke el is látogatott a ZIEHL-ABEGG Kft. marcali telephelyére.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.