Back to top

Kihaltak vagy eltűntek? 562 állatfaj sorsa ismeretlen

A tudósok áttekintették a veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő 32 802 szárazföldi gerinces fajt, és megállapították, hogy 562 faj sorsa jelenleg bizonytalan. Több mint 50 éve nem lehetett látni őket, nem tudni, hogy kihaltak-e?

A Veszélyeztetett Fajok Vörös Listája a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által közzétett lista a veszélyeztetett élőlényfajokról. A kiadvány először 1963-ban jelent meg, A 2021-es kiadás 63 837 olyan fajt sorolt fel, amelyek közül 19 817-et a kihalás veszélye fenyeget. A legtöbb esetben az emberi tevékenység sodorta őket ebbe az állapotba.

A hiányzó fajok élén a hüllőfajok állnak. A zöld leguan egyelőre nem veszélyeztetett faj, húsáért és a terráriumoknak való eladásért vadásszák ezt az állatot.
A hiányzó fajok élén a hüllőfajok állnak. A zöld leguan egyelőre nem veszélyeztetett faj, húsáért és a terráriumoknak való eladásért vadásszák ezt az állatot.
Fotó: Pixabay/illusztráció
A Veszélyeztetett Fajok Vörös Listája egy fajt kihaltnak minősít, akkor ha "nincs ésszerű kétség afelől, hogy a faj utolsó egyede kihalt", amit általában nehéz ellenőrizni.

A Simon Fraser Egyetem kutatói Arne Mooers professzor által vezetett kutatócsoport

az 562 elveszett fajból 75-öt a "valószínűleg kihalt" kategóriába sorolt a Vörös Listán. Ezek közül soknak bizonytalan a természetvédelmi helyzete, ami komoly aggodalomra ad okot, mivel a kihalási válság egyre mélyül, és egyre több faj tűnik el.

A lista élén a hüllők állnak: 257 hiányzó fajjal, emellett 137 kétéltűfaj, 130 emlősfaj és 38 madárfaj sorsa ismeretlen. A legtöbb ilyen elveszett állatot utoljára a nagy biológiai sokféleséggel rendelkező országokban látták, többek között Indonéziában, Mexikóban és Brazíliában.

Arne Mooers szerint bár a jelenlegi kihalási arányokra vonatkozó elméleti becslések optimisták, úgy tűnik, jobb, ha közelebbről megvizsgáljuk a veszélyeztetett fajokat, annak érdekében, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy mit tegyünk a jövőben a kihalással fenyegetett fajok védelme érdekében? Azokra az úgynevezett forró pontokra kell összpontosítanunk, ahol számos faj létezése kérdéses. Ehhez további finanszírozásra és a különböző területek tudósainak bevonására van szükség, nem csak biológusokéra.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

„Boldogságukban” repülnek a hangyák

A hangyákat nem lehet teljesen egyértelműen hasznos vagy kártevő kategóriába sorolni. Hasznos tulajdonságaikon kívül van néhány káros, és mindenekelőtt bosszantó tulajdonságuk is – különösen akkor, ha ezrek zúgnak ki a földből és lepik el az otthonunkat szárnyas állapotban.