Back to top

Nosztalgia kifli és fitnesz croissant

Háromkilós parasztkenyér, nosztalgiakifli szinte az ország teljes területén. Tóth Péterrel a Lipóti Pékség tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogy a harminc éve 4 fővel indult vállalkozás, hogyan vált az ország legismertebb pékségévé. Miért döntött a „multis” értékesítés helyett saját boltok nyitásán és ebből miként vált országos üzletlánccá? Lehet-e többszörös áron eladni minőséget?

Mennyi kovászt használ fel egy ekkora pékség egy nap alatt? Ezekről kérdezte Tóth Pétert, Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Nosztalgia kifli és fitnesz croissant országszerte | Tóth Péter, Lipóti Pékség | MMG-Direkt

Az élelmiszeripar területén nyújtott értékteremtő munkája, szakmai teljesítménye elismeréseként a Lipóti Pékség nyerte el idén az Agráriumért OTP Díjat. A tulajdonos, Tóth Péter példája azt mutatja, hogy ha valaki azt vallja, nem problémák vannak az életben, hanem megoldandó feladatok, és lépésről lépésre építi a vállalkozását, becsületesen köt üzleteket, akkor sokra viheti. Tóth Péter ma már gyermekeivel együtt dolgozik a családi vállalkozásban, és a 800 lelkes Lipót polgármestere is.

Fotó: Bokor Ádám

Vállalkozói karrierje 1992-ben kezdődött. 9 évnyi húsbolti eladói tapasztalattal egy lehetőséget kihasználva ekkor alapította meg a Lipóti Pékséget a saját házukban.

„Négy fővel kezdtük a pékséget, a mama szobája volt a pékség és a spejz a lisztraktár”- mondja a ma már több ezer ember megélhetését biztosító vállalkozás tulajdonosa. A helyieknek annyira ízlett a kenyerük, hogy folyamatosan újabb és újabb helyiségekkel kellett a pékséget bővíteni.

A cég életében az első fordulópont 2006. január 20-án volt: egyszerre három mintaboltot is nyitottak Győrben. Ebben az időben már a nagy multinacionális kereskedőláncok átrendezték a piacot, számos kis üzlet ment tönkre. Mivel Péter nem akart a multikkal kapcsolatot, a saját üzletek mellett döntött és a minőségi, máshol nem kapható kenyerüknek köszönhetően azonnal sikerük is volt.

„Már egy hét alatt tudtam, hogy ez a jövőnk, a mi utunk, láttam a vásárlói visszajelzéseket, a vásárlószámot, és már kerestem is a további boltnyitási lehetőségeket.”

Illusztráció
Illusztráció
A következőkben egy bolttulajdonos nem akarta eladni az üzlethelyiséget, így közös üzemeltetésbe kezdtek – aminek híre ment és egyre több ilyen üzlet nyílt.

-Pár hónap múlva új forgatókönyvet kellett felállítanom, hogy a termelésre és a szakmára összpontosítunk, a kereskedelmet pedig átadjuk az alvállalkozóknak, hogy ők nyissák az üzleteket. Innentől évente 20-25 üzletet nyitottunk, ami a mai napig így van. A 16 év alatt már 350 üzlettel rendelkezünk az ország 80 százalékos lefedettségével, és belátható időn belül ott szeretnénk lenni az ország minden részén.

A cég első „sikerterméke” a 3 kilós kovászos parasztkenyér volt, aztán jött a fitnesz croissant és számos olyan pékáru, amit felkaptak a vásárlók. Négy éve pedig – amikor már volt elég hely az elkészítéséhez – elkezdték gyártani a nosztalgia kiflit.

Fotó: Bokor Ádám

A cég organikus fejlődése a mai napig tart, ennek köszönhető, hogy Hatvanban egy új, 20 ezer négyzetméteres kenyérgyárat építettek, így a cég 1,2-1,3 millió darab sütőipari terméket tud gyártani naponta.

Ekkora mennyiségről azt tartják, és a nyugaton látott példák is azt mutatták, hogy ennyi pékárut csak multiláncok tudnak eladni. A Lipóti Pékség azonban ebben is „magyar utat” választott.

-A hatvani gyár segítségével el fogunk jutni egyrészt a mostani 350 mintaboltról 4-500 mintaboltig azokon a nagy településeken, ahol szinte már csak a multikereskedelem van jelen. És ezen kívül van még 2800 település Magyarországon, ahol - ahogy fogalmazni szoktam - Mariska néni még minden nap bemegy az alapvető élelmiszerekért. Több mint nyolcezer kisebb-nagyobb magyar tulajdonú élelmiszerkereskedelmi üzlet van Magyarországon. Ebből négy-ötezer üzletet szeretnénk minőségi sütőipari termékkel ellátni.

Ez azt jelenti, hogy mindenhova jut az egyik gépsoron gyártott szeletelt-csomagolt kovászos kenyerekből.

Fotó: Bokor Ádám
A másik gépsoron készülő termékcsalád különféle készre sütött és gyorsfagyasztott pékárukból áll, amelyeket 10 perc alatt készre melegíthet a kisbolt vagy otthon a háziasszony. A harmadik hatvani gépsor leveles tésztákat gyárt a kakaós csigától a túrós táskáig, 20 ezer darab/óra kapacitással, a negyediken pedig csak nosztalgia kifli készül, naponta félmillió darab.

Tóth Péter elvi kérdést csinál abból, hogy minden falusi boltban zárás előtt 10 perccel is lehessen minőségi meleg pékárut kapni.

„Minden boltban ott lesz a reklamációs vonal, a látható legfrekventáltabb helyen, hogyha nem működik, akkor kérjenek tőlünk segítséget.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.