Back to top

A magyar gazdák a hazai agrárium aranytartalékai

Három éve annak, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) országos közgyűlésének küldöttei újra találkozhattak egymással. Május 26-án a MATE gödöllői campusán ez most ismét megvalósulhatott, ahol a tisztségviselők a magyar gazdákat a hazai agrárium aranytartalékaként aposztrofálták, ugyanakkor a gazdákat tömörítő érdekvédelmi szervezet munkáját is dicsérték.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke elmondta, a szervezet hosszú ideje élteti a Kárpát-medencei magyar gazdaösszefogást, így erősítve az összetartozást. Ebben a stratégiai feladatban az Agrárminisztérium a MAGOSZ mellé állt. Ez az összefogás közös érdek:

„Nem csak megmaradásunk, hanem gazdaságunk, s ezen belül az agrárium megújulásának záloga”.

Fotó: Agrárminisztérium
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az éghajlatváltozás miatt elengedhetetlennek nevezte az öntözhető területek növelését. Mint fogalmazott, a gazdák részéről is komoly igény jelentkezik az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére, így eddig a vízgazdálkodást érintő pályázati lehetőségeknek is köszönhetően, több mint 120 ezer hektár területre kértek és kaptak vízügyi létesítési engedélyt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Közös Agrárpolitika (KAP) jelenleg is zajló tárgyalásaiból emelt ki szemelvényeket. A 2023–2027-es ciklusban a jelenleg megfogalmazottakra már idén ősszel fel kell készülnie a gazdáknak.

Hozzátette, a tárgyalások jelenleg is zajlanak, amiket „adok-kapok”-ként titulált. Véleménye szerint azonban van olyan irányelv, amelyben a fenntarthatóság összeegyeztethető a versenyképességgel.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a kamarai választások magas részvételi arányát ecsetelte, valamint az öntözésfejlesztésről elmondta, a klímaváltozás miatt minél sürgetőbb lenne a hazai öntözésfejlesztés fellendítése.

Kitért a radikális állat- és természetvédelmi szervezetekre is, akik a jelenlegi inflációs és háborús konfliktus időszakában is bojkottálják a mezőgazdasági termelést, miközben napról napra aggályossá válhat a közép-európai élelmiszer-ellátás biztosítása.

Fotó: Agrárminisztérium
Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, a MAGOSZ ifjú gazdatagozatának elnöke a közgyűlésen elmondta, az ifjú gazdatársadalom a jövő záloga, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egyre több fiatal válassza a mezőgazdaságot pályamodellként.

Ezt leginkább innovatív eszközökkel lehet elérni, ugyanakkor a gazdaságokon belüli generációváltás kérdésére választ adó gazdaságátadás szabályrendszere is ebben kíván segíteni.

Beczei István a határon túli gazdák képviselője nemzetpolitikai ügynek nevezte azt, hogyha a külhoni magyarok nem tudnak megélni a mezőgazdaságból, akkor a városokba költözve elvesztik magyar identitástudatukat. Ez ellen közös erővel fel kell lépni, de a legfontosabb, hogy egymásra tudjunk számítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Embertelen körülmények között a mezőgazdasági idénymunkások

Olaszország déli régiójában, a mezőgazdasággal foglalkozó Pugliában megtiltották a déli órákban a munkavégzést a földeken. Ezzel is próbálják védeni azokat az idénymunkásokat, akik főként Afrikából érkeznek a gazdaságokba, és embertelen körülmények között dolgoznak.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A hímzés hagyománya ma is él, évtizedek óta közösségteremtő erő

Elődeink alkotómunkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára. Az értékfeltáró- és átadó munkának azonban csak úgy van igazán értelme, ha annak közösségformáló, közösségteremtő ereje van – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjátadó- és kiállításmegnyitó ünnepségén, Mezőkövesden.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.