0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több mint 1 milliárd forintot kaptak a növénynemesítők a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft.-n keresztül

A Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. a fajtaoltalmi rendszerből több mint 1 milliárd forintot juttatott el a növénynemesítőkhöz, hogy új fajtákat hozhassanak létre - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

A társaság 23 megbízóval állapodott meg 381 őszi és 84 tavaszi vetésű fajtára, takarmánynövényekre, gabonafélékre, burgonyafélékre, olaj- és rostnövényekre vonatkozó licencdíj begyűjtéséről. A növénynemesítőknek adott forrás mezőgazdasági szempontból kulcsfontosságú kutatás-fejlesztési tevékenységeket segít – közölték.

A közlemény szerint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az élelmiszertermelés alapfeltételének tekinti a vetőmagtermelést, amely a mezőgazdaság versenyképességét alapozza meg, és a klímaváltozás miatt egyre inkább felértékelődik.

Takács Géza emiatt sürgeti az időjárási szélsőségekhez igazodó fajták megteremtését, hangsúlyozva, hogy a fajtanemesítés évtizedes távlatban gondolkodó, stratégiai jelentőségű, de forrásigényes tevékenység. Ezért fontos a fémzárolt vetőmagok forgalma után beérkező licencdíj és a visszavetett vetőmagok után befolyt jogdíjakat rendező fajtaoltalmi rendszer – tette hozzá. Az új növényfajtákat oltalmazó nemzetközi egyezmény szerint az oltalmazott növényfajtához kapcsolatos jog a fajtatulajdonosé, aki jogdíj megfizetése fejében, meghatározott felhasználási ciklusig engedélyezi a fajta használatát. Magyarország 1983-ban csatlakozott az egyezményhez, és 2009-ben fogadta el a növényfajta-oltalomból eredő díjigény kérdését rendező törvényt – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI