Back to top

A természet az ukrajnai háború csendes áldozata

Az ukrán természetvédelmi miniszter és civilszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta nem csak az emberek, hanem a környezet és a természet is súlyos károkat szenved, amelyek helyrehozása évtizedekbe telhet. A környezetszennyezés pedig kihat a mezőgazdaságra is.

Az Ukrán Állami Ökológiai Felügyelet munkatársai a háború kezdete óta dokumentálják a természet ellen elkövetett bűncselekményeket, a hadi zónában történő olyan beavatkozásokat, amelyek a természet rombolásával járnak. A dokumentáció célja a lehető legpontosabb adatok összegyűjtése a természeti károkozásról annak érdekében, hogy a háború után bizonyítékok álljanak rendelkezésre a felelősségre vonáshoz.

- Miközben ipari létesítményeket lőnek és nagyszabású károkat idéznek elő a területünkön,

Ukrajna számára fontos, hogy minden rendelkezésre álló nemzetközi jogi eszközt felhasználjon, hogy megvédje polgárait és a környezetet a támadók okozta következményektől

- mondta Ruszlan Sztrilet, Ukrajna környezetvédelmi és természeti erőforrásokért felelős minisztere az ország környezeti kárairól tartott sajtótájékoztatón.

Az invázió február 24-i kezdete óta az ukrán Energiaügyi és Környezetvédelmi Minisztérium rendszeresen részletes jelentéseket készít és tesz közzé a honlapján, amelyekben tájékoztatja a nyilvánosságot a természet elleni bűncselekmények mértékéről.

A jelentés a legsúlyosabb bűncselekmények közé sorolja a víz megmérgezését a víztározók közelében lévő erőművek és tárolók megsemmisítésével, a vegyi anyagokat tároló raktárak bombázását például Harkivban, amely a talajt és a levegőt egyaránt súlyosan szennyezi.

Miután az orosz hadsereg bevonult Csernobilba, továbbá megtámadta Európa legnagyobb atomerőművét Zaporizzsjában, egy újabb nukleáris katasztrófa bekövetkezése reális forgatókönyv marad. Az Energiaügyi és Környezetvédelmi Minisztérium előzetes számításai még most is 2,5 milliárd hrivnyára, azaz több mint 30 mld Ft-ra becsülik az úgynevezett csernobili zóna megszállásából eredő veszteségeket.

Továbbá az egyik legsúlyosabb környezeti veszélyt a fegyverek gyártása során használt rákkeltő nehézfémek és robbanóanyagok jelentik. Amikor a gyárak a támadások során megsérülnek és a lőszerek, katonai járművek és bombák maradványaiból származó elemek a környezetbe kerülnek, évtizedekig szennyezik a vizet és a talajt.

- A területen lehetetlen lesz lakni, vizet használni, bármilyen növényt termeszteni, mert hosszú távon ez túl nagy kockázatot jelentene a lakosok egészségére –

tette hozzá Jevgenyij Zaszjadko, a kijevi székhelyű EcoAction civil szervezet vezetője, amely a minisztériumhoz hasonlóan dokumentálja a háború okozta természeti katasztrófát.

Végezetül Alekszandr Krasnolutszkij, a környezetvédelmi és természeti erőforrások védelméért felelős miniszterhelyettes felhívta a figyelmet a szigorú védelem alatt álló természetvédelmi területekre és nemzeti parkokra.

Megemlíti többek között a Fekete-tengeri Bioszféra Rezervátumot, amely jelenleg megszállás alatt áll, és számos veszélyeztetett állatfajnak ad otthont,

mint például a homoki sárkánynak és a palackorrú delfinnek, valamint számos puhatestűeknek, halaknak, növényeknek és több százezer madárnak, köztük olyan ritka fajoknak, mint a fehérfarkú sas, a partifecske.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.