Back to top

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Tóth Zsolt: a gazdálkodás, minden nehézsége ellenére, egy nagyon szerethető tevékenység
Tóth Zsolt: a gazdálkodás, minden nehézsége ellenére, egy nagyon szerethető tevékenység
Fotó: Bella Huba
– Beleszülettem a mezőgazdasági munkába, a családom mind növénytermesztéssel, mind állattartással foglalkozott. Így tulajdonképpen kisgyermek koromban már tudtam, melyik munkát mikor és hogyan kell végezni a háztájiban. Ez nagyon jó volt betanulásnak – idézte fel a kezdeteket Tóth Zsolt. A háromgyermekes édesapa őstermelőként működteti a családi gazdaságot. – Gyerekkorom után szakmát tanultam, de nem a mezőgazdaságot választottam.

Autószerelőként végeztem. Aztán mégis fordulat következett. A rendszerváltást követő években meglehetősen nagy volt a munkanélküliség, ezért a szüleimmel úgy döntöttünk, hogy a háztáji gazdaságot fejlesztjük.

Addig is tartottunk marhát – hízómarhát –, és persze voltak földterületek is. De akkor azt mondtuk, bővítünk, amit csak lehet. Ekkortájt, még a katonai szolgálat előtt, vagyis tizennyolc esztendősen ültettem az első gyümölcsfáimat. Azóta is a mezőgazdaságból él a családunk. Jelenleg mintegy 30 hektáron gazdálkodunk, szántóföldi növényeket és gyümölcsöt is termesztünk. Ma már 3 hektáros gyümölcsössel büszkélkedhetek. Azon felül szamócatermesztéssel is tizenöt esztendeje foglalkozunk. Ma körülbelül 0,5 hektáron termesztjük. Annak a nagy része fóliás, csak a maradék szabadföldi. A gyümölcstermesztésre nagy gondot fordítunk, odafigyelünk a ter­mesztéstechnológia betartására. Nálunk a gyümölcs minősége, frissessége és jó íze a fő szempont.

Ez évtől tojótyúkot is tartanak, elsősorban saját célra, de a felesleget értékesítik.

– A baromfit magunk termelte takarmánnyal etetjük, adalékanyagok nélkül. A megtermelt árukat főleg környékbeli piacokon – Keszthely, Hévíz, Káptalantóti – értékesítjük, de tagjai vagyunk a Szezonkosár nevű szervezetnek, ami online segíti az értékesítést. A Szezonkosár keretében vagyunk jelen a gyenesdiási piacon.

A tojásból eladásra is jut
A tojásból eladásra is jut
Fotó: Bella Huba

Ahhoz, hogy mindezt előállítsák, mégpedig a lehető legjobb minőségben, az állatokat pedig megfelelően gondozzák, rengeteget kell dolgozniuk. Ahogy a családfő fogalmaz, a mezőgazdaságban nem nagyon van – azaz inkább nincs – szabadnap.

– Hogy meg lehet-e élni a családi gazdaságból? Nos, azt mondom, hogy igen. Persze itt nincs luxus, minden munkát magunk végzünk, nem foglalkoztatunk alkalmazottakat.

Ez azért nagy teher. Gyakori a huszonnégy órás szolgálat, mert máskülönben vége lehet a termésnek. Mondok egy példát. Márciusban sokszor fagyott, a fóliákban rendszeresen be kellett kapcsolni a hősugárzót, különben, ha nulla fok alá megy a hőmérséklet, akkor vége lett volna a szamócának. Ez tulajdonképpen nem egy nagy, nehéz munka, de állandó készenlétet, figyelmet igényel. Az állattartás szintén nem engedi az embert, karácsonykor és húsvétkor is etetni kell. Azt, hogy ez a fajta gazdálkodás mennyi munkát igényel, nem lehet órában kifejezni. Előre hangsúlyozom, hogy nem panaszként mondom, de míg mások a hétvégi kirándulásokat, a nyaralást tervezik, addig nekem inkább az jelenti a kirándulást, ha felmegyek a hegyre, kimegyek a gyümölcsösbe metszeni. Mindent összevetve azt mondhatom, hogy szabadabb az ember, mert nem kell időre dolgozni menni, mégis kötött. Ez az egyik része a dolognak, a másik, hogy a mezőgazdaság helyzetének változásait nem nagyon lehet kiszámítani, nagyon sok az árakat befolyásoló tényező. Ez így volt régen, s így van most is.

Évekkel, évtizedekkel ezelőtt is akadtak jobb és rosszabb periódusok a mezőgazdaságban, pontosan úgy, mint most. Ezekhez alkalmazkodni kell, amennyire csak lehet, de azért nem könnyű.

Tóth Zsolt szerint aki minőségi termékeket állít elő, annak nem jelent gondot az értékesítés.

Márciusban sokszor be kellett kapcsolni a hősugárzót
Márciusban sokszor be kellett kapcsolni a hősugárzót
Fotó: Bella Huba
– Sokan ismernek és keresnek bennünket, mert tudják, hogy a gyümölcseink frissek és ízesek, és a tojások is megbízható helyről származnak. Az biztos, hogy a helyi termékek terén az elmúlt években történtek jelentős változások. Sokan gondolják úgy, hogy inkább megveszik a biztos helyről származó, adalékanyagokat, vegyszereket nem tartalmazó gyümölcsöket, zöldségeket, s egyéb más termékeket. Ha ezeket jónak találják, akkor visszatérő vásárlók lesznek, ez pedig megalapozza a helyi termékek piacát. Most egyébként valahogy mégis azt tapasztalom, mintha a korábbi éveknél kevesebben vásárolnának helyi termékeket.

De lehet, hogy mindez csak az emberek kényelme miatt van. Nem mennek ki a piacra, inkább befutnak a boltba, s megeszik, amit ott éppen találnak.

Mi e tekintetben előnyben vagyunk, hiszen mindent megtermelünk, amire szükségünk van. Én csak azt mondom, hogy óriási a különbség a boltokban kapható és a háznál – odafigyeléssel – megtermelt áruk között. Említhetem a gyümölcsöt, a tojást és persze a húsokat is. Három gyermekem van, szeretném, ha ők (és persze a feleségemmel mi is) a lehető legegészségesebb alapanyagokból készült ételeket fogyasztanák. A tojást például saját célra is használjuk, a felesleget áruljuk, adjuk el. Nevelünk malacokat, tartunk disznókat, szintén saját célra, fogyasztásra. S említhetem édesanyámat is, akinek szintén mi termeljük meg a szükséges dolgokat. Nagyon remélem, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy egészséges terméket használnak, fogyasztanak.

A Tóth család nem tervezi, hogy fejleszt, az azzal járó munkálatokat ugyanis már nem tudnák maguk elvégezni.

– Ennyi gyümölcs, fóliás eper, szántóföldi növény mellett biztos, hogy nem tudunk már mást bevállalni. Ez is sok munkával jár, ahogy említettem, alkalmazottakat foglalkoztatni pedig nem éri meg, ahhoz kicsi a gazdaság.

És persze hozzá kell tenni, hogy önerőből nem is tudnánk fejlesztéseket megvalósítani. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi területet tudjuk úgy gondozni, művelni, ahogy az a legjobb, és ahogy szeretnénk. Az biztos, hogy a gazdálkodás, minden nehézsége ellenére, egy nagyon szerethető tevékenység. Nem csak arról van szó, hogy jó látni a gyümölcsök, a termések fejlődését, hanem az is csodálatos érzés, amikor a család a saját maga által megtermelt dolgokat fogyasztja. Nem is beszélve a vásárlói visszajelzésekről!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.