Back to top

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

Németországban híresen nagy a spárgakultusz, a Heidelberghez közeli Schwetzingenben szobrot is állítottak a spárgaárusnak
Németországban híresen nagy a spárgakultusz, a Heidelberghez közeli Schwetzingenben szobrot is állítottak a spárgaárusnak
Fotó: Immanuel Giel / Wikimedia Commons
A Franciaországgal és Luxemburggal határos, kis területű Saarland tartományban április közepén kezdődött a szezon, és azóta is igen

vontatottan halad az értékesítés, sokat küzdenek az idén.

A regionális Saarland Rundfunknak nyilatkozó egyik spárgaültetvény-tulajdonos azt mondta el, hogy április végén a terület egy részén le is álltak a betakarítással, és a korai fajtájuk szedését is a tervezettnél egy héttel hamarabb befejezték. De hasonlóról számoltak be az ország középső részén elhelyezkedő Hessen tartományban, illetve a Berlint körülölelő Brandenburg tartomány déli részén termesztők is, a hírek szerint már ott is van olyan gazdaság, ahol a felületek 50 százalékán felhagytak a szedéssel, vagy

akár teljesen be is fejezték a szezont erre az évre

(amúgy hagyományosan június 24-ig, Szent Iván-napig tart a spárgaszezon Németországban). A közvetlen értékesítéssel és az áruházlánci beszállítással egyaránt gondok vannak, a lakosság óvatos a spárgavásárlással, nyilatkozták.

Az ország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinban ugyanakkor – bár ott sem felhőtlenül indult a szezon – jelenleg minden a legnagyobb rendben, sokat terem a spárga, és a kereslet is nagyon jó rá. A Norddeutscher Rundfunknak nyilatkozó termesztő ezt leginkább az ideális májusi időjárással magyarázta.

Csak be ne robbanjon a túl meleg, mert akkor azonnal rohan mindenki grillezni, és elfelejtik a spárgát,

tette hozzá. Tapasztalata szerint a közvetlen értékesítés visszaesett az előző két, pandémiás évhez képest, cserében viszont az éttermi forgalom helyreállt.

És hogy miért lehet ennyire visszafogott a spárga iránti kereslet? Az érintett termesztők szerint az ukrajnai válság és az általános élelmiszer- illetve energiaár-emelkedés lehet a legfőbb oka. Mindenkinek többet kell kiadnia mindenfélére, és így a kicsit luxusnak számító spárga már nem fér bele.

Mindenki bizonytalan a jövőben, és ez az első, amiről viszonylag könnyű lemondani, vélik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.