0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

A Manhattan központjában található francia étterem folytatja annak a helynek a hagyományait, ahol Anthony Bourdain, a híres amerikai séf, számos gasztronómiai film alkotója és szereplője, és könyv szerzője évekkel ezelőtt dolgozott és szerzett nevet magának. Séfként jegyezte a helyet 1998 és 2017 között, 2017-ben az étterem sajnos megszűnt, Bourdain pedig egy évvel később máig tisztázatlan okok és körülmények között 61 éves korában öngyilkos lett.

A Les Halles 1990-ben nyílt meg egy 100 éves, háromemeletes épületben a manhattani Park Avenue South-on, amely kezdetben egy hentesüzlet volt egy kis bisztróval.

Idővel a hely virágzó étteremmé fejlődött, és New York gasztronómiai térképének egyik legtrendibb helyévé vált.

Bezárása után új tulajdonosa lett, az elzászi születésű Francis Staub, a Staub híres öntöttvas edénymárka alapítója. Francis Staub a Les Halles rendszeres vendége volt, és nagy rajongója volt Bourdain kulináris ötleteinek. Emellett lenyűgözte az étterem hagyományosan francia, régimódi hangulata, amely a franciákra oly jellemző brasserie-kre emlékeztetett.

Bourdain apai nagyszülei franciák voltak, Franciaországban élek, és gyerekként ott töltötte a nyarakat,  a francia konyha szerelmese lett. A brasserie tipikus francia étterem forma, a szó sörfőzdét jelent. Az éttermekre eredetileg valószínűleg azért kezdték használni ezt a kifejezést, mert a sört helyben főzték, nem máshonnan hozták. Az efféle fogadókhoz az étel is hozzátartozott. jellemzően egytálételeket szolgáltak fel. Bourdain követte ezt a vonalat.

Staubnak jó néhány évet kellett várnia a megfelelő alkalomra, hogy újra megnyithassa a La Barasserie-t. Időközben kitört a világjárvány, így szóba sem jöhetett, hogy a kockázatos vendéglátóiparban új projektbe kezdjen.

Bár 2021 júliusában néhány napra kinyitott. Ennek oka a séf életéről szóló Roadrunner című dokumentumfilm bemutatója volt.

Végül megkezdődtek a felújítási munkálatok, amelyek csak kismértékben módosították az egykori Les Halles belső terét. Belül megmaradtak az eredeti padló és a mennyezet díszítő elemei, és csak bizonyos elemeket, például az ikonikus piros kárpitot frissítették fel. Mindezt azért tették, hogy felelevenítsék az étterem hangulatát, amelyet a vendégek a sokéves működés során megszokhattak. Emellett rengeteg emléktárgy lesz a tragikus hirtelenséggel elhunyt Bourdainről.

Az ikonikus hely új séfje Jaime Loja, a New York-i gasztronómiai élet ismert alakja lesz, aki korábban többek között a Rockefeller Plazában található exkluzív, ma már nem működő Brasserie Ruhlmann étteremben dolgozott.

Nem nehéz kitalálni, hogy a La Brasserie menüje még mindig a hagyományos francia konyhából merít ihletet, valamint abból, amit Bourdain itt alkotott.

Az étlapon olyan ikonikus ételek szerepelnek többek között, mint a steak és sült krumpli, kacsa terrine, bouillabaiise leves és sajtos szuflé. Mindezt a legendás séf által kidolgozott receptek szerint.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/rp.pl