Back to top

Ásó, kapa, nagy kaland: milyen ásót vagy ásólapátot vegyünk?

Az ásó vagy ásólapát alap kerti szerszám. Nincs kertrendezés nélkülük, lehetne mondani, azonban nem mindegy milyen kerti feladathoz milyen típusú ásót, ásólapátot választunk. Az éle lehet egyenes, csúcsos, a nyele műanyag vagy fa, a vége egyenes T- vagy D-nyelű. Speciális feladatokhoz pedig különleges bronzból is készülnek ásók, ásólapátok.

Egy barkácsáruházba betérve és megnézve az ásókínálatot kiderül, hogy számos ásó típus közül választhatunk, természetesen attól függően, hogy mennyi pénzünk van rá. Találni külön fa nyeleket is, több méretben, amihez külön megvásárolhatjuk az ásólapátot és magunk szerelhetjük össze.

Vannak olcsóbb és prémium kategóriás ásók, amelyek időtállóbak, ergonómiai kiképzésük jobb, mint az olcsóbb változatnak.

Ha megfontoltan vágunk bele az ásó, ásólapát vásárlásba, akkor több szempontot érdemes figyelembe venni a kiskerti munka során. Érdemes megnézi, hogy döntően milyen munkára használnánk (talajlazításra, földforgatásra, esetleg a virágoskert kisebb munkáihoz) a kerti szerszámot. Milyen földtípushoz szeretnénk használni, könnyebbet és kisebbet keresünk, avagy műanyag nyéllel vagy hosszú, egyenes fa nyéllel szereltet?

Fotó: Forrás: pixabay.com

Kényelmes ásóval hatékonyabb a munka

Nem mellékes a nyél hossza és az anyaga sem. Az egyik fő szempont, hogy kényelmes legyen a használójának, ne görnyedten kelljen az ásóval vagy ásólapáttal dolgozni, mert akkor könnyen derékfájást kaphatunk. A fa nyelek esetében lehet akác, bükk vagy tölgy. Fontos, hogy megfelelően lekezelt legyen, így nagyobb az esély arra, hogy megússzuk a vízhólyagot.

A műanyag nyéllel készült ásók általában könnyebbek, mint a fanyelűek, ez is szempont lehet. Jó, ha a kézméretünkhöz is passzol. 

Az egyik zuglói gazdaboltban szintén találni külön fa nyelet és hozzá kovácsoltvas ásófejet. "A lemez ásó könnyebben elhajlik, inkább homokos talajhoz jó, míg a kovácsoltvas nehezebb, de tartósabb" - tájékoztatnak a gazdaboltban. Külön a nyélre szerelhető taposót is árulnak hozzá, mutatja az eladó, amivel kényelmesebb a munka. A fa nyél kezeléséről elmondta, len olajjal lekezelhető, akkor nem szívja magába a fa nyél a vizet, de ezt nem mindenki pártolja.

Különleges bronzból speciális területre

Igaz, ez nem kiskerti szerszám, hanem speciális területre és feladatokra készült ásó, így itt csupán érdekességként említendő. hogy beszerezhető szikramentes ásó is, speciális vasmentes ötvözetből. Az ára százezer forint fölötti.

Ez azonban kimondottan olyan területre való, ahol a szikrák tűz- vagy robbanásveszélyt jelentenének.

Ez a speciális szerszám extrém korrózióálló, még sós vízben is. Könnyen gyúlékony gőzökkel, folyadékokkal vagy porokkal rendelkező zónákban használható.

Ha már megvan a megfelelő ásó, ásólapát, akkor jó ha az élezése sem marad el, ugyanis megfelelő élezés nélkül nehézkes lehet a kerti munka.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.