Back to top

Kutyaharapást szőrével? Inkább ebnyelvűfűvel...

A fekete nadálytő jól ismert és szívesen használt gyógynövény, azonban inkább csak nedvesebb helyeken, folyópartok közelében találhatjuk meg. Hasonló hatásokkal bíró testvére, az ebnyelvűfű viszont éppen a száraz, napos gyepeket kedveli.

A borágófélék családjába tartozó közönséges ebnyelvűfű (Cynoglossum officinale) egy bársonyos tapintású, impozáns megjelenésű gyógynövény. Rendkívül toleráns, szárazságtűrő, szegényes homokos talajon is megél. Az Alföldön találkozhatunk vele leggyakrabban, ahol a kétéves növény, első évben tőlevélrózsát nevel, és csak a következő évben nevel virágot.

Apró pirosas virágok sokaságát hozza kunkorvirágzatba rendeződbe, amelyet nagyon kedvelnek a méhek és más pollinátorok.

Termése, mint a tépőzár ragaszkodik a ruhához és az állatok bundájához. A makkocska felületén ugyanis horgas szőröcskék találhatók. Ez a kis furfang segíti hozzá, hogy minél nagyobb területet meghódíthasson. Szinte bármikor vethető, de a megfigyelések szerint a hideghatás kedvezően hat a mag csírázására. Remekül mutat a természethű réteken, de a kertben is érdemes tartani néhány tövet, mivel az ágyásba csalogatja a beporzókat.

Kíméletes sebgyógyító

Az ebnyelvfű jellegzetes virágai
Az ebnyelvfű jellegzetes virágai
Fotó: wikipedia
A népigyógyászat hasonlóan alkalmazta, mint közeli rokonát, a fekete nadálytövet. Gyökerét hasmenésre, köhögésre, vese és húgyhólyagpanaszokra, levelét aranyérre, kisebb sérülésekre, égésekre, harapásokra, fekélyekre, nehezen gyógyuló sebekre, és reumatikus fájdalmakra használták. Drogját fájdalomcsillapításra, görcsoldásra és az emésztés serkentésére is javasolták.

Levelét régebben nyersen illetve hőkezelés után fogyasztották is, azonban ez ma már nem javasolt, mert időközben kiderült, hogy pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, amelyek rákkeltők és mérgező hatással vannak a májra.

Jelenleg tehát potenciálisan karcinogénnek tartják, de korábban daganatellenes szerként is ismert volt. A gyökérből leginkább homeopátiás szer készül, amely kitűnő választás álmatlanság esetén. Legelőn tartottállatokat nem ajánlott a közelében hagyni, mert állatok (pl.: lovak és szarvasmarhák) takarmányozására egyáltalán nem ajánlott.

Az ebnyelvfű egy kevéssé közismert gyógynövény
Az ebnyelvfű egy kevéssé közismert gyógynövény
Fotó: wikipedia
Az allantoint, nyálkát és cseranyagot tartalmazó friss levelek nedve csillapítja a vérzést, összehúzza a sebszéleket és bámulatosan meggyorsítja a sebgyógyulást. Levelét virágzás idején gyűjtik, gyökerét ősszel vagy tavasszal érdemes kiásni és későbbi felhasználás végett megszárítani.

Fontos megjegyezni, hogy külsőleg is csak alkalmanként ajánlatos használni. A különösen érzékeny emberek legyenek óvatosak, mert náluk esetleg dermatitiszt okozhat.

Gyors pakolás sebre: a sebfelület nagyságától függően szedjünk néhány levelet, miután megmostuk, itassuk le a vizet. Nyomkodjuk meg, hogy fellazuljon a textúrája és kiszabaduljon a gyógyító nedve. Fektessük a leveleket a bőrre és kössük be a sebet. Nagyon kíméletes, nem okoz kellemetlen érzeteket.

Borogatás: a nyers leveleket mozsárban törjük össze, a masszával itassunk át egy tiszta textildarabot vagy vattakorongot, takarjuk be vele a sebet, azután rugalmas pólyával rögzítsük.

Lábfürdő repedezett bőrre: egy liter vízben főzzünk 10 g gyökeret 5 percig. Miután langyosra hűlt a főzet, áztassuk bele a lábat.

Nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz, de vele is, mint rokonával, a fekete nadálytővel nagyon körültekintően kell bánni és csak szükség esetén használni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.