Back to top

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

Fotó: wikipedia
A Manhattan központjában található francia étterem folytatja annak a helynek a hagyományait, ahol Anthony Bourdain, a híres amerikai séf, számos gasztronómiai film alkotója és szereplője, és könyv szerzője évekkel ezelőtt dolgozott és szerzett nevet magának. Séfként jegyezte a helyet 1998 és 2017 között, 2017-ben az étterem sajnos megszűnt, Bourdain pedig egy évvel később máig tisztázatlan okok és körülmények között 61 éves korában öngyilkos lett.

A Les Halles 1990-ben nyílt meg egy 100 éves, háromemeletes épületben a manhattani Park Avenue South-on, amely kezdetben egy hentesüzlet volt egy kis bisztróval.

Idővel a hely virágzó étteremmé fejlődött, és New York gasztronómiai térképének egyik legtrendibb helyévé vált.

Bezárása után új tulajdonosa lett, az elzászi születésű Francis Staub, a Staub híres öntöttvas edénymárka alapítója. Francis Staub a Les Halles rendszeres vendége volt, és nagy rajongója volt Bourdain kulináris ötleteinek. Emellett lenyűgözte az étterem hagyományosan francia, régimódi hangulata, amely a franciákra oly jellemző brasserie-kre emlékeztetett.

Bourdain apai nagyszülei franciák voltak, Franciaországban élek, és gyerekként ott töltötte a nyarakat,  a francia konyha szerelmese lett. A brasserie tipikus francia étterem forma, a szó sörfőzdét jelent. Az éttermekre eredetileg valószínűleg azért kezdték használni ezt a kifejezést, mert a sört helyben főzték, nem máshonnan hozták. Az efféle fogadókhoz az étel is hozzátartozott. jellemzően egytálételeket szolgáltak fel. Bourdain követte ezt a vonalat.

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain
Fotó: wikipedia

Staubnak jó néhány évet kellett várnia a megfelelő alkalomra, hogy újra megnyithassa a La Barasserie-t. Időközben kitört a világjárvány, így szóba sem jöhetett, hogy a kockázatos vendéglátóiparban új projektbe kezdjen.

Bár 2021 júliusában néhány napra kinyitott. Ennek oka a séf életéről szóló Roadrunner című dokumentumfilm bemutatója volt.

Végül megkezdődtek a felújítási munkálatok, amelyek csak kismértékben módosították az egykori Les Halles belső terét. Belül megmaradtak az eredeti padló és a mennyezet díszítő elemei, és csak bizonyos elemeket, például az ikonikus piros kárpitot frissítették fel. Mindezt azért tették, hogy felelevenítsék az étterem hangulatát, amelyet a vendégek a sokéves működés során megszokhattak. Emellett rengeteg emléktárgy lesz a tragikus hirtelenséggel elhunyt Bourdainről.

Az ikonikus hely új séfje Jaime Loja, a New York-i gasztronómiai élet ismert alakja lesz, aki korábban többek között a Rockefeller Plazában található exkluzív, ma már nem működő Brasserie Ruhlmann étteremben dolgozott.

Nem nehéz kitalálni, hogy a La Brasserie menüje még mindig a hagyományos francia konyhából merít ihletet, valamint abból, amit Bourdain itt alkotott.

Az étlapon olyan ikonikus ételek szerepelnek többek között, mint a steak és sült krumpli, kacsa terrine, bouillabaiise leves és sajtos szuflé. Mindezt a legendás séf által kidolgozott receptek szerint.

Sokan ezzel a fotóval búcsúztak tőle
Sokan ezzel a fotóval búcsúztak tőle
Fotó: wikipedia

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.