Back to top

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

A Gyömrőn élő Patkós József sokoldalú személyiség. A tanító, alkotó rajztanár, drámapedagógus, újságíró pályája során négy Pest megyei városban is dolgozott isko­laigazgatóként. Nevelésfilozófia-történeti tárgyú kutatásai nyomán pedig bölcsészdoktori címet szerzett. Akvarelljeivel, olajfestményeivel hazai és külföldi tárlatokon jelenik meg, rendezőként három városban alapított színházat.

Édesapja kertjében mindig voltak gyümölcsfák, a termésükből pálinkát készítettek, a rendszerváltás környékén sorra megjelent gyógynövényes könyvek pedig felkeltették érdeklődését a gyógynövények iránt is.

Gyógyszerész és gyógytornász lányai biztatására kísérletezett, hogy a gyógynövények kedvező élettani hatásait és jó ízüket társítsa az alkohol kivonatoló hatásával. Így immár több mint két évtizede áztatja saját termesztésű vagy gyűjtött gyógynövényeit kisüsti pálinkába, melyből likőr készül. A Dr. Patkós Gyógyesszencia számos díjat nyert hazai és nemzetközi versenyeken.

Védjegyoltalom alatt

Patkós József sokoldalú személyiség
Patkós József sokoldalú személyiség
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2018-ban helyezte védjegyoltalom alá e gyógynövényes terméket. Patkós József még ugyanabban az évben felvette a kapcsolatot két, az újdonságok és a kis tételek iránt elkötelezett hazai pálinkaházzal, és a szakhatósági engedélyek sorának megszerzését követően a kézműves termékeket jellemző limitált mennyiségben megízlelhetővé, kipróbálhatóvá vált a Dr. Patkós Gyógyesszencia az érdeklődők számára.

A 0,1 és 0,25 literes palackozású, szeszesital-zárjeggyel ellátott italok a palac­kok hátoldali címkéin feltüntetettek szerint prémium minőségű, hungarikumnak számító, kisüsti pálinka alapú gyógynövényes likőrök, gyógynövény-tartalmuknak köszönhető kedvező élettani hatásaik mellett pedig kiváló az élvezeti értékük is.

A szabályoknak megfelelően a terméktájékoztatóban az szerepel, hogy ezek a gyógyesszenciák gyógyszernek és gyógyhatású készítménynek nem minősülő szeszes italok, likőrök. A felhasznált gyógynövények kedvező élettani hatásainak felsorolása csak tájékoztató jellegű.

A kereskedelem a kritikus pont

A galagonya a keringési rendszer karbantartója
A galagonya a keringési rendszer karbantartója
Mivel a termék alkoholt tartalmaz, jóval bonyolultabb a szakhatósági engedélyek megszerzése, és fokozottabb az állami ellenőrzés. Egy 2017-es pálinkaversenyen Patkós József négy terméke öt díjat nyert, ami nagy fordulatot hozott a termelésben. A gyógyesszenciák gerincét főleg almaalapú kisüsti pálinka adja. Ennek az az előnye, hogy a visszafogott íze nagyobb teret enged a gyógynövények aromáinak.

A termékek nagy részének tisztán az almapálinka az alapja, ám némelyikbe 40%-ban meggy- vagy törkölypálinkát is tesz.

Hosszú keresés után sikerült megtalálni azt a két főzdét, amelyekkel együtt dolgozik. Ők adják a prémium minőségű pálinkát, Patkós József pedig a gyógynövényeket és a receptúrát, valamint felügyeli a gyártást. A laboratóriumi bevizsgálást, szűrést, palackozást, és a zárjegyezést a főzdék vállalják.

A szépen virágzó vadrózsa termése akár egy évig is ázik a pálinkában
A szépen virágzó vadrózsa termése akár egy évig is ázik a pálinkában
A termékeket kizárólag Patkós József forgalmazza, bár a raktárkészlete megengedné, hogy viszonteladói hálózaton keresztül is értékesítsen. Számos üzlettípusban lenne helye a terméknek, például bioboltokban, ám olyan üzletekben nem forgalmazható, amelyeknek nincs engedélye alkoholos italok kereskedelmére. Tárgyalt már kiskereskedelmi boltokkal, sőt üzletláncokkal is, de végül a kereskedelmi szabályozás miatt nem sikerült az együttműködés. Felvette a kapcsolatot szállodákkal, melyek éttermükben és bárjukban forgalmaznák a gyógyesszenciákat, nem kis befektetéssel szórólapokat gyártatott több nyelven, ám a járvány közbeszólt, elmaradtak a turisták, így ez az értékesítési vonal sem tudott még kibontakozni.

Több mint 300 alkalommal kínálta termékeit rendezvényeken, piacokon, kedvelik őket, de az országos kereskedelmi lefedettség megoldása még várat magára, említette Patkós József.

