Back to top

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.

Olaszországból hozott bogyósok csomagolása
Olaszországból hozott bogyósok csomagolása
A sok antioxidánst tartalmazó bogyókat szupergyümölcsnek tartják, rendszeres fogyasztásukat betegségek megelőzésére javasolják.

Szeder

Navaho® Bigandearly® szeder
Navaho® Bigandearly® szeder
A szeder házikertjeink egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem túl sok fajtája ismert, ilyen a Thornfree, a Dirksen és a Hull. A 2000-es évek elején vált ismertté a Loch Ness®, és a mai napig népszerű. Manapság a Navaho-sorozat dominanciáját figyelhetjük meg. Először az Arapaho jelent meg a piacon, majd szépen sorban követték a társai a Lubera cég nemesítőműhelyéből: Navaho® Bigandearly®, Navaho® Summerlong®, Navaho® The Big Easy®.

A Navaho-sorozat mellett nemesítettek sarjon termő málnához hasonló életciklusú szedreket is, amelyeket úgy kell metszeni, mint azokat. Ilyen fajta a Reuben® és a Direttissima® Montblanc®.

Hasonlóan a málnához, áfonyához, fekete ribiszkéhez, a szedernél is nemesítettek törpe fajtákat, hogy pará-nyi kertekbe, balkonokra is ültethető legyen. Ilyen a Lowberry® Little Black Prince®.

Hagyományos szaporítási módja a szedernek a fejbujtás, így készül a faiskolai árudákban kapható szabadgyökerű szaporítóanyag. A tápkockás szaporítóanyagot merisztémaszaporítással készítik.

Fekete berkenye

A Little Black Prince® törpeszeder akár az erkélyen is elfér
A Little Black Prince® törpeszeder akár az erkélyen is elfér
A korszerű táplálkozás sok, nagy antocianin-tartalommal rendelkező bogyós növényt divatba hozott. Emellett a természetes élelmiszerszínezékek is felkapottak lettek. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb a bodza és a fekete berkenye.

Lengyelországban a savanyú pH-jú talajoknak köszönhetően nagyon sok feketeberkenye-ültetvény található, Magyarországon a meszes talajaink a bodzatelepítést teszik lehetővé.

A leg­ismertebb feketeberkenye-fajták a Viking® és a Nero®, de már megjelent a faiskolai forgalomban a hazai nemesítésű Rubina® is.

Merisztémaszaporítással készítik a tápkockás palántáit. Házikertben magról is kel, de amíg nem fordulnak termőre (harmadik-negyedik év), nem tudhatjuk, hogy milyen kedvező vagy kedvezőtlen tulajdonsággal rendelkeznek a növények.

Sarjon termő szederfajta a Reuben®
Sarjon termő szederfajta a Reuben®

Homoktövis

Szupergyümölcsnek kiáltották ki, több országban nemesítik a homoktövist. A legismertebbek a német, az orosz és a román fajták. Házikertekben a Lubera cég termős Tytti® és porzós Tarmo® fajtájával találkozhatunk. Hogy miért éppen ezekkel? Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Talán kötődik egymáshoz a nemesítő és a szaporító cég, és ezért nem más ismert fajták jelennek meg a házikerti kínálatban.

Konténeres feketeberkenye-állomány Fertődön
Konténeres feketeberkenye-állomány Fertődön

Ezek a fajták nem tövis nélküliek, de a kiválasztásnál az egyik cél, hogy minél kevesebb tövis legyen a házikerti fajtákon.

Nagyüzemi szüretkor a terméssel berakódott egész vesszőt lemetszik, majd lefagyasztják, és fagyottan, géppel leverik róla a bogyókat. Ebben az esetben nem számít az, hogy mennyire tövises. Házikertben viszont kézzel, bogyónként szedve nagyon is lényeges.

A szaporítás jelen esetben szövettenyésztéssel történik, de a legfelkapottabb szaporításmód a fás dugványozás.

A nagyüzemi faiskolákban is ezt alkalmazzák. Magvetéssel is szaporítható, de abból heterogén állomány lesz, nemenként kb. 50-50% porzó és termő, és fiatal korban megfejthetetlen, hogy melyik milyen nemű. A harmadik-negyedik évben termést hoznak a nővirágú magoncok, ott lehet szelektálni, hogy melyek a nagyobb bogyójúak és kevesebb tövissel rendelkezők.

Tápkockás homoktövisek
Tápkockás homoktövisek

Bodza

Az utóbbi tíz-húsz év legfelkapottabb bogyósgyümölcse a bodza, sok ezer hektárt telepítettek belőle. Jól viseli a magyar klímát és talajadottságokat, könnyen termeszthető, és a szedése sem bonyolult. Ipari alapanyagként szolgál.

A legismertebb fajtája a Haschberg. Mivel öntermékeny, tisztán telepíthető a fajta, nincs szüksége porzópartnerre.

Termesztésbe került még két dán fajta, a Sampo® és a Samil®, ezeknek a koraiság az előnye. A házikerti kínálatban a Haidegg-sorozatból a 17-es szerepel, aminek extra nagy virágzata van és nagyon sokat terem. A nemesítés során sok érdekes fajta született, így a színes levelűek közül például a nagyon sötét árnyalatú Black Beauty®.

Füge

Black Beauty® bodza tápkockás palántája
Black Beauty® bodza tápkockás palántája
Sokan kacérkodnak a mediterrán növények honosításával, amiben sokat segít, hogy a szelekciók során előkerülnek hideg- és fagytűrő fajták is. A fügének is számos fajtáját szaporítják a faiskolák, és a termés mérete, illetve változatos színe mellett az egyik fő szempontjuk a téli fagytűrés. A jelenleg ismertebb fajtákból a Morena® és a Peretta® talán a legérdekesebbek.

A füge elég könnyen szaporítható növény. Mind fás, mind félfás dugványa kiválóan megered, és légbujtással is könnyen meggyökereztethető.

A képen látható szaporítóanyag szövettenyésztéssel készült. A fügénél a magvetés nem ajánlott, a magjai általában léhák.

Az új fajták szinte kivétel nélkül licenccel védettek, továbbszaporításuk tilos. A nemesítők abból élnek, hogy a hivatalosan eladott szaporítóanyagok után megkapják a részüket, a licencadó cégek pedig behajtják ezeket és odafigyelnek, hogy jogtalanul senki se szaporítsa, ne hirdesse a fajtáikat. Nagyon sok munka fekszik az új fajták nemesítésében, ezért be kell tartani a szabályokat, csak így juthatunk hozzá a fajtaújdonságokhoz.

A Peretta® füge jól tűri a téli hideget és biztonságosan terem
A Peretta® füge jól tűri a téli hideget és biztonságosan terem

Előző cikkek a témában:

Málna és különleges bogyósok

Ribiszke, köszméte, szamóca modern kivitelben

Csonthéjasok törpe alanyon

Palesits Zsolt

Palesits Faiskolai Kft.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.