Back to top

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Tóth Zsolt: a gazdálkodás, minden nehézsége ellenére, egy nagyon szerethető tevékenység
Tóth Zsolt: a gazdálkodás, minden nehézsége ellenére, egy nagyon szerethető tevékenység
Fotó: Bella Huba
– Beleszülettem a mezőgazdasági munkába, a családom mind növénytermesztéssel, mind állattartással foglalkozott. Így tulajdonképpen kisgyermek koromban már tudtam, melyik munkát mikor és hogyan kell végezni a háztájiban. Ez nagyon jó volt betanulásnak – idézte fel a kezdeteket Tóth Zsolt. A háromgyermekes édesapa őstermelőként működteti a családi gazdaságot. – Gyerekkorom után szakmát tanultam, de nem a mezőgazdaságot választottam.

Autószerelőként végeztem. Aztán mégis fordulat következett. A rendszerváltást követő években meglehetősen nagy volt a munkanélküliség, ezért a szüleimmel úgy döntöttünk, hogy a háztáji gazdaságot fejlesztjük.

Addig is tartottunk marhát – hízómarhát –, és persze voltak földterületek is. De akkor azt mondtuk, bővítünk, amit csak lehet. Ekkortájt, még a katonai szolgálat előtt, vagyis tizennyolc esztendősen ültettem az első gyümölcsfáimat. Azóta is a mezőgazdaságból él a családunk. Jelenleg mintegy 30 hektáron gazdálkodunk, szántóföldi növényeket és gyümölcsöt is termesztünk. Ma már 3 hektáros gyümölcsössel büszkélkedhetek. Azon felül szamócatermesztéssel is tizenöt esztendeje foglalkozunk. Ma körülbelül 0,5 hektáron termesztjük. Annak a nagy része fóliás, csak a maradék szabadföldi. A gyümölcstermesztésre nagy gondot fordítunk, odafigyelünk a ter­mesztéstechnológia betartására. Nálunk a gyümölcs minősége, frissessége és jó íze a fő szempont.

Ez évtől tojótyúkot is tartanak, elsősorban saját célra, de a felesleget értékesítik.

– A baromfit magunk termelte takarmánnyal etetjük, adalékanyagok nélkül. A megtermelt árukat főleg környékbeli piacokon – Keszthely, Hévíz, Káptalantóti – értékesítjük, de tagjai vagyunk a Szezonkosár nevű szervezetnek, ami online segíti az értékesítést. A Szezonkosár keretében vagyunk jelen a gyenesdiási piacon.

A tojásból eladásra is jut
A tojásból eladásra is jut
Fotó: Bella Huba

Ahhoz, hogy mindezt előállítsák, mégpedig a lehető legjobb minőségben, az állatokat pedig megfelelően gondozzák, rengeteget kell dolgozniuk. Ahogy a családfő fogalmaz, a mezőgazdaságban nem nagyon van – azaz inkább nincs – szabadnap.

– Hogy meg lehet-e élni a családi gazdaságból? Nos, azt mondom, hogy igen. Persze itt nincs luxus, minden munkát magunk végzünk, nem foglalkoztatunk alkalmazottakat.

Ez azért nagy teher. Gyakori a huszonnégy órás szolgálat, mert máskülönben vége lehet a termésnek. Mondok egy példát. Márciusban sokszor fagyott, a fóliákban rendszeresen be kellett kapcsolni a hősugárzót, különben, ha nulla fok alá megy a hőmérséklet, akkor vége lett volna a szamócának. Ez tulajdonképpen nem egy nagy, nehéz munka, de állandó készenlétet, figyelmet igényel. Az állattartás szintén nem engedi az embert, karácsonykor és húsvétkor is etetni kell. Azt, hogy ez a fajta gazdálkodás mennyi munkát igényel, nem lehet órában kifejezni. Előre hangsúlyozom, hogy nem panaszként mondom, de míg mások a hétvégi kirándulásokat, a nyaralást tervezik, addig nekem inkább az jelenti a kirándulást, ha felmegyek a hegyre, kimegyek a gyümölcsösbe metszeni. Mindent összevetve azt mondhatom, hogy szabadabb az ember, mert nem kell időre dolgozni menni, mégis kötött. Ez az egyik része a dolognak, a másik, hogy a mezőgazdaság helyzetének változásait nem nagyon lehet kiszámítani, nagyon sok az árakat befolyásoló tényező. Ez így volt régen, s így van most is.

Évekkel, évtizedekkel ezelőtt is akadtak jobb és rosszabb periódusok a mezőgazdaságban, pontosan úgy, mint most. Ezekhez alkalmazkodni kell, amennyire csak lehet, de azért nem könnyű.

Tóth Zsolt szerint aki minőségi termékeket állít elő, annak nem jelent gondot az értékesítés.