Őshonos fajok

A körömvirágot maga termeszti
A körömvirágot maga termeszti
A termékcsaládban megtalálható a csalán, a csipkebogyó, a galagonya, a galaj, a körömvirág, a máriatövis, a menta, a pitypang, a vörös áfonya, és van egy 12 gyógyfüves változat is. A termékek készítésének első lépése az úgynevezett macerálás, majd hosszabb idejű érlelés következik.

Míg az ágyas pálinkáknál a gyümölcságyon áll a pálinka, itt a gyógynövényeken. Ez a folyamat esetenként 12, sőt akár 14 hónapig is eltarthat.

A csalán, a gyermekláncfű rövidebb idejű áztatást igényel, hamarabb kivonatolható, a keményebb termésekhez (galagonya, csipkebogyó) hosszabb idő kell. Az esszenciák alapjául szolgáló gyógynövények kiválasztásánál az elsődleges cél az volt, hogy hazánkban vagy a Kárpát-medencében őshonos fajokról legyen szó. Tehát ázsiai, afrikai gyógynövények szóba sem jöhettek. Patkós József szerint abból az élővilágból kell táplálkozniuk az embereknek, ahová a Gondviselés helyezte és az édesanyjuk szülte őket. Ennek szellemében összegyűjtötte e terület legértékesebbnek tartott gyógynövényeit, majd tovább szűkítve a kört, azok jelennek meg a termékcsaládban, melyek a környéken begyűjthetők, vagy a kertben megtermelhetők.

A gyűjtött növényeket (gyermekláncfű, csalán, galaj, csipkebogyó, galagonya) a lakhelye közeléből és a Gödöllői-dombság területéről szedik családjával. A körömvirágot és a máriatövist saját, néhány ezer négyzetméteres kertjében termeli, a vörös áfonyát és a mentát pedig vásárolja.

A frissen szedett gyógynövényekre kerül a pálinka, mert a késztermék színe és zamata is jobb, ha nem szárított gyógynövény a kiindulási anyag.

A három legkeresettebb

A csalánból szép zöld esszencia készül
A csalánból szép zöld esszencia készül
Bár élvezeti italokról van szó, a vásárlók többsége a termékekben levő gyógynövény élettani hatása alapján dönt. Az ünnepek előtt megnövekvő forgalom arra utal, hogy sokan ajándéknak szánják, és ebben az esetben inkább az íz szerint választanak. Ízhatásban a legkedveltebb a 12 gyógyfüves esszencia, ami a zölddió és cickafark keserűanyagára épít, és előbbitől lesz barnásfekete árnyalatú, említette a szakember. Ezt követi az eladási rangsorban a csipkebogyós, majd a galagonyás változat. Kiemelkedően ez a három a legkeresettebb, mind az ízük, mind pedig a bennük lévő gyógynövények hatóanyagai miatt. Utóbbi szívre és érrendszerre gyakorolt hatása révén bizonyos életkor fölött mindenkinek jót tesz.

A felsorolt tízfajta termék kiállta az idő próbáját, és a visszatérő vevők szerint ezek lefedik az igényeket.

Védjegyoltalom alatt álló termékek
Védjegyoltalom alatt álló termékek
Patkós József tervezi, hogy a jövőben levendulából és cickafarkból is készít gyógyesszenciát. Ez utóbbi gyógynövény jelenleg a 12 gyógyfüves változat egyik fontos alkotóeleme, és elég sok terem belőle a saját kertjében is, mondta.

A likőröket kúraként fogyasztáskor éhgyomorra, aperitifként érdemes meginni. Az alkohol segíti a hatóanyagok kioldódását a gyógynövényekből, és ugyancsak az alkoholtartalomnak köszönhető, hogy ezek a hatóanyagok gyorsan a véráramba jutnak. Alkalmanként 10 milliliter fogyasztása ajánlott, és ezután 15 percet elegendő várni ahhoz, hogy a legjobb felszívódást elérjük. Mind több orvos érdeklődik a készítmények iránt, a feltaláló – termékeinek bemutatására – egy idei orvosi konferenciára is meghívást kapott.

Emellett a közeljövőben várhatóan több kísérletet is beállítanak majd azzal kapcsolatban, hogy megtudják, mely hatóanyagok milyen mennyiségben és mennyi idő alatt oldódnak ki a gyógynövényekből ezzel a technológiával.

Patkós József többféle erre vonatkozó laborvizsgálat megrendelését is tervezi. A termék piaci pozícióját is javítaná, ha az egészségügyi szakma kedvező visszajelzéseit mérések is alátámasztanák.

Ragaszkodik a helyben megtermő gyógynövényekhez
Ragaszkodik a helyben megtermő gyógynövényekhez

Sok orvos mondta már, hogy a gyógynövények nem a múltat, hanem a jövőt jelentik, annak ellenére, hogy a nyugati gyógyászatban hosszú ideig más irány volt a jellemző. Bár a gyógynövényeket egy időben igyekeztek az emberek emlékezetéből törölni, ez nem sikerült, és napjainkban is egyre többen fordulnak ezekhez a növényekhez egészségi problémájuk esetén.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/21 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.