Back to top

Nemes borok a gyógyítás szolgálatában

Robert luxemburgi herceg több ezer rendkívül ritka palack bort ad el a gyűjteményéből, hogy a mitokondriális betegségekben szenvedők gyógyítására létrehozott alapítványát támogassa az árverésen befolyt összeggel. A becslések szerint az adomány értéke meghaladhatja a 2 millió dollárt.

A luxemburgi herceg 4200 bort árverez el magángyűjteményének gyöngyszemeiből. A rendkívüli borkollekciót a Sotheby's  a hétvégén rendezi meg egy különleges árverésen.

- Az árverés rendkívül ritka, igazolt származású és kifogástalan állapotú borokat vonultat fel, és egy elkötelezett borközösség nagylelkűségét és emberbaráti szeretetét mutatja be - írja Jamie Ritche, a Sotheby's Wine & Spirits elnöke a hivatalos közleményben.

Szakértők szerint a herceg borkollekciója 2,8 millió dollár közötti hasznot hozhat, egyes palackok értéke a becslések szerint 90 000 és 150 000 dollár között mozognak.

Mint a gyűjtemény tulajdonosa maga is hangsúlyozza, a befolyt összeget az általa létrehozott PolG Alapítványnak ajánlják fel, amely a mitokondriális betegségekkel kapcsolatos terápiákra és gyógyszerkutatásra szakosodott.

Róbert herceg családtagjait is bevonta az árverésbe további bevételek érdekében. A herceg családi tulajdonban lévő Domaine Clarence Dillon borászat vezetősége elárverez továbbá egy hat személy számára szóló egyedülálló bordeaux-i borkóstolót, amelynek induló értéke 10 000 és 15 000 dollár között van. A pincészet 12 literes palackokat is felajánlott a kivételes Haut-Brion és La Mission Haut-Brion 2009-es évjáratú borokból, amelyek értéke 4 palackos tételenként akár 80 ezer dollár is lehet.

- Amikor először gondoltam arra, hogy kiürítem a pincészetet, a családom egy pillanatig sem habozott. Azonnal felajánlották, hogy hozzájárulnak.

Mindenki nagylelkűségének köszönhetően mostanra sikerült létrehoznunk az egyik legpompásabb borkollekciót, amelyet a Sotheby's valaha is árverésre bocsátott

- mondta Róbert herceg hivatalos közleményében.

Az alapítványa a mitokondriális betegségekkel foglalkozik, amelyet egy bonyolult genetikai elváltozás okoz és amelynek mind a diagnosztizálása, mind a gyógyítása rendkívül hosszadalmas, éveket, akár évtizedeket is igénybe vehet. A mitkondriumok minden sejtünkben jelen vannak. Főbb feladatuk az energiaképzés, emiatt érhető módon azokban a sejtjeinkben, melyek igen intenzív munkát végeznek például idegrendszer, izomzat akár több kópia is jelen lehet egyszerre. A genetikai elváltozás okozhat súlyos mozgásszervi zavarokat, izomsorvadást, idegkárosodást, halláscsökkenést és különféle hormonális problémákat is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Szarvasmarha-állományokra lehet licitálni

Hereford, Aberdeen angus és Blonde d'aquitaine jellegű marhákra is licitálni lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) árverésén, június 24-től kezdődően négy napon át.

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Több mint másfélmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a villányi Bock Borászat Kft.

Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket több mint másfél milliárd forint értékben a villányi Bock Borászat Kft. - tájékoztatta a társaság az MTI-t.