Back to top

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Milan Prostran mezőgazdasági elemző a Biznis.rs gazdasági hírportálnak kedden arról beszélt, hogy azért fogyott el az egy kilogrammos, hatósági áras cukor, mert az ukrajnai háború előhozta az emberek kilencvenes évekbeli emlékeit, amikor itt is háború dúlt, és készleteket kellett felhalmozni.

Hozzátette: amint megjelenik a hír, hogy valamiből hiány van, az emberek elrohannak vásárolni, és így valóban hiány alakul ki.

Mint mondta, a legtöbb cukor egyébként is június és szeptember között, a befőzési időszakban fogy, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elfogytak az üzletek tartalékai.

Bojan Stanic, a szerbiai gazdasági kamara illetékese a belgrádi közszolgálati televízióban azt közölte, semmiképpen sem fog elfogyni az ország cukortartaléka, viszont mindenképpen emelni kell az árát.


A kormány novemberben hirdetett árstopot az alapvető élelmiszerekre, így a cukorra is. Az egy kilogrammos kristálycukor árát, gyártótól függően körülbelül 90 dinárban (293 forint) határozta meg. Bojan Stanic szerint az infláció, illetve az előállítás drágulása miatt a cukor esetében is legalább 10-20 százalékos áremelésre lenne szükség. Ez a drágulás az ötkilós, illetve a 20-25 kilogrammos zsákokban árult kristálycukor esetében már meg is történt.

Tatjana Matic kereskedelmi miniszter szerint a szerbiai élelmiszerpiac stabil, semmiből sincs hiány, a legnagyobb gondot csak az infláció okozza.

A Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint Szerbiában áprilisban 9,6 százalékos volt az infláció, ami jelentősen magasabb a 3 százalékos célértéknél, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

A tárcavezető a szerbiai közszolgálati televízióban arról is beszélt, hogy a kormány árstopja egyelőre június 28-ig van érvényben, addig nem változik az alapvető élelmiszerek ára. Tatjana Matic szerint az év második felében kezdhet csökkenni az infláció, addigra a piac is stabilizálódik.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.