Márciusban sokszor be kellett kapcsolni a hősugárzót
Márciusban sokszor be kellett kapcsolni a hősugárzót
Fotó: Bella Huba
– Sokan ismernek és keresnek bennünket, mert tudják, hogy a gyümölcseink frissek és ízesek, és a tojások is megbízható helyről származnak. Az biztos, hogy a helyi termékek terén az elmúlt években történtek jelentős változások. Sokan gondolják úgy, hogy inkább megveszik a biztos helyről származó, adalékanyagokat, vegyszereket nem tartalmazó gyümölcsöket, zöldségeket, s egyéb más termékeket. Ha ezeket jónak találják, akkor visszatérő vásárlók lesznek, ez pedig megalapozza a helyi termékek piacát. Most egyébként valahogy mégis azt tapasztalom, mintha a korábbi éveknél kevesebben vásárolnának helyi termékeket.

De lehet, hogy mindez csak az emberek kényelme miatt van. Nem mennek ki a piacra, inkább befutnak a boltba, s megeszik, amit ott éppen találnak.

Mi e tekintetben előnyben vagyunk, hiszen mindent megtermelünk, amire szükségünk van. Én csak azt mondom, hogy óriási a különbség a boltokban kapható és a háznál – odafigyeléssel – megtermelt áruk között. Említhetem a gyümölcsöt, a tojást és persze a húsokat is. Három gyermekem van, szeretném, ha ők (és persze a feleségemmel mi is) a lehető legegészségesebb alapanyagokból készült ételeket fogyasztanák. A tojást például saját célra is használjuk, a felesleget áruljuk, adjuk el. Nevelünk malacokat, tartunk disznókat, szintén saját célra, fogyasztásra. S említhetem édesanyámat is, akinek szintén mi termeljük meg a szükséges dolgokat. Nagyon remélem, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy egészséges terméket használnak, fogyasztanak.

A Tóth család nem tervezi, hogy fejleszt, az azzal járó munkálatokat ugyanis már nem tudnák maguk elvégezni.

– Ennyi gyümölcs, fóliás eper, szántóföldi növény mellett biztos, hogy nem tudunk már mást bevállalni. Ez is sok munkával jár, ahogy említettem, alkalmazottakat foglalkoztatni pedig nem éri meg, ahhoz kicsi a gazdaság.

És persze hozzá kell tenni, hogy önerőből nem is tudnánk fejlesztéseket megvalósítani. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi területet tudjuk úgy gondozni, művelni, ahogy az a legjobb, és ahogy szeretnénk. Az biztos, hogy a gazdálkodás, minden nehézsége ellenére, egy nagyon szerethető tevékenység. Nem csak arról van szó, hogy jó látni a gyümölcsök, a termések fejlődését, hanem az is csodálatos érzés, amikor a család a saját maga által megtermelt dolgokat fogyasztja. Nem is beszélve a vásárlói visszajelzésekről!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehezen ismerjük fel az agressziót a kutyáknál, de még más embereken is

Az emberek, mint faj, folyamatosan figyelik a jeleket, hogy értékeljék a társas helyzeteket, és hogy előre tudják, milyen történés várható a jövőben. Ha képesek vagyunk megmondani hogy a másik, legyen az ember vagy állat, örül-e nekünk, agresszívvá válik-e, vagy éppen figyel-e ránk, az komoly evolúciós előnyökkel járhat.

Helyes a bőgés - miről árulkodik az állatok hangja?

Az emberek a hangok alapján képesek felismerni, ha egy állat izgatott, azonban nehezebben különítik el a pozitív és a negatív érzelmeket.

Kistermelésre váltott

Évről évre fejleszti termékeit, bővíti kínálatát a FinomSág családi gazdaság Győrságon. A kézműves szörpök, lekvárok alapanyagai között igen hangsúlyosan szerepel a fekete berkenye és a levendula, melyek a család saját ültetvényéből származnak.

Az állatjólét népszerűsítését támogatja az Európai Unió

A kérődző ágazat állatjólétének népszerűsítésére egymillió euró támogatást nyert el az Európai Unió pályázatán a magyar Juh Terméktanács két spanyol szakmai szervezettel közös konzorciuma - hangzott el a projekt online nyitó rendezvényén pénteken.

Egységes uniós tápértékjelölő rendszerre van szükség

Zavart okoz az uniós piacon az élelmiszerek csomagolásán található tápértékjelölések túlkínálata, ezért az Európai Bizottság (EB) bevezetne egy harmonizált rendszert (FOPNL), amelyet Magyarország is támogat - közölte az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

A FAO szerint novemberben tovább csökkennek az élelmiszerek világpiaci árai

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) világpiaci árindexe kismértékben esett novemberben. Ez már a nyolcadik havi csökkenést jelenti az oroszok ukrajnai invázióját követő márciusi rekordmagasság óta.

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Illegális húskereskedelemi hálózatra derült fény

Európai szintű illegális lóhúskereskedelmet számoltak fel Spanyolországban. A kétes eredetű és minőségű húsok több európai ország piacára kerültek.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